Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

Όταν η Ειρήνη Παππά έψαλε κρυφά “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ” μέσα στην Αγιά Σοφιά

Η Ειρήνη Παππά υπήρξε εκτός από σπουδαία ηθοποιός, μια σπουδαία γυναίκα. Μια ισχυρή προσωπικότητα, επιβλητική που σε καθήλωνε. Μια γυναίκα ελεύθερη, που δεν έμπαινε σε καλούπια, τολμηρή.

Και με την τόλμη που τη διέκρινε, η Ειρήνη Παππά έκανε αυτό που κανείς άλλος δεν θα τολμούσε. Μπήκε στην Αγιά Σοφιά και έψαλε κρυφά “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ”!

Ήταν λίγο πριν το Πάσχα του 1983, όταν η ηθοποιός ταξίδεψε μαζί με τον Κώστα Χαρδαβέλλα στην Κωνσταντινούπολη για την εκπομπή “Ρεπόρτερς” της ΕΡΤ. Το σχέδιο τους τολμηρό και επικίνδυνο….
Μια ανατριχιαστική σκηνή και μια Παππά συγκλονιστική

Η Ειρήνη Παππά φόρεσε ένα κόκκινο ύφασμα στο κεφάλι της που έκανε ακόμα πιο επιβλητική την παρουσία της και άρχισε να ψέλνει το “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ”, τον βυζαντινό ύμνο που είχε να ακουστεί από την Άλωση της Πόλης, όταν στις 29 Μαΐου του 1453 το έψαλαν οι Χριστιανοί πριν από την άλωση της Αγίας Σοφίας.

Η σκηνή ανατριχιαστική…. Η Ειρήνη Παππά συγκλονιστική…. Και όπως ακούγεται αργότερα να δηλώνει η ίδια στον Κώστα Χαρδαβέλλα, ήταν σαν “να νικάει κανείς, χωρίς να νικάει με τα πράγματα”!

Το απόσπασμα προέρχεται από μια εκπομπή των «Ρεπόρτερς» (Κώστας Χαρδαβέλλας, Γιάννης Δημαράς, Γιώργος Λιάνης), που μεταδόθηκε το 1983 και μεταδόθηκε ξανά το 2001 από την ενημερωτική εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα www.άνθρωποι.gr στην ΕΤ 1.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...