πως μόνο αν υπάρξει μια συμφωνία να μοιραστούν τα κοιτάσματα της ΑΟΖ και στις δύο κοινότητες, θα σταματήσουν να... βράζουν τα νερά της Μεσογείου.
Αν αυτό δεν συμβεί τότε η ένταση στην περιοχή, σημειώνει, θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί. Συμπληρώνει πως η ελληνοκυπριακή πλευρά βρήκε άλλοθι στην παρουσία του Barbaros για να προβεί σε συμφωνίες με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, κάτι που όμως επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θέτει εν αμφιβόλω την ηρεμία στην περιοχή.
«Οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να μην θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος της λύσης του προβλήματος», γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.
«Από την αρχή του κυπριακού ζητήματος, η Τουρκία ήταν αποφασισμένη να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους και τα δικαιώματά τους», γράφει η «Σαμπάχ» και συνεχίζει, «ακόμα και το 1974 που χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική δύναμή της. Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έπρεπε να εκπλήσσονται με την παρουσία τουρκικών σεισμικών πλοίων στην ΑΟΖ. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να διατηρηθούν τα τουρκικοκυπριακά συμφέροντα στην περιοχή».
Το άρθρο κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους ότι συνάπτουν συμφωνίες με χώρες που η Τουρκία έχει πολύ κακές σχέσεις (βλ. Ισραήλ) και αυτό μόνο ωφέλιμο δεν μπορεί να είναι στις μεταξύ των δύο κοινοτήτων συνομιλίες. «Οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να μας κρατούν ''παγωμένους'' στις διαπραγματεύσεις για να εμφανίζονται στο εξωτερικό ως οι μόνοι ιδιοκτήτες του νησιού.
Για τους Τούρκους ο πιο ασφαλής και σίγουρος δρόμος για να περάσουν οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου είναι ο τουρκικός αγωγός, αλλά αυτό θα σήμαινε πως οι Ελληνοκύπριοι πως θα έπρεπε να συνεργαστούν. Δεν θα το κάνουν, σημειώνει η εφημερίδα, αντιθέτως προτιμούν να έχουν ζημία. Είναι φανερό πως ενδιαφέρονται να διατηρήσουν μια τεταμένη κατάσταση στην περιοχή, σημειώνει η «Σαμπάχ».
Από την άλλη, όμως, είναι κατανοητό γιατί η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Για να καταλήξει: «Από την αρχή της υπόθεσης των υδρογονανθράκων ήταν φανερό πως υπήρχαν δύο λύσεις: η συνεργασία για το καλό και των δύο πλευρών ή η ένταση, όπως την ζούμε τώρα».
Πηγή: iefimerida.gr
http://infognomonpolitics.blogspot.gr