Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ο Πούτιν πιο ισχυρός από τον Ομπάμα.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε τον τίτλο του πιο ισχυρού προσώπου στον κόσμο, στη σχετική λίστα του περιοδικού Forbes.

Το Forbes υποστηρίζει ότι η λίστα του δεν βασίζεται στην πολιτική επιρροή, αλλά σε μια αξιολόγηση της «σκληρής δύναμης»: τη χρήση στρατιωτικών και οικονομικών μέσων για να επηρεάζουν τη συμπεριφορά ή τα συμφέροντα των άλλων πολιτικών παραγόντων. «Επιμένουμε ότι οι άνθρωποι στη λίστα μας χειρίζονται το είδος της δύναμης που διαμορφώνει και αλλάζει τον κόσμο και κινεί τους ανθρώπους, τις αγορές, τους στρατούς και τα μυαλά» γράφει το περιοδικό, εξηγώντας την επιλογή του.
Ο Πούτιν ήρθε πρώτος μεταξύ 17 αρχηγών κρατών. Ως λόγους για την απόφαση αυτή, οι συντάκτες αναφέρουν την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, τη διαχείριση της διεθνούς αντιπαράθεσης για την Ουκρανία και μια συμφωνία 400 δις δολαρίων για τον αγωγό φυσικού αερίου που υπεγράφη με την Κίνα τον Μάιο. Το περιοδικό δεν χαρακτηρίζει και με τα καλύτερα λόγια την Ρωσία, γράφοντας ότι η χώρα «μοιάζει όλο και περισσότερο σαν ένα πλούσιο σε ενέργεια, με πυρηνικές κεφαλές κακοποιό κράτος, με έναν αδιαμφισβήτητο, απρόβλεπτο και ασύδοτο επικεφαλής που δεν ενδιαφέρεται για την παγκόσμια κοινή γνώμη παρά μόνο για την επίτευξη των στόχων της».
Ο Πούτιν κέρδισε τον τίτλο και πέρυσι, μετά την επιτυχή συμφωνία για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας. Και δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει «τιμητικό τίτλο» από δυτικό περιοδικό… Το 2007, το Time τον ονόμασε «Άντρα της χρονιάς», περιγράφοντάς τον ως «ατσάλινο και αποφασιστικό άνθρωπο» που «αναδείχθηκε σε κρίσιμης σημασίας συνδετικό κρίκο του 21ου αιώνα» και επανέφερε τη Ρωσία στο επίκεντρο του κόσμου.
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πήρε τη δεύτερη θέση στη λίστα του Forbes για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το περιοδικό περιγράφει έναν πρόεδρο ο οποίος έχει πληγεί από την επιδημία του Έμπολα και το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Όπως γράφει, «ο Ομπάμα έχει τη δύναμη, αλλά ήταν πάρα πολύ προσεκτικός στο να την ασκήσει πλήρως».
Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι στην τρίτη θέση, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν ο Πάπας Φραγκίσκος και η Άγκελα Μέρκελ. Ενδιαφέρον έχει στους «πρωτοεμφανιζόμενους» ο αυτοαποκαλούμενος χαλίφης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, στην 54η θέση. Εκτός από τους πολιτικούς, η λίστα περιλαμβάνει 39 διευθύνοντες συμβούλους και 29 δισεκατομμυριούχους.
www.forbes.com
http://www.antinews.gr/KOSMOS/o-poutin-pio-isxuros-apo-ton-ompama/ 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...