Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Διακόπηκε η βοήθεια που λάμβαναν από τη CIA οι ισλαμιστές στη Συρία – Λεφτά και όπλα «γιοκ»

Διακόπηκε η βοήθεια που λάμβαναν από τη CIA οι ένοπλοι «μετριοπαθείς» ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στη βορειοδυτική Συρία, στην επαρχία της Ιντλίμπ.
Σύμφωνα με πηγές των ισλαμιστών, οι οποίοι πρόσκεινται στην Τουρκία και στη Σαουδική Αραβία, η CIA «πάγωσε» κάθε βοήθεια που τους πρόσφερε και οι ίδιοι υποπτεύονται ότι αυτό οφείλεται σε επιθέσεις που δέχτηκαν τον προηγούμενο μήνα από τους συμμάχους τους της Αλ Κάιντα και τον φόβο της CIA μην βρεθούν για μια ακόμη φορά αμερικανικά όπλα στα χέρια τζιχαντιστών.

Πολλές φορές στο παρελθόν «αντάρτικες» ομάδες της Συρίας, που εξοπλίστηκαν από τη CIA, δέχθηκαν επιθέσεις από οργανώσεις της Αλ Κάιντα που τους πήραν τα όπλα.

Μάλιστα -και αυτό έχει το ενδιαφέρον του- οι επιθέσεις αυτές έγιναν ενώ «μετριοπαθείς» και τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα υποτίθεται ότι ήταν σύμμαχοι.

Όπως και να έχει, αμερικάνικα όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός να περνά με αυτό τον τρόπο στα χέρια των τζιχαντιστών δεν είναι και ό,τι καλύτερο, ιδιαίτερα για την εικόνα των ΗΠΑ, που βρέθηκαν να κατηγορούνται ότι εξοπλίζουν τους τζιχαντιστές.

Η CIA υποστήριξε τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), δηλαδή τους τουρκόφιλους ισλαμιστές που επίσης υποστηρίζονται από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Τη στρατιωτική βοήθεια τη λάμβαναν για να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Άσαντ.

Οι ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) συνέχισαν να εξοπλίζονται και να ανεφοδιάζονται από τη CIA ακόμα και όταν ακόμα συμμάχησαν με την Αλ Κάιντα για να καταλάβουν την επαρχία της Ιντλίμπ (Άνοιξη 2015).

Τώρα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ισλαμιστές του FSA, έχει ανασταλεί κάθε υποστήριξη όπως μισθοδοσία, εκπαίδευση, πυρομαχικά και αντιαρματικά όπλα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters είπαν ότι έκοψαν τη βοήθεια από τον φόβο μην περάσει αυτή στους τζιχαντιστές της Τζαμπχάτ Φάτεχ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα – Αλ Κάιντα στη Συρία) και ότι δεν έχει καμία σχέση με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Θα ήταν όμως ακόμα πιο περίεργο εάν συνεχιζόταν η υποστήριξη των ισλαμιστών με πρόεδρο τον Τραμπ.

Για το «πάγωμα» της υποστήριξης στους ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο η CIA, αξιωματούχοι του Κατάρ όπως και της Τουρκίας, οι οποίοι μάλιστα είπαν ότι αρνούνται να συζητήσουν με δημοσιογράφους «επιχειρησιακές λεπτομέρειες». Κουβέντα επίσης δεν ειπώθηκε από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας.

Το Reuters επιβεβαίωσε το «πάγωμα» της βοήθειας από πέντε στελέχη από πέντε διαφορετικές ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Στέλεχος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) είπε ότι δεν πιστεύει ότι τους εγκατέλειψαν γιατί οι ισλαμιστές του FSA αποτελούν την καλύτερη ελπίδα για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση των σουνιτών τζιχαντιστών στη Συρία [και ο FSA σουνίτες ισλαμιστές είναι αλλά τους έχουν παρουσιάσει ως «μετριοπαθείς»], και πρόσθεσε ότι ο FSA είναι ο μόνος που μπορεί να εναντιωθεί στην ισχυροποίηση του Ιράν στην περιοχή.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...