Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Φιντέλ Κάστρο: Ο άνθρωπος που η CIA επιχείρησε να δολοφονήσει 638 φορές και «έθαψε» έξι Αμερικανούς προέδρους

Ο Φιντέλ Κάστρο ο οποίος έμεινε στην εξουσία της Κούβας επί μισό αιώνα και μισήθηκε όσο ελάχιστοι ηγέτες κρατών από το αμερικανικό κράτος με αποτέλεσμα να έχουν διοργανωθεί 638 απόπειρες δολοφονίας οι οποίες όχι μόνο απέτυχαν αλλά τελικά ο ίδιος έζησε των θάνατο τουλάχιστον έξι Αμερικανών προέδρων.
Οι Ν.Αϊζενχάουερ, Τ.Κένεντι, Λ.Τζόνσον, Ρ.Νίξον, Τ.Φορντ και Ρ.Ρήγκαν «έφυγαν» τελικά «πρώτοι»
Ουκ ολίγες φορές αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν με ποικίλους και ευφάνταστους τρόπους. Μεταξύ αυτών, πούρα που θα εκρύγνυητο, μια δηλητηριασμένη στολή καταδύσεων, ένα δηλητηριασμένο στυλό και πολλά άλλα.
Η CIA μετά την επιτυχημένη επανάσταση που ανέτρεψε τον Φουλχένσιο Μπατίστα το 1959, άρχισε να σχεδιάζει την εξόντωση του Κάστρο. Την περίοδο 1960-1965 η CIA αποπειράθηκε να τον σκοτώσει 8 φορές. Ο πρώην επικεφαλής των κουβανικών μυστικών υπηρεσιών Φαμπιάν Εσκαλάντε, ο οποίος είχε σκοπό να προστατεύει τον Κάστρο σε ντοκιμαντέρ που προετοίμασε, αναφέρει πως συνολικά οι απόπειρες δολοφονίες κατά του Κάστρο ήταν 638!
Αρκετές από αυτές ήταν σχεδιασμένες από την CIA υπό την ονομασία "Επιχείρηση Mongoose", ενώ σκόπευαν να τον ανατινάξουν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μουσείο του Ernest Hemingway στη Κούβα.
Μάλιστα, σε μια από τις πρώτες απόπειρες δολοφονίας που οργάνωσε η CIA, συμμετείχε και η πρώην ερωμένη του Marita Lorenz, την οποία γνώρισε το 1959. Η CIA την στρατολόγησε με σκοπό να τον δηλητηριάσει με χάπια. Εκείνη τα έκρυψε σε ένα βαζάκι με κρέμα και διαλύθηκαν. Όταν ο Κάστρο πληροφορήθηκε τη συνωμοσία, της έδωσε ένα όπλο και της είπε να τον σκοτώσει, με εκείνη να λέει πως δεν μπορεί να το κάνει.
Επίσης, αποτυχημένες ήταν οι απόπειρες να τον σκοτώσουν με πούρο-βόμβα, αλλά και να μολύνουν τη στολή κατάδυσης του με έναν τοξικό μύκητα που θα του προκαλούσε μια επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση στο δέρμα. Επίσης, την ημέρα της δολοφονίας του προέδρου Κένεντι, ένας πράκτορας εξοπλισμένος με ένα στυλό σύριγγα εστάλη στην Κούβα για να δολοφονήσει τον Κάστρο αλλά απέτυχε.
Ο Φιντέλ Κάστρο είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως αν η αποφυγή δολοφονίας ήταν ολυμπιακό άθλημα, θα είχε πάρει το Χρυσό μετάλλιο.
Ο Κάστρο επέμενε ότι μέχρι και τα μέσα της περασμένης δεκαετίας και επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου γίνονταν σχέδια για την εξόντωσή του.



Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...