Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Η Ρωσία κάνει επίδειξη του οπλοστασίου της στη Συρία

Ντενίς Κουνγκούροφ 

Κορυφαία ρωσικά οπλικά συστήματα παίρνουν τώρα στη Συρία το «βάπτισμα του πυρός» σε πραγματικές συνθήκες πολέμου. 
Πολεμικά πλοία
Σε πολύ σύντομο διάστημα οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας μετέφεραν στο λιμάνι Ταρτούς και στην αεροπορική βάση «Χμεϊμίμ», στη Λαττάκεια, 28 αεροσκάφη, με τα αρματαγωγά «Νικολάι Φιλτσένκοφ», «Νοβοτσερκάσκ», «Μινσκ» και «Περεσβέτ». Τα πλοία, συνεχίζουν να εκτελούν την αποστολή τους, εκτελώντας περιπολίες στη Μεσόγειο Θάλασσα μαζί με τα αρματαγωγά «Αντμιράλ Νεβέλσκι», «Αλεξάντρ Σαμπάλιν», το ανθυποβρυχιακό σκάφος «Αντμιράλ Παντελέεφ», και το περιπολικό σκάφος θαλάσσιας επιτήρησης «Νεουστρασίμι».
Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται επίσης το καταδρομικό «Μοσκβά» που φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους και το περιπολικό σκάφος «Σμετλίβι». Ακόμα, τρεις κορβέτες του ρωσικού Στόλου της Κασπίας, «Ούγκλιτς», «Γκραντ Σβιγιάζσκ» και «Βελίκι Ούστιουγκ», έπληξαν επιτυχώς με πυραύλους θέσεις των τρομοκρατών απευθείας από την Κασπία Θάλασσα. Οι κορβέτες εκτόξευσαν 26 πυραύλους κρουζ «Kalibr-ΝΚ». Αυτή η επιχείρηση, μπορεί να θεωρηθεί ως το «βάπτισμα του πυρός» των ρωσικών βλημάτων υψηλής ακρίβειας και η πρώτη χρήση τους σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις, άνω των 1.500 χιλιομέτρων. Δυνατότητες, που επιτρέπουν στη Ρωσία να μπορεί να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε απομακρυσμένα θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων.
Βελίκι Ούστιουγκ. Πηγή: RIA Novosti
Συνολικά στην περιοχή της Κασπίας, επιχειρούν περισσότερα από 10 ρωσικά πολεμικά πλοία.

Αεροπορία και όπλα ακριβείας

Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) της Ρωσίας παρουσίασε μια ποικιλία μαχητικών στις επιχειρήσεις στη Συρία. Από τα βομβαρδιστικά Su-24M και τα καταδιωκτικά Su-25, μέχρι τις πιο εξελιγμένες εκδόσεις μαχητικών αεροσκαφών, όπως το Su-34. Συνολικά, στις επιχειρήσεις συμμετείχαν 28 μαχητικά και δύο μεταγωγικά An-124. Ένα από τα πλέον δημοφιλή μαχητικά αεροσκάφη, το Su-24M, υπηρετεί στην ΠΑ από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης (από το 1975) και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται τόσο από τις ρωσικές ΕΔ, όσο και από τις ΠΑ αρκετών άλλων χωρών. Η Συρία έχει 12 αεροσκάφη αυτού του τύπου. Άλλα τόσα αεροσκάφη Su-25, μεταφέρθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο.  Στη Συρία επιχειρούν επίσης τέσσερα αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Su-30 (γενιά «4+»), ικανά να καταστρέφουν επίγειους στόχους τη νύχτα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, αλλά και να εκτελούν αποστολές αναγνώρισης.

