Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Η Αγία Ματρώνα συμβουλεύει τον Στάλιν στην κρισιμότερη στιγμή του πολέμου

Τα χαράματα της 22ας Ιουνίου 1941 ο Χίτλερ, παραβιάζοντας το «Σύμφωνο Μη Επίθεσης» Σοβιετικής Ένωσης και Γερμανίας, που είχαν υπογράψει οι Μολότωφ και Ρίμπεντρομπ, διέταξε τις δυνάμεις του να εφορμήσουν αστραπιαία εναντίον της ΕΣΣΔ.Το σχέδιο του Γερμανικού Επιτελείου ήταν να παγιδευτεί ο κύριος όγκος των Ρωσικών δυνάμεων με έναν ευρύ κυκλωτικό ελιγμό, στον οποίο το πεζικό θα σχημάτιζε ένα εσωτερικό κύκλο και τα τεθωρακισμένα ένα εξωτερικό. Οι Γερμανικές δυνάμεις προέλασαν σε βάθος άνω των 600 χιλιομέτρων μέσα σε 14 μέρες, ενώ η Μόσχα απείχε απο τις Γερμανικές δυνάμεις 300 χιλιόμετρα. Οι Γερμανικές δυνάμεις κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν 480.000 Ρώσους. Επίσης λίγο αργότερα, στην μάχη για το Κίεβο, αιχμαλωτίστηκαν ακόμη 600.000 Ρώσοι. Οι αριθμοί των αιχμαλώτων προκάλεσαν κύμα αισιοδοξίας στο Γερμανικό Επιτελείο.Η άμυνα του Κόκκινου Στρατού κατέρρευσε εξίσου αστραπιαία σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, καθώς οι σταλινικές εκκαθαρίσεις της δεκαετίας του 1930 του είχαν στερήσει την κατάλληλη ηγεσία..
Όμως η Ρωσία, όπως και στην εισβολή του Ναπολέοντα πριν 150 χρόνια, είχε ένα πολύ πιο ισχυρό όπλο: τους αγίους και την ορθόδοξη πίστη της.
Σύντομα το Κίεβο, το Μινσκ και οι Βαλτικές Δημοκρατίες βρίσκονταν υπό γερμανική κατοχή. Η κατάληψη της Ουκρανίας με τους σιτοβολώνες και τις πρώτες ύλες της, έδωσε ένα ακόμη πλεονέκτημα στον Χίτλερ.
Σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, όλα τα σοβιετικά εδάφη δυτικά της γραμμής Αζόφ -Λάντογκα ήταν κατεχόμενα. Ελεύθερες έμεναν οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της ΕΣΣΔ, η Μόσχα και το Λένινγκραντ (σήμερα Αγία Πετρούπολη).
Στις 7 Νοεμβρίου 1941, επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης αλλά και τελική ημερομηνία που είχε ορίσει ο Χίτλερ για την πτώση της πόλης, η Κεντρική Γερμανική Στρατιά βρισκόταν προ των πυλών της Μόσχας.
Οι σοβιετικοί άρχιζαν τη μεγάλη εκκένωση της.
Πρώτη εγκατέλειψε τη Μόσχα η σορός του Λένιν, με προορισμό το Τσελιάμπινσκ. Το Συμβούλιο Ύπατης Ηγεσίας παρέμεινε στην πόλη.
Βλέποντας τους Γερμανούς να πλησιάζουν, ο Στάλιν βρέθηκε σε φοβερό δίλημμα. Να μείνει ή να φύγει από την Μόσχα;
Περισσότερο έκλινε προς την δεύτερη λύση. Μάλιστα είχε ετοιμαστεί και το τραίνο που θα τον μετέφερε στην Σιβηρία.
Σε αυτήν την κρίσιμη φάση, κάποιος συνεργάτης του του είπε ότι υπάρχει μία τυφλή αγία Γερόντισσα, που προλέγει το μέλλον. Ο Στάλιν δεν δυσκολεύτηκε να αποφασίσει.
Ο ίδιος προερχόταν από ιερατική οικογένεια, ήταν γιος Γεωργιανού παπά, είχε φοιτήσει σε Ιερατική Σχολή στη Γεωργία και είχε ένα θρησκευτικό υπόβαθρο. Από την άλλη τον έσπρωχνε η ανάγκη. Μην ξεχνάμε ότι η ίδια ανάγκη τον οδήγησε να σταματήσει τους διωγμούς κατά της Εκκλησίας και να ξανανοίξει τις κλειστές εκκλησίες.
Έτσι, φυσικά χωρίς να το μάθει κανείς, στα κρυφά, σύμφωνα με την παράδοση που είναι έντονα διαδεδομένη στην Ρωσία, πήγε στην αγία Ματρώνα για να την συμβουλευτεί.
Η αγία του είπε να μην φύγει, διότι οι Γερμανοί ναι μεν θα πλησιάσουν πολύ κοντά, αλλά δεν θα τα καταφέρουν να μπουν μέσα στη Μόσχα. Έτσι ο Στάλιν πήρε την κρίσιμη απόφαση να μείνει στην Μόσχα.


Τα πράγματα εξελίχθηκαν, όπως τα προέβλεψε η αγία.
Οι Γερμανοί έφτασαν σε απόσταση 17 χιλιομέτρων, αλλά δεν μπόρεσαν να μπουν μέσα στη Μόσχα.
Η Μάχη της Μόσχας διήρκεσε έως τις 6 Δεκεμβρίου και κερδήθηκε από τους Σοβιετικούς χάρη στις προσευχές της αγίας Ματρώνας και των άλλων μεγάλων αγίων της Ρωσίας.
Η Μόσχα κρατήθηκε με λυσσαλέα αντίσταση, όπως και το Λένινγκραντ. Η αντίσταση των δύο πόλεων – συμβόλων αναπτέρωσε το ηθικό στις κατακτημένες περιοχές και σύντομα συγκροτήθηκαν αντάρτικες ομάδες που έδωσαν τρομερά χτυπήματα στη ναζιστική μηχανή. Έτσι η νίκη έγειρε με το μέρος των Ρώσων. Λίγοι όμως γνωρίζουν ποιος πραγματικά ήταν ο ρόλος και η συμβολή της τυφλής Γερόντισσας, τα άγια λείψανα της οποίας σήμερα καθημερινά επισκέπτονται χιλιάδες πιστών στη Μόσχα.
Η Ορθόδοξη αυτή εικόνα που αγιογραφήθηκε από Ρώσο Αρχιμανδρίτη παρουσιάζει τον Στάλιν να φεύγει από το σπίτι της αγίας αφού την συμβουλεύτηκε.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...