Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Sergey Shoygu: Ο διάδοχος του Putin το 2018;

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


(To άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2016 του ηλεκτρονικού περιοδικού του Geopolitics and Daily News.

Όλο το περιοδικό μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: Geo Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2016)

To 2018 θα είναι για πολλούς μια χρονιά ορόσημο καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα έχει εκπληρώσει την προεδρική του θητεία και θα κληθεί ο νέος διάδοχος του να αναλάβει καθήκοντα. Είναι γεγονός πώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποιος θα είναι αυτός, μιας και οι Ρωσικές πολιτικές φιγούρες είναι πολύ δύσκολο να έχουν διακριτή δυναμική κάτω από μια τόσο μεγάλη πολιτική σκιά όπως αυτή της προσωπικότητας του σημερινού προέδρου.
Η εξωτερική πολιτική του Putin, καθώς και η εστίαση του σε γεγονότα που έδωσαν τρομερή ώθηση στην Ρωσία και την έβγαλαν από το τέλμα της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ , φέρνοντας την και πάλι στο κέντρο εξουσίας και αποφάσεων του πλανήτη, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα να μπορέσει κάποιος να ξεχωρίσει. Ακόμη και ο ικανότατος διπλωμάτης Sergey Lavrov χαρακτηρισμένος ως «αλεπού της στέπας» για τα επιτεύγματα του, δεν έχει λάμψει, όσο θα έλεγε κάποιος, για να χαρακτηριστεί ως σίγουρος διάδοχος του Ρωσικού προεδρικού θώκου.
Παρόλα αυτά, είναι αρκετές οι υπηρεσίες πληροφορίας στην Δύση που έχουν εστιάσει κυρίως σε ένα πρόσωπο: στον υπουργό Άμυνας της σημερινής κυβέρνησης, τον Sergey Shoygu.
Ο Sergey Shoygu είναι πρόσωπο γρίφος για πολλούς. Γεννήθηκε στις 21.5.1955 ενώ κατά την παιδική και εφηβική του ηλικία κέρδισε το παρατσούκλι «Σατανάς» λόγω των τολμηρών ακροβατικών που προσπαθούσε να κάνει. Απέκτησε πτυχίο πολιτικού μηχανικού και σύντομα πέρασε μέσα στην κομματική ομάδα του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετίας. Ο ίδιος αποτέλεσε στέλεχος σε όλες τις κυβερνήσεις της Ρωσίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ (από το 1991 και έπειτα). Διετέλεσε Υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, ενώ παράλληλα κρατάει τον τίτλο του αρχηγού πυροσβεστών και εθελοντών. Το 2012 του ανατέθηκε το Υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με το βιογραφικό του μιλάει 9 γλώσσες και θεωρείται εξαιρετικός γνώστης της παγκόσμιας ιστορίας. Είναι παντρεμένος με δύο κόρες ενώ έχει έντονη ενασχόληση με σπορ και πολεμικές τέχνες διαθέτοντας μάλιστα μια τεράστια συλλογή από ξίφη σαμουράι. Παράλληλα, αναφέρεται πώς υπήρξε προσπάθεια ακόμα και να περάσει το όνομα του ως trademark πάνω σε πωλήσεις αντικειμένων ενώ ο ίδιος από την πλευρά του επιχειρεί να παρουσιάζει μια πιο ήπια εικόνα για το πρόσωπο του.
Τα παραπάνω συνοπτικά στοιχεία που είναι και εύκολο κάποιος να εντοπίσει στο διαδίκτυο σκιαγραφούν μια προσωπικότητα φαινομενικά ήπια. Δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει αμέσως τις ομοιότητες που φέρει με τον V.Putin, μιας και ο σημερινός πρόεδρος προήρθε από τα εσωτερικά των μυστικών υπηρεσιών ενώ ο Shoygu φέρεται να έχει παρόμοιες ρίζες μέσα από τις δυνάμεις προστασίας και Αρχών της χώρας.
Η προσωπικότητα του Ρώσου στρατηγού (όπως του έχει αποδοθεί το αξίωμα) αποτελεί για πολλούς τον ακρογωνιαίο λίθο της στρατιωτικής μηχανής της νέας Ρωσίας, καθώς με δικές του προτροπές και σχεδιασμούς έχει εφαρμοστεί σχέδιο εκσυγχρονισμού δυνάμεων μέχρι το 2020 που θα κοστίσει περίπου 4,8% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Σημαντική, επίσης, είναι και η συμβολή του στο πλάνο δράσης των Ρώσων στην περιοχή της Συρίας. Παρασκηνιακά μεταφέρεται πώς στα γενέθλια του V. Putin το 2015 παρέθεσε σχέδιο εκμηδενισμού των αντιπάλων στην περιοχή με στρατιωτικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο, κάτι που εξέπληξε (σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους) ακόμα, και τον κατά γενική ομολογία ψυχρό,Ρώσο πρόεδρο.
