Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ οι ισλαμοφαφίστες σε Ιντλέμπ και Ράκκα

Του Στρατή Μαζίδη

Οι τζιχαντιστές της ISIL δέχονται επιθέσεις από αέρος εδώ και κάτι παραπάνω από ένα χρόνο,

μόνο που αυτή τη φορά το σκηνικό είναι διαφορετικό. Δεν πρόκειται ούτε για το Συνασπισμό των ΗΠΑ ο οποίος πλήττει συνήθως βράχια και αμμόλοφους, ούτε τη Συριακή Πολεμική Αεροπορία χάρη στην οποία η Δαμασκός διατηρούσε επί μακρόν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Οι Ρώσοι είναι ψυχροί και βομβαρδίζουν τους στόχους χωρίς δισταγμό.

Μέσα σε 48 ώρες εξαπέλυσαν φοβερά κύματα επιθέσεων, τουλάχιστον 25, πλήττοντας στόχους που οι ΗΠΑ απέφευγαν, όπως η αεροπορική βάση της Τάμπακα που έπεσε πέρυσι το καλοκαίρι στα χέρια των ισλαμιστών αλλά και το νοσοκομείο της πόλης που χρησιμοποιείται ως διοικητήριο.

Οι τζιχαντιστές, εκτός των εσωτερικών τους προβλημάτων (δεν μπορούν να διαμορφώσουν δομή κράτους, έλλειψη πόρων, ασθένεις όπως το AIDS που θερίζουν) πλέον βρίσκονται ανυπεράσπιστοι μέσα σε ένα πεδίο βολής. Ως εκ τούτου διαφεύγουν πλέον και εκτός Συρίας.

Συγκεκριμένα και όπως ενημερώνουν το Farnews πηγές από τη φυλή Σαϊτάτ στο Ντέιρ Εζόρ οι τζιχαντιστές αναζητούν ασφαλέστερα μέρη ενώ στρατιωτική πηγή από την 104η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία της Δημοκρατικής Φρουράς στην πόλη αναφέρει ότι μεγάλα κονβόι μεταφέρουν τακφιριστές και τις οικογένειές τους στην Ανμπάρ του Ιράκ αναμένοντας ένταση των επιχειρήσεων της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.




ΙΝΤΛΕΜΠ

Στο ίδιος μήκος κύματος φαίνεται ότι κινούνται και οι τζιχαντιστές στο Ιντλέμπ που βλέπουν πλέον έξι μήνες μετά την εκ Τουρκίας εισβολή τους, τα πράγματα να εξελίσσονται διαφορετικά (almasdarnews).

Ένοπλοί από την ομάδα Jeish al-Fatah αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιντλέμπ και άλλες πόλεις της βορειοδυτικής Συρίας σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Η ένοπλη οργάνωση άρχιζε να κινείται προς τα τουρκικά σύνορα αφού πρώτα βίωσε την αποτελεσματικότητα των χτυπημάτων της Ρωσικής Αεροπορίας, επισημαίνει η εφημερίδα 

As-Safir

Στην περιφέρεια του Ιντλέμπ κυριαρχεί ως επί τον πλείστον το Μέτωπο αλ Νούσρα που πατρονάρεται από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Ωστόσο μόλις χθες είδε τον αρχηγό του να πέφτει νεκρός από ρωσικό βομβαρδισμό μόλις 24 ώρες μετά που κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.

Σύμφωνα με αναφορές, οι οπλαρχηγοί εκτιμούν και τρέμουν ταυτόχρονα ότι ανά πάσα στιγμή τα ρωσικά αεροπλάνα και ο συριακός στρατός μπορεί να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην πόλη-κλειδί, την Jisr al-Shugour (με τη θρυλική ομάδα των στρατιωτών στο νοσοκομείο της πόλης για όσους θυμούνται) που βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τη Λαττάκεια με το Χαλέπι.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι με την ένταση των αεροπορικών επιθέσεων, οι τζιχαντιστές σταμάτησαν την επίθεσή τους στο  al-Ghaab στο βορειοδυτικό τμήμα στην επαρχία της Χάμα. 


Την ίδια στιγμή ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν σταματά να τονίζει ότι οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας αποσκοπούν στην προστασία της ακεραιότητας της Συρίας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...