Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Αν στην Κρήτη ερχόταν ο Πούτιν θα έρχονταν όλοι – Χολή για όσους αντιδρούν! Σοκ από προτάσεις για το ράσο και τις Θείες Λειτουργίες

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Δριμεία επίθεση σε όσους αμφισβητούν τα… ανοίγματα του Φαναρίου και τους εναγκαλισμούς με ετερόδοξους και αλλόθρησκους εξαπέλυσε χθες σε ομιλία του με θέμα «Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον 21ο αιώνα» ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στο περιθώριο του Α” Κατανυκτικού-Συγχωρητικού Εσπερινού στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου της πόλης.

Αρχής της Αγίας & Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ο Ιεράρχης ξέχασε να…νηστέψει στους λόγους του και κατακεραύνωσε όσους αντιδρούν.

Χαρακτήρισε “σατανική” την πολεμική ενάντια στην Σύνοδο του Κολυμπαρίου, ενώ είπε πως κάποιοι θέλουν μια Εκκλησία ανάπηρη.

Ο κ. Άνθιμος καταδίκασε την νοοτροπία των σημερινών Χριστιανών ως “αντιχριστιανικό δογματισμό” και τόνισε η Εκκλησία μας σήμερα χαρακτηρίζεται από τρία σύνδρομα.

Το ένα σύνδρομο είναι ο μανιακός απομονωτισμός.

Εξηγώντας τον όρο “μανιακό απομονωτισμό” εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά όσων έχουν άλλη άποψη!

Οι απόψεις του Μητροπολίτου προκαλούν αίσθηση όταν ουσιαστικά ζητάει τομές στην εκκλησιαστική ζωή με μετάφραση στη δημοτική των εκκλησιαστικών κειμένων, μικρότερες θείες λειτουργίες και αλλαγές ακόμη και στο ράσο(κάτι που έχει και στο παρελθόν ζητήσει).

Και βέβαια για τον Μητροπολίτη για όλα φταίνε οι ιστοσελίδες που αντιδρούν στους τέτοιου είδους προοδευτισμούς!

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Δεν τολμάμε, φοβόμαστε να δοκιμάσουμε τη μετάφραση των εκκλησιαστικών κειμένων μας στη λατρεία, την απλοποίηση των αμφίων μας, την αλλαγή των ωραρίων των λατρευτικών συνάξεων, τη μείωση της χρονικής διάρκειας των ακολουθιών, την απάλειψη των βυζαντινών μελών από τους ανατολίτικους αμανέδες και μερικά άλλα.

Δεν είμαι βέβαιος ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές σ ̓ αυτά, αλλά όχι και να φοβόμαστε να δοκιμάσουμε! Όχι και να υφιστάμεθα τέτοια πρωτόγνωρη τρομοκρατία στις ιστοσελίδες, όταν το προσπαθούμε διερευνητικά!”

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα αναφέρει πως:

“Αυτή η δειλή ατολμία πνίγει κάθε δημιουργική ικμάδα της Εκκλησίας και από εργαστήρι σωτηρίας, την μετατρέπει σε μουσείο τυπολατρείας. Από χώρο ελευθερίας της βουλήσεως προσώπων, η Εκκλησία, καταντά κολλέγιο υποκρινομένων αγίων. Από ελπιδοφόρος ορίζοντας του αύριο, ευτελίζεται σε φαντασιωμένη παρελθοντολογία και γελοία προφητολογία”.


Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...