Δικτυο-κεντρικός πόλεμος

Το υπερσύγχρονο επιθετικό-βομβαρδιστικό Su-34, έκανε στη Συρία το ντεμπούτο του σε πραγματικό θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πηγές στο υπουργείο Άμυνας, τα Su-34 στη Συρία είναι εξοπλισμένα με τα εξελιγμένα συστήματα επικοινωνίας TKS-2M για επιχειρήσεις «Δικτυο-κεντρικού Πολέμου». Το νέο σύστημα επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και συντεταγμένων στόχων μεταξύ των αεροσκαφών, χωρίς τη διαμεσολάβηση του επίγειου κέντρου ελέγχου. Με το σύστημα υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει το Su-34, τα δεδομένα με τις συντεταγμένες του στόχου μεταφέρονται από το αεροσκάφος που τον ανίχνευσε κατευθείαν στον ηλεκτρονικό χάρτη του πίνακα ελέγχου των υπολοίπων μαχητικών της ομάδας δράσης, χωρίς τη συμμετοχή του επίγειου κέντρου ελέγχου. Έτσι, όλα τα αεροπλάνα της ομάδας γνωρίζουν τις συντεταγμένες των αντικειμένων τα οποία πρέπει να καταστραφούν, αν τις έχει καταγράψει τουλάχιστον ένα αεροσκάφος. Το σύστημα αυτό, ενισχύει και τη μυστικότητα των ενεργειών της αεροπορίας, τη στιγμή που χρειάζεται να λειτουργεί το ραντάρ από μόνο ένα αεροσκάφος της ομάδας που θα αναζητήσει το στόχο.
Su-25. Πηγή: AP
Εκτός από τα αεροσκάφη, στις επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται ενεργά και ελικόπτερα Mi-17 για τις μεταφορές και το ραδιο-ηλεκτρονικό πόλεμο και τα μαχητικά ελικόπτερα «θρύλος» Mi-24, που έχουν αποδείξει τις δυνατότητες τους στο Αφγανιστάν. Συνολικά στη Συρία επιχειρούν 15 πολεμικά ελικόπτερα.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα όπλα υψηλής ακρίβειας στις επιχειρήσεις βομβαρδισμού στη Συρία. Τα αεροσκάφη είναι εξοπλισμένα με βόμβες ΚΑΒ-250 και ΚΑΒ-500, οι οποίες κατευθύνονται με ακρίβεια στο στόχο πλοηγούμενες από στρατιωτικούς δορυφόρους. Η ακτίνα απόκλισης από τον επιδιωκόμενο στόχο δεν είναι μεγαλύτερη από τα 5 μόλις μέτρα.

Ηλεκτρονικός Πόλεμος

Επίσης, έγινε γνωστό ότι οι ρώσοι στρατιωτικοί ανέπτυξαν στη Συρία το συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου «Krasukha-4», που «τυφλώνει» τα ραντάρ των εχθρικών αεροσκαφών και παρεμποδίζει τα ηλεκτρονικά συστήματα των μη-επανδρωμένων εναερίων οχημάτων. Το σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών είναι σε θέση να «τυφλώσει» αντικείμενο που προστατεύεται από την ανίχνευση ραντάρ σε απόσταση 150-300 χιλιομέτρων, και μπορεί επίσης να προκαλέσει «απενεργοποίηση» αεροσκαφών AWACS και άλλων μέσων ηλεκτρονικού πολέμου του εχθρού. Τα συγκροτήματα ηλεκτρονικού πολέμου «Krasukha-4» παραλήφθηκαν το 2012 και εντάχθηκαν υπηρεσιακά στις ρωσικές ΕΔ το 2013.
Krasukha. Vitaly Kuzmin / Wikipedia
Στη θαλάσσια ζώνη, επιχειρεί ως πλοίο συλλογής πληροφοριών, το πολεμικό του Στόλου της Βαλτικής «Βασίλι Τατίστσεφ».

Σύγκριση των τεχνικών χαρακτηριστικών (τυπικών προδιαγραφών) των πυραύλων κρουζ «Kalibr-ΝΚ» και «Tomahawk»

Τεχνικά χαρακτηριστικά (Τυπικές προδιαγραφές)
3M-14 Kalibr-ΝΚ
Tomahawk TLAM-E Block IV
Έτος πρώτης παράδοσης του πυραύλου
2012
2002
Μήκος, μαζί με τον προωθητή (μέτρα)
8,1
6,25
Διάμετρος (mm)
533
533
Άνοιγμα φτερών (μέτρα)
3,3
2,67
Μάζα πτήσης (αρχική), (kg)
1320
1315
Μάζα συμβατικής κεφαλής (kg)
450
450
Ισχύς πυρηνικής κεφαλής (kt)
100-200
-
Ταχύτητα (Мach)
0,7
0,7
Ακτίνα δράσης με συμβατική κεφαλή (km)
>1500
1600
Ακτίνα δράσης με πυρηνική κεφαλή (km)
2600
-

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...