Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Ξεκίνησε η επιχείρηση «Αυγή της Νίκης» στη Συρία – Μαζικές πυραυλικές επιθέσεις από τη φρεγάτα «Admiral Grigorovich» και επιδρομές Su-33 από το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ»

Του Βασίλη Καπούλα

Ξεκίνησε η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας εδώ και δεκαετίες με το έναυσμα να δίνει το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» και η φρεγάτα «Admiral Grigorovich» με καταιγισμό πυραύλων κρουζ σε Χαλέπι, Ιντλίμπ, Χομς.

Πλέον οι ισλαμιστές μετράνε αντίστροφα με τις κραυγές τους να ακούγονται σε όλη τη Συρία Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοιγκού, διαψεύδοντας όσους άσχετους έλεγαν για αναβολή της επιχείρησης χτες.

«Ξεκίνησε η μεγάλης κλίμακας επιχείρηση με μαζικά πυραυλικά χτυπήματα κατά του ISIS και al-Nusra Front σε Ιντλίμπ, Χομς. Αποθήκες οπλισμών, στρατόπεδα εκπαίδευσης και εργοστάσια παραγωγής μη συμβατικών όπλων ήταν οι κύριοι στόχοι μας. Η Ρωσία θα συνεχίσει τις επιδρομές σε βιομηχανικά και στρατιωτικά δίκτυα των τρομοκρατών στη Συρία.

Τουλάχιστον 4 “πύραυλοι 3M-54 Klub” Kalibr cruise έπληξαν στόχους της Jaish al-Fateh (Army of Conquest) δύο εκ των οποίων κατέστρεψαν στρατιωτικές θέσεις κοντά στη πόλη Saraqib. Ακόμη δύο πύραυλοι έπληξαν την Jabal al-Hoss στο νοτιοδυτικό Χαλέπι.

Ταυτόχρονα κοινές ρωσικές και συριακές επιδρομές συνεχίζουν να ισοπεδώνουν στόχους των τρομοκρατών στο Χαλέπι πλήττοντας στόχους σε Bishqatin, Bustan al-Bashra, Hanano Housing, al-Haydari.

Τις επόμενες 24 ώρες σύμφωνα με ανώτατο Ρώσο αξιωματούχο ο συριακός Στρατός θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης του ανατολικού Χαλεπίου.

«Σήμερα στις 10.30 και 11.00 ξεκίνησε η επιχείρηση. Την αρχή έκανε η φρεγάτα «Admiral Grigorovich». Για πρώτη φορά στην ιστορία το ρωσικό Ναυτικό με το»Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» ξεκίνησε τις επιχειρήσεις. Τα μαχητικά μας Su-33 ξεκίνησαν τις επιδρομές. Πριν από αυτό είχαμε κάνει επιτήρηση και παρακολούθηση όλων των στόχων» είπε ο Σ.Σοιγκού.

Η φρεγάτα «Admiral Grigorovich» παραδόθηκε σε υπηρεσία στις 10 Μαρτίου του 2016 από τα ναυπηγεία Yantar στο Καλίνιγκραντ και αποτελεί την πρώτη από συνολικά 6 φρεγάτες του τύπου Project 11356, 3 από τις οποίες θα παραδοθούν μέχρι το 2017.

Η φρεγάτα είναι εκτοπίσματος 3.850 τόνων και πληρώματος 200 ατόμων ενώ φέρει νέας γενιάς ηλεκτρονικά συστήματα επίθεσης, επιτήρησης και άμυνας όπως και οπλικά συστήματα.

Πιο συγκεκριμένα οι φρεγάτες του τύπου που χρησιμοποιούν σύστημα πρόωσης κατηγορίας COGAG συνολικής δυναμικότητας ισχύος 69.000hp έχουν συνολικό μήκος 124,8μ. πλάτος 15,2 και βύθισμα 4,2μ. μπορούν να επιτύχουν μέγιστη αυτονομία 30 ημερών ή 4.850 ν.μ. με οικονομική ταχύτητα 14 κόμβων με την μέγιστη ταχύτητα να αγγίζει τους 30 κόμβους.

Επίσης στην σχεδίαση έχουν ενσωματωθεί χαρακτηριστικά μείωσης του θερμικού, ακουστικού και σε ραντάρ ίχνους.

Ο οπλισμός του είναι ισορροπημένος και ικανός να αντιμετωπίσει κάθε νέα απειλή και αποτελείται από πυροβόλο των 100mm A-190 έναν 8πλό εκτοξευτή UKSK VLS για πυραύλους κρουζ Kalibr και 3M55 Oniks, δύο 12λούς εκτοξευτές πυραύλων 3S90M Shtil-1 VLS , δύο συστήματα Kashtan CIWS, 8 πυραύλους Igla-1E (SA-16), δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες των 533mm και έναν εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών πυραύλων RBU-6000 ενώ έχει υπόστεγο και ελικοδρόμιο για ελικόπτερο τύπου Ka-27PL ή Ka-31.

Να σημειώσουμε ότι η σχεδίαση βασίζεται στις αντίστοιχες κλάσης TALWAR που κατασκεύασαν τα ίδια ναυπηγεία για το ινδικό ναυτικό και θεωρούνται ιδιαιτέρως αξιόμαχες.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...