Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Το ΝΑΤΟ Ετοιμάζει 40.000 Στρατό για Συρία και Αντιπερισπασμό στη Βαλτική.

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο το ΝΑΤΟ, μετά τον ρωσικό αιφνιδιασμό και την ανάληψη της πρωτοβουλίας στη Συρία από τις Ρωσικές δυνάμεις, έχει προβεί σε μια σειρά ενεργειών...

αφενός για να περιορίσει τις Ρωσικές πρωτοβουλίες στη Συρία αφετέρου για να φρενάρει την περαιτέρω συγκέντρωση και άλλων χερσαίων ή αεροπορικών Ρωσικών δυνάμεων.

Έτσι μιλώντας μετά το πέρας της χθεσινής Συνόδου του ΝΑΤΟ , ο γ.γ. της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την απόφαση για διπλασιασμό, από 20.000 σε 40.000, των ανδρών που απαρτίζουν την καλούμενη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. «Αυτό στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ θα σας υπερασπιστεί. Το ΝΑΤΟ είναι στο έδαφος. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει να υποστηρίζει το καθεστώς Ασαντ στη Συρία. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ωστόσο η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Αστον Κάρτερ που προέβλεψε ότι η Ρωσία… θα αρχίσει να πληρώνει το τίμημα για την επιθετικότητά της δεχόμενη επιθέσεις υπό μορφή αντιποίνων στο εσωτερικό της και θρηνώντας θύματα.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Μάικλ Φάλον η Βρετανία προχωρά σε ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, με την ανάπτυξη στρατευμάτων σε χώρες της Βαλτικής. «Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ως απάντηση στην όποια περαιτέρω πρόκληση και επιθετικότητα» διευκρίνισε ο Φάλον, προσερχόμενος στη σύνοδο.

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι σε περίπτωση ενίσχυσης της παρουσίας βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, η Μόσχα θα λάβει μέτρα «ώστε να υπάρξει ισορροπία» και ότι «Είναι λυπηρό και θα ισοδυναμεί με τη χρησιμοποίηση από τη Βρετανία μίας ρωσικής απειλής ως προσχήματος για την επέκταση του ΝΑΤΟ».

Θεωρούμε ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις του, οι οποίες απ’ότι φαίνεται αφορούν την ετοιμότητα επέμβασης και με χερσαίες δυνάμεις εφόσον ζητηθεί από την Τουρκία ή εκτιμηθεί ως αναγκαίο. Ταυτόχρονα αυξάνοντας την Βαλτική απειλή να διασπάσουν τις προσπάθειες της Ρωσίας και να ανακόψουν περαιτέρω συγκέντρωση δυνάμεων στη Συρία. Αναμένουμε να δούμε τι δυνάμεις θα είναι αυτές των Βρετανών στη Βαλτική για να εκτιμήσουμε τα πράγματα με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο


http://www.pentapostagma.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...