Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Οι 8 καλύτερες ασκήσεις για την ενδυνάμωση του εγκεφάλου


Εύκολες δραστηριότητες όπως το γράψιμο με το χέρι, το διάβασμα ή ακόμα και το περπάτημα μπορούν να σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε τον εγκέφαλό σας. Ενδυναμώνοντας τον εγκέφαλό σας θα μπορέσετε να καθυστερήσετε ή ακόμη και να αποφύγετε τα γνωστικά προβλήματα που ενδέχεται να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή σας.

Η σωματική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αύξησης της σωματικής δύναμης. Επιπλέον, βοηθά το σώμα μας να αυξάνει την αντοχή και ευελιξία του. Ωστόσο, ο τελικός στόχος είναι να διατηρούμε τον εαυτό μας υγιή.

Η άσκηση είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε κάθε μέρα. Έχει αποδειχθεί ότι επιδρά θετικά σε πολλά συστήματα του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, την κυκλοφορία του αίματος καθώς και άλλα συστήματα οργάνων ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο, κάτι που λίγοι άνθρωποι λαμβάνουν υπόψη τους είναι η πνευματική εξάσκηση. Εξασκώντας το μυαλό σας, μπορείτε να ενδυναμώσετε τον εγκέφαλό σας και τις διανοητικές σας δεξιότητες με πολλούς τρόπους.

Πέρα όλων των άλλων, η εξάσκηση θα μπορέσει να σας βοηθήσει να αποκτήσετε καλύτερη μνήμη.

Το να διατηρείτε το μυαλό σας απλά απασχολημένο, δεν αρκεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε τον εγκέφαλό σας και να αυξήσετε τις γνωστικές σας λειτουργίες.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας αποκαλύψουμε τις 8 καλύτερες δραστηριότητες για την ενδυνάμωση του εγκεφάλου με φυσικό τρόπο. Επιπλέον, μπορείτε να τις συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας.

1. Γράψιμο με το χέρι

Στην εποχή μας η τεχνολογία έχει αναλάβει τα πάντα. Μας βοηθά με τις καθημερινές μας δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένου του γραψίματος.

Τα tablet, τα κινητά τηλέφωνα και όλες οι συσκευές που διαθέτουν πληκτρολόγιο μας βοηθούν να εξοικονομούμε χρόνο. Αυτό φυσικά κάνει ορισμένες εργασίες πιο αποτελεσματικές.

Ωστόσο, το γράψιμο με το χέρι είναι μια ικανότητα που δεν πρέπει να σταματήσετε. Αυτή η δραστηριότητα τονώνει τις περιοχές του εγκεφάλου που βοηθούν σημαντικά στην εκμάθηση.

Αυτό οφείλεται στο δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης του εγκεφάλου. Αυτό το σύστημα επεξεργάζεται ό,τι κάνετε ενώ συγκεντρώνεστε στο γράψιμο.

2. Να λύνετε μαθηματικά προβλήματα κάθε μέρα

Οι μαθηματικές δραστηριότητες είναι μια από τις καλύτερες πνευματικές ασκήσεις. Μπορούν να ενδυναμώσουν τη μνήμη σας και να αυξήσουν τις πνευματικές σας δεξιότητες.

Αυτά μπορούν να γίνονται με το χέρι ή με κάποια συσκευή. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Μια καλή επιλογή είναι να κάνετε ασκήσεις ταχύτητας, προσπαθώντας να λύσετε όσο περισσότερα προβλήματα μπορείτε σε ένα λεπτό.

3. Αυξήστε τη διανοητική ικανότητά σας με το Sudoku

Το κλασικό παιχνίδι «Sudoku» είναι μια διανοητική δραστηριότητα. Στόχος του παιχνιδιού είναι να γεμίσετε ένα πίνακα χρησιμοποιώντας αριθμούς. Αλλά η παγίδα είναι ότι δεν μπορείτε να επαναλάβετε έναν αριθμό προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Αυτό το παιχνίδι αποτελεί πνευματική πρόκληση. Αν εξασκηθείτε αρκετά, μπορεί να σας οδηγήσει σε καλύτερες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.

