Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ακόμη μία κίνηση-ματ από τον Πούτιν στη γεωστρατηγική σκακιέρα

Όπως είναι γνωστό, ο Βλ. Πούτιν προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε κλείσιμο συμφωνιών οικονομικού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφτεί τις Φιλιππίνες για να υπογράψει συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας. Ήδη έχει υπογραφεί αρχική συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας τον κο Μεντβέντεφ, ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλει εμβάθυνση της σχέσης.
Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών θα συναντηθούν πριν από τους Προέδρους, ώστε να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και απλά να πέσουν οι υπογραφές.
Αξίζει να τονιστεί πως οι Φιλιππίνες είναι παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες δεν έχουν καλές σχέσεις, με αποτέλεσμα ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος Ντουτέρτε να ψάχνει συμμάχους σε Μόσχα και Πεκίνο.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο Ντουτέρτε είχε αποκαλέσει τους Αμερικανούς «χαζούς και μαϊμούδες»!
Η συμφωνία που έχει κατ’ αρχήν συμφωνηθεί περιλαμβάνει την αγορά ρωσικών όπλων (σε εξαιρετικές τιμές λένε οι Φιλιππίνες). Είναι χαρακτηριστικό πως τα τοπικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για προσφορά τύπου «αγόρασε ένα και το δεύτερο δώρο». Μετά την αγορά όπλων εξετάζεται και το ενδεχόμενο κοινών πολεμικών ασκήσεων.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...