Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Το σουηδικό κράτος έχει πρόβλημα: Δεν θέλει να εισπράττει άλλους φόρους

Λέει «φτάνει», αλλά οι Σουηδοί φορολογούμενοι πληρώνουν και μάλιστα με το παραπάνω.

Το σουηδικό κράτος έχει ένα ασυνήθιστο για Δημόσιο παράπονο: εισπράττει παραπάνω από όσους χρειάζεται φόρους.

Οι Financial Times εξηγούν ότι η υψηλή φορολογία της Σουηδίας έχει καταστεί υποφερτή και λιγότερο επώδυνη χάρη στα αρνητικά επιτόκια, τα οποία δίνουν το κίνητρο σε επιχειρήσεις και πολίτες να καταβάλλουν περισσότερους από ό,τι χρειάζεται φόρους για να εξασφαλίσουν τις σχετικά γενναιόδωρες «επιστροφές» από το κράτος.

Στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη, δείχνουν ότι η κυβέρνηση της Σουηδίας παρουσίασε πλεονασματικό προϋπολογισμό της τάξεως των 85 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (9,5 δισ. δολάρια) το 2016. Τα 40 από τα 85 δισεκατομμύρια προέρχονται από την υπερπληρωμή φόρων. Η κυβέρνηση, όμως, πρέπει να πληρώσει 3,5 δισεκατομμύρια λίρες σε επιχειρήσεις και πολίτες και αυτό δεν της αρέσει. Στόχος της πλέον είναι να αποθαρρύνει τη συνέπεια και τον υπερβάλλοντα ζήλο των φορολογούμενων, αλλά η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου εκτιμά ότι το κράτος δεν θα πετύχει το στόχο του. Το σουηδικό κράτος καταγγέλλει ότι ο εν λόγω «ακούσιος» δανεισμός από τους κατοίκους θα του κοστίσει 83,7 εκατ. ευρώ περισσότερο το 2016 και το 2017 εν συγκρίσει με το δανεισμό της στις αγορές.

Ο Όλε Χόλμγκρεν, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της σκανδιναβικής τράπεζας SEB, δήλωσε ότι η απρόβλεπτη υπερπληρωμή φόρων «δημιουργεί πρόβλημα στο γραφείο για το δημόσιο χρέος επειδή δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο χρόνο θα παραμείνουν τα παραπάνω χρήματα στους κωδικούς πληρωμής – αυτό σημαίνει πως αν γίνει ανάληψη, θα πρέπει να βρουν το ποσόν από άλλη πηγή». Όλα αυτά προσδίδουν και ένα νέο στοιχείο αβεβαιότητας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Σουηδίας και της διαδικασίας του δανεισμού της σύμφωνα με τον Σουηδό τραπεζίτη.

πηγή
πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...