Πολλές εφημερίδες περιλαμβάνουν ένα ή δυο. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε βιβλία με Sudoku ή εφαρμογές.

4. Να παίζετε με τα δάχτυλα των ποδιών σας

Μια απλή κίνηση των δαχτύλων των ποδιών σας μπορεί να βελτιώσει τη διανοητική λειτουργία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βοηθά στην προσοχή και στην ετοιμότητα.

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί κάνοντας μικρές κινήσεις με όλα τα δάχτυλα των ποδιών σας. Έπειτα, προσπαθήστε να κουνήσετε μόνο τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας.

Φροντίστε να αφιερώνετε τρία λεπτά για αυτό κάθε πρωί. Ξεκινήστε πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι. Θα ανακαλύψετε ότι αυτό θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο δραστήριοι και συντονισμένοι.

5. Να διαβάζετε πολύ

Το διάβασμα είναι μια βασική δραστηριότητα. Ωστόσο, αυξάνει τη διανοητική ικανότητα και τις διεργασίες της σκέψης.

Αυτό το είδος εξάσκησης χαλαρώνει το μυαλό. Περιορίζει επίσης την ένταση που σχετίζεται με το στρες.

Το τακτικό διάβασμα έχει πολλά οφέλη. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν περισσότερη δημιουργικότητα, καλύτερη μνήμη και πιο γρήγορη διεργασία των σκέψεων. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι και περισσότερο αποτελεσματικοί.
6. Μάθετε μια άλλη γλώσσα

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, αυτή η δραστηριότητα βοηθά πολύ. Η εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας ενεργοποιεί τις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού.

Αυτές οι περιοχές σχετίζονται με την ακουστική επεξεργασία, την κατανόηση και την άρθρωση των λέξεων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του ιππόκαμπου. Αυξάνει επίσης τη μνήμη και τις ικανότητες μάθησης.

Επιπλέον, όταν κάποιος είναι δίγλωσσος αυξάνει τα διανοητικά του αποθέματα, προσφέροντας ένα επίπεδο προστασίας ενάντια στη Νόσο Αλτσχάιμερ.
7. Να πηγαίνετε για περπάτημα

Το περπάτημα όπως και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες μπορούν να ενισχύσουν την εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν τη λεκτική μνήμη, την άνεση και την προσοχή.

Οι ασκήσεις βοηθούν το αίμα να κυκλοφορεί προς τον εγκέφαλό σας. Αυξάνουν την οξυγόνωση και τον αριθμό των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη συντήρηση των ιστών, των νεύρων και των νευρώνων.
8. Οπτικοποίηση και μνήμη

Για να κάνετε αυτή τη δραστηριότητα, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός φίλου ή κάποιου συγγενικού προσώπου. Θα πρέπει να σας δείξουν 5 με 10 διακριτά αντικείμενα.

Παρατηρήστε το κάθε αντικείμενο για 15 δευτερόλεπτα. Έπειτα, ζητήστε από το άλλο άτομο να τοποθετήσει τα αντικείμενα σε διάφορα σημεία του σπιτιού.

Περιμένετε μερικά λεπτά. Στη συνέχεια αρχίστε να περιγράφετε λεπτομερώς το κάθε αντικείμενο. Φροντίστε να περιγράψετε και το χώρο μέσα στον οποίο βρίσκεται.

Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να ολοκληρώσετε αυτή τη δραστηριότητα σε 10 με 15 λεπτά.

Όλες αυτές οι ασκήσεις προσφέρουν διανοητική τόνωση. Αποτελούν επίσης έναν ιδανικό τρόπο μείωσης του στρες.

Δοκιμάστε τες!

meygeia.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...