Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Στο φως «σχέσεις» ευρωβουλευτών με πολυεθνικές – Ποιοι εμπλέκονται

Τις «στενές» σχέσεις που έχουν οι ευρωβουλευτές µε ισχυρούς οικονοµικούς κύκλους και πολυεθνικές εταιρείες φέρνει στο φως έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας.
Οι μισοί από τους Ευρωπαίους επιτρόπους και σχεδόν το ένα τρίτο των ευρωβουλευτών φαίνεται να διατηρούν σχέσεις με εκπροσώπους ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και λομπίστες, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας (Transparency International TI), που δόθηκε στη δηµοσιότητα πριν από λίγες ηµέρες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ στη Real News, ο διεθνής οργανισµός εξέτασε την καριέρα 134 εργαζοµένων σε ιδιωτικές εταιρείες, που είναι διαπιστευµένοι στις Βρυξέλλες, και ανακάλυψε ότι το 20% εξ αυτών είχε περάσει από τα ευρωπαϊκά γραφεία.

Ο οργανισμός ενδιαφέρθηκε και για την τύχη 485 μελών του Ευρωκοινοβουλίου, εκ των οποίων και πολλοί ευρωβουλευτές, καθώς και για την πορεία που ακολούθησαν 27 επίτροποι.

Οι περισσότεροι από αυτούς, μέσα σε δυο χρόνια από τη λήξη της θητείας τους το 2014, προσελήφθησαν από πανίσχυρα λόμπι που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες, αλλά και στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η περίπτωση του Ζοζέ Μπαρόζο

Ισχυρό πλήγµα για τη διαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσµών θεωρείται και το σκάνδαλο µε τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος µετά το τέλος της θη- τείας του από την προεδρία της Κοµισιόν ανέλαβε τη θέση τού µη εκτελε- στικού προέδρου και συµβούλου της Goldman Sachs.

Επίσης η Κόνι Χέντε- γκαρντ, αρµόδια επίτροπος για την αλλαγή του κλίµατος, έγινε επικεφαλής τµήµατος της Volkswagen, που έχει εµπλακεί στο Dieselgate
Το παράδειγμα της Βρετανίδας Σάρον Μπόουλς

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βρετανίδα Σάρον Μπόουλς, πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία επέβλεψε μια νέα κανονιστική ρύθμιση για τις χρηματαγορές.

Η Μπόουλς, που συμμετείχε από το 2010 έως το 2014 σε δέκα σημαντικές συναντήσεις με τους επικεφαλής του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, λίγους μήνες μετά τη λήξη της θητείας της απέκτησε υψηλόβαθμο πόστο στη χρηματαγορά της Μεγάλης Βρετανίας.
Η «διπλή» πορεία του Χόλγκερ Κράμερ

Παράλληλη πορεία είχε και ο γερμανός ευρωβουλευτής Χόλγκερ Κράμερ.

Επί μία δεκαετία είχε την επίβλεψη και την ευθύνη ρύθμισης για την αγορά, τον ανταγωνισμό και την προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σήμερα εργάζεται στην Opel και ασχολείται με ευρωπαϊκά θέματα δημόσιας πολιτικής και τις σχέσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών-μελών.


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...