Ο S. Shoygu θεωρείται πώς είναι της ίδιας πολιτικής άποψης και στάσης με τον σημερινό πρόεδρο, όπου, μάλιστα, φέρεται να είναι πιο άτεγκτος σε θέματα πειθαρχίας. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό προ λίγων ετών ( 2011 ) όπου έδιωξε τον οδηγό συνοδείας του, καθώς απείλησε άλλον οδηγό στον δρόμο ότι θα τον πυροβολήσει. Ο Putin τον έχει συγκαταλέξει δημόσια σε αυτούς που στην Ρωσία αποκαλούν ως «Muzhiks» (μτφ. Αληθινοί άντρες) λόγω της ενασχόλησης του με σπορ όπως κυνήγι και ιππασία αλλά και λόγω του τρόπου ζωής του που φέρει λίγο από κώδικα Bushido (μτφ. Κώδικας τιμής Σαμουράι) αφού του αρέσει ταυτόχρονα να ζωγραφίζει με ελαιοχρώματα.
Όσον αφορά την παρουσία του σε διπλωματικό και διεθνές επίπεδο, αυτή θεωρείται αμφιλεγόμενη, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχει συνδεθεί το όνομα του με σκανδαλολογία. Τελευταία αναφορά ήταν για μια έπαυλη που χτίστηκε από τον ίδιο στα δυτικά προάστια της Μόσχας, όπου ξοδεύτηκαν περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια, αν και ο ετήσιος μισθός του είναι υποδεκαπλάσιος (κάπου στα 160.000$ ετησίως). Την έπαυλη από όσο αναφέρουν την έκρυψε πίσω από την κόρη του Ksenia που είχε κλείσει τα 18 της χρόνια, καθώς φαίνεται να την αγόρασε εκείνη σε μια περιοχή που το στρέμμα κοστίζει πάνω από 90.000$. Το παράδοξο εδώ είναι πώς εμφανίζεται από τα ίδια ΜΜΕ να είναι εχθρός των ολιγαρχών και με ελάχιστη ανοχή σε θέματα διαφθοράς.
Σαν προσωπικότητα θεωρείται σκληροπυρηνική με έμφαση στα ιδεώδη της ΕΣΣΔ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν ως «σκιά» του Putin. Φήμες, από τις ίδιες πηγές, αναφέρουν πώς το διάστημα που είχε παρατηρηθεί η ολική απουσία του Ρώσου προέδρου για λόγους υγείας, ο S. Shoygu ήταν ο κόμβος διαχείρισης και μετάδοσης πληροφοριών για την διακυβέρνηση της χώρας.
Τον Ιούλιο του 2015 μετά από σχετική έκθεση της Stratfor διαμορφώθηκε η εντύπωση από τα δημόσια λεγόμενα του πώς ετοιμάζει, ίσως, κάποια εκτροπή, επειδή ο ίδιος δικαιολόγησε τις μελέτες που παρουσιάστηκαν πάνω σε πράξεις ανατροπών το 1990 και 1991 από τον Ρωσικό στρατό κατά της τότε ηγεσίας της ΕΣΣΔ. Όμως, η απάντηση που έδωσε ήταν πώς αυτό έγινε με διαταγή του Ρώσου προέδρου για να υπάρξει πρόληψη και αποφυγή πιθανής επανάληψης τέτοιων δράσεων.
Η αποτελεσματικότητα του στην θέση του υπουργού αμύνης της Ρωσίας δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τις ΗΠΑ καθώς σε δήλωση της Evelyn Farkas (ειδική επί Ρωσικών Υποθέσεων στο Πεντάγωνο) για το τι έγινε στην Κριμαία και την Ουκρανία, η Farkas απάντησε πως η Ρωσία «επέδειξε τέτοια ικανότητα διαχείρισης και εκτέλεσης επιχειρήσεων, που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ». Το παραπάνω ως έκφραση συνοδεύτηκε πρόσφατα και από πολλαπλά δημοσιεύματα σε FT, Economist και FP όπου αναλυτές δίνουν το προβάδισμα διαδοχής προεδρίας στον S. Shoygu αφού όπως αναφέρεται « είναι ένας άνθρωπος που αναρριχήθηκε στην εξουσία μέσα από την κομματική ιεραρχία της ΕΣΣΔ και τις «Βυζαντινού» τύπου ίντριγκες και δολοπλοκίες, θυμίζοντας έντονα τον σημερινό πρόεδρο της Ρωσίας, V.Putin, σε ικανότητες και δυνάμεις».

Πηγές
http://www.dailymail.co.uk
https://en.wikipedia.org
http://www.economist.com
http://www.rferl.org
http://www.themoscowtimes.com
http://www.spectator.co.uk
http://thewhistleblowers.info
geopolitics.com.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...