Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Διάσπαση προ των πυλών στο ΠΑΣΟΚ

beni-pap
σχόλιο Γ.Θ : Το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα;

«Θέσεις μάχης» λαμβάνουν τα στελέχη στα δύο στρατόπεδα του ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να παραμένει σε «αναμμένα κάρβουνα», εν αναμονή και των κινήσεων που θα επιλέξει ο Γιώργος Παπανδρέου...

Το κλίμα στο κόμμα της συγκυβέρνησης «μυρίζει μπαρούτι», καθώς ο  πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στην επίθεση δηλώνοντας επανειλημμένα την αντίθεση του στη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης και σημειώνοντας ότι δε θα είναι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια εάν δεν προηγηθεί συνέδριο του κόμματος. Στην κατεύθυνση του συνεδρίου πιέζουν και στελέχη και οργανώσεις που στηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου, ζητώντας – μάλιστα – εκλογή προέδρου από τη βάση.
 
Στα σχέδια που εξετάζονται από τον Γιώργο Παπανδρέου είναι και η ίδρυση κόμματος, για το οποίο μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στις εταιρείες δημοσκοπήσεων να βολιδοσκοπήσουν το τοπίο. Στους στόχους του Γ. Παπανδρέου είναι ανάλογα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων να διερευνήσει κατά πόσο είναι δυνατό ένα κόμμα έστω και με μικρό ποσοστό να μπει στη Βουλή και να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων.
Την απόφαση του να μην είναι υποψήφιος της Δημοκρατικής Παράταξης εάν δεν γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές του κόμματος, δημιουργώντας πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ.
 
Στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου ζητώντας συνέδριο και θέτοντας θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, τάσσονται οι νομαρχιακές Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καναδά του ΠΑΣΟΚ. Στην γραμμή στήριξης του Γ. Παπανδρέου έχουν συμπαραταχθεί από την αρχή, οι κ.κ. Θ. Μωραΐτης, Φ. Σαχινίδης, Γ. Πεταλωτής, Μ. Καρχιμάκης, ο Γ. Ραγκούσης, ενώ αναμένεται να συνταχθεί μαζί τους σύντομα ο Μ. Χρυσοχοΐδης και άλλα στελέχη.
Εκκλήσεις ενότητας
Την ίδια στιγμή με εκκλήσεις ενότητας –  συστρατευόμενοι με την πτέρυγα Βενιζέλου – απαντούν με δήλωση τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «για την πορεία της ανασυγκρότησης του κόμματος και της Δημοκρατικής Παράταξης»…

 
Τη δήλωση υπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Δριβελέγκας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Ιωάννης Κουτσούκος, Χρήστος Γκόγκας, Μιχάλης Κασσής, Δημήτρης Σαλτούρος και Πύρρος Δήμας.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται στη φάση που βρίσκεται η χώρα αυτή την περίοδο λέγοντας ότι: «βρισκόμαστε στο τέλος μιας επώδυνης, αλλά αναγκαίας για τη χώρα πορείας, όπως τη δρομολόγησε το ΠΑΣΟΚ το 2010. Την υπηρετήσαμε με συνέπεια, παρά τις επιμέρους προσωπικές μας απόψεις και πιστεύουμε ότι η επιτυχημένη ολοκλήρωσή της θα δικαιώσει τους κόπους και τις θυσίες του λαού μας, αλλά και τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ».
«Παράλληλα η συμπαράταξη του ΠΑΣΟΚ με όλους, όσοι στρατευθούν στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να εκφράσουμε τις διάσπαρτες δυνάμεις του κόσμου της κεντροαριστεράς και μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, με σεβασμό στην κάθε άποψη, να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό ένα προοδευτικό σχέδιο για την μεταμνημονιακή Ελλάδα», σημειώνουν οι βουλευτές στη δήλωση τους.
Οι υπογράφοντες τη δήλωση ενότητας αναφέρονται στην ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος έλεγε  ότι: «Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έλαχε ο κλήρος να ηγηθεί της Δημοκρατικής Παράταξης».
Καταλήγοντας οι «πράσινοι» βουλευτές σημειώνουν ότι «στη φάση αυτή και με αυτά τα δεδομένα, οφείλουμε όλοι και ιδίως όσοι είχαν την πρώτη ευθύνη για τις αποφάσεις της τελευταίας πενταετίας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουμε με το απαραίτητο πνεύμα ενότητας, χωρίς επιστροφή σε ξεπερασμένες από τα πράγματα αντιπαραθέσεις, που δεν εξυπηρετούν ούτε τη χώρα ούτε την παράταξη».
 
Ραγκούσης κατά Βενιζέλου
Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δε δείχνει να συμφωνεί ωστόσο ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος σε σχόλιο που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, με αφορμή την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα λέει χαρακτηριστικά: «ποια χώρα, ποια δημοκρατία και ποιο Κοινοβούλιο που θέλει να αυτοπροστατευτεί από την επέλαση του λαϊκισμού δεν θα άλλαζε τώρα έναν, πλέον τεκμηριωμένα, αποτυχημένο Πρωθυπουργό και Αντιπρόεδρο;».
 
Σκουλάς υπέρ Παπανδρέου
Την ίδια στιγμή, φήλωση υπέρ της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου έκανε ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Σκουλάς, τονίζοντας ότι πρέπει «να πάρουμε στα χέρια μας το μέλλον του Κινήματος». Αναφέρει επίσης ότι όλα πρέπει να γίνουν «με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος» και αυτήν ακριβώς την ανάγκη, όπως τονίζει, υπηρετεί η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου.

«Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου υπηρετεί αυτήν ακριβώς την ανάγκη. Αφορά το μέλλον του Κινήματός μας, αλλά και τη χώρα και την ελληνική κοινωνία και γι΄ αυτό βρίσκει ανταπόκριση και πέραν των ορίων του ΠΑΣΟΚ» σημειώνει ο κ. Σκουλάς.


Ερωτηματικά…
Ερωτήματα προκύπτουν για το αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ που όμως θα σηματοδοτήσει τριγμούς στην κυβέρνηση σε μία κρίσιμη περίοδο όπου συντελείται η διαπραγμάτευση με την τρόικα ενώ μπροστά υπάρχουν και οι προεδρικές εκλογές. Βασικό ερώτημα παραμένει εάν πίσω από όλα αυτά υπάρχει ιθύνους νους. Πολιτικοί αναλυτές μάλιστα λένε πώς είναι δυνατόν τη στιγμή που η συγκυβέρνηση καλεί σε εθνική γραμμή ενόητας την αντιπολίτευση  - ΣΥΡΙΖΑ- την ίδια ώρα σε ένα από τα δύο κυβερνητικά κόμματα να υπάρχουν τάσεις διάλυσης.

http://www.crashonline.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...