Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Μήνυσαν πόλη γιατί δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους

Μήνυση κατά πόλης στο Νιού Τζέρσεϊ κατέθεσε την Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης,
γιατί έκανε διάκριση σε βάρος μουσουλμάνων απορρίπτοντας το σχέδιο ισλαμικής κοινότητας να κατασκευάσει τζαμί στην περιοχή. Όπως αναφέρεται στην αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Νιούαρκ, υπάλληλοι του δήμου Μπέρναρντς έθεσαν από πρόθεση αυστηρά κριτήρια για την υλοποίηση του τζαμιού, τα οποία ήταν αδύνατο να ικανοποιήσει η Ισλαμική Κοινότητα του Μπάσκιν Ριτζ.
Αιτία, οι αντιδράσεις κατοίκων στα σχέδια κατασκευής του τεμένους λόγω θρησκευτικής προκατάληψης.
«Οι λόγοι που παράθεσε η Αρχή Σχεδιασμού για να απορρίψει την αίτηση για το οικόπεδο ήταν δικαιολογίες, και στην πραγματικότητα η Αρχή Σχεδιασμού απέρριψε την αίτηση βάσει προκατάληψης εναντίον των μουσουλμάνων», αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο φάκελο της υπόθεσης.
Τον Μάρτιο, η Ισλαμική Κοινότητα που νοικιάζει χώρο για προσευχή σε κοινοτικό κέντρο, είχε καταθέσει τη δική της μήνυση εναντίον της πόλης μετά από μια 4ετή μάχη με την Αρχή. Η περίπτωσή της έχει προσελκύσει την υποστήριξη οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων.
Και οι δύο μηνύσεις βασίζονται σε ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει την εισαγωγή κανονισμών περί χρήσης γης, όταν εμποδίζουν αδικαιολόγητα το δικαίωμα ελεύθερης άσκησης της θρησκευτικής πίστης ενός ατόμου.
Η Κοινότητα αγόρασε ένα οικόπεδο 16 περίπου στρεμμάτων το 2011 και κατέθεσε τα σχέδια της για το τέμενος το 2012. Για τα επόμενα 3,5 χρόνια, η Αρχή πραγματοποίησε 39 ακροαματικές συναντήσεις, πολύ περισσότερες από ό,τι για οποιοδήποτε άλλο σχέδιο, είπε το υπουργείο.
Ο αρχιτέκτονας του τεμένους σχεδίαζε να κατασκευάσει ένα κτήριο που αρχιτεκτονικά θα συμφωνεί με τον περιβάλλοντα οικισμό, καταργώντας τον παραδοσιακό θόλο και αλλάζοντας τους μιναρέδες ώστε να μοιάζουν με μικρές καπνοδόχους, επισημαίνεται στην αγωγή. Ωστόσο αρκετοί κάτοικοι αντιτάχθηκαν στα σχέδια. Το κουτί των επιστολών του τεμένους υπέστη βανδαλισμούς και το ακρώνυμο της Κοινότητας άλλαξε στο ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους ενώ τα μέλη της Αρχής απαιτούσαν συνεχώς αλλαγές στα σχέδια, αντιμετωπίζοντας κάθε αλλαγή με νέα απαίτηση, είπε το υπουργείο.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...