Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Επίθεση στην ISIS ετοιμάζει ο Ν.Τραμπ σε Συρία και Ιράκ αμέσως μετά την ορκωμοσία του!

του Πάνου Σπαγόπουλου
 
Πριν ακόμη ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ ήδη βρίσκεται στην προετοιμασία μιας μεγάλης επιχείρησης για την ολοκληρωτική καταστροφή της οργάνωσης ISIS.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από δυτικά ΜΜΕ τα οποία υποστηρίζουν πως ο Ντ.Τραμπ δεν πρόκειται καν να περιμένει την ήμερα της ορκωμοσίας του για να σχεδιάσει την επιχείρηση αλλά ήδη έχει αρχίσει τις προετοιμασίες.
Σύμφωνα με αυτές ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας αντιστράτηγος Michael Flynn βρίσκεται σε μυστικές διαβουλεύσεις με μια σειρά χωρών όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Ιορδανία για την εξαπόλυση μιας καλά σχεδιασμένης και καταιγιστικής επίθεσης εναντίον της ISIS σε Ιράκ και Συρία υλοποιώντας έτσι μια από τις βασικές προεκλογικές του δημεύσεις ότι θα εξαφανίσει την ισλαμική οργάνωση.
Ο Flynn έχει ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες του επαφές με τον Nikolai Patrushev επικεφαλής του συμβούλιου εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, ζητώντας τη συνεργασία των ρωσικών δυνάμεων στην Συρία και προσπαθώντας να συντονίσει το όλο εγχείρημα στο οποίο οι αμερικανικές δυνάμεις θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο.
Επαφές όμως ο αμερικανός αντιστράτηγος ε.α. δεν έχει μόνο με τη Ρωσία αλλά και με την Τουρκία και την Ιορδανία, χώρες οι οποίες θα αναλάβουν παράλληλα ενεργό ρόλο στην μεγάλη επίθεση.
Το σχέδιο είναι η εκδήλωση της επίθεσης να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι λεπτομέρειες θα πρέπει να έχουν διευκρινιστεί από πριν. Στο ίδιο σχέδιο, όπως αναφέρεται περιλαμβάνονται και χώρες του Κόλπου, ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να ελπίζουν οι ΗΠΑ.
Βέβαια για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να υπάρξει η πλήρης συνεργασία της Τουρκίας στο όλο εγχείρημα και φυσικά κατά την πάγια τουρκική τακτική η Άγκυρα θα ζητήσει ανταλλάγματα, άγνωστα προς το παρόν.
 Σε ότι αφορά το κρίσιμο τρίγωνο Συρία, Ισραήλ, Ιορδανία οι τρεις χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την αποφυγή επεισοδίων στα σύνορά τους και την σταθεροποίηση της κατάστασης στη νότια Συρία αποκαθιστώντας το status quo ante που υπη΄ρχε στα υψίπεδα του Γκολάν πριν την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.
Η συνεργασία της ίδιας της Συρίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Σύρος πρόεδρος Bashar Al Assad δήλωσε στις 16 Νοεμβρίου σε συνέντευξή του στην πορτογαλική τηλεόραση ότι «εάν, εάν ο Τραμπ πολεμήσει τους τρομοκράτες, τότε είναι φανερό ότι αυτό το γεγονός μας κάνει φυσικούς συμμάχους, μαζί με τη Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες, που θέλουν να νικήσουν την τρομοκρατία».
Εάν ο νέος Αμερικανός πρέοδρος καταφέρει να συστείσει μια ουσιαστική συμμαχία αυτή τη φορά εναντίον της ISIS με τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Συρίας, τότε η ήττα της εγκληματικής οργάνωσης θα είναι βέβαιη. Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι γίνεται από εκεί και πέρα. Θα δεχτεί την παραμονή του Assad στην εξουσία και τι θα κάνει με τις δυνάμεις των ανταρτών που χαρακτηρίζονται ως «μετριοπαθείς».
Ο ίδιος ο Τραμπ έχει πει πως δεν τον ενδιαφέρει ο Assad ενώ για τους «μετριοπαθείς» έχει δηλώσει πως κανείς δεν γνωρίζει σε ποιους στέλνουμε όπλα. Οι ενδείξεις είναι θετικές αλλά μένει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι να δοθεί τέλος στο συριακό δράμα.


Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...