Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Κορυφώνεται η κρίση στο Αιγαίο: Έφτασε στην περιοχή έρευνας το Oruc Reis

"Κόκκινος συναγερμός" στις ΕΔ


Υψηλή ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις - Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στις 12

Απέπλευσε πριν από λίγο το Oruc Reis, που για πολλές ώρες, δεν είχε ανανεώσει το στίγμα του, όπως μπορείτε να δείτε στο marinetraffic.

Ο προορισμός του φαίνεται να είναι περιοχή νότια της Καρπάθου. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι θα έχουμε μία ακόμη κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά. Ο ελληνικός Στόλος είναι σε ετοιμότητα, όπως και όλες οι ΕΔ που από χθες το βράδυ βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.
Σε ετοιμότητα οι ΕΔ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι αποφασισμένες να προασπίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως έχουν καταφέρει να πράξουν τόσες και τόσες φορές.

Οι τουρκικές κινήσεις των τελευταίων ωρών αλλά και οι εκτιμήσεις για τις επόμενα βήματα της Άγκυρας, οδήγησαν στο να τεθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και πάλι σε επιφυλακή. Καθώς πριον λίγες ημέρες είχε σημάνει και πάλι "κοκκινος συναγερμός" με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, υπήρχε σαφώς ετοιμότητα, αλλά όχι 100% επιφυλακή.

Από το μεσημέρι εχθές οι ετοιμότητες είχαν αρχίσει να αυξάνονται, όπως σας είχαμε αναφέρει σε άρθρο και πλέον ο στρατιωτικός μηχανισμός της χώρας είναι σε ύψιστη ετοιμότητα.

Όπως και στην τελευταία κρίση προ ημερών οι ελληνικές ΕΔ θέλουν να είναι εκείνες που βρίσκονται παντού εγκαίρως.

Απόεχτές το βράδυ ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου της ανάκλησης των αδειών σε στελέχη των ΕΔ, τα οποία καλούνται να επιστρέψουν στις μονάδες τους, σε μικρό χρονικό διάστημα.

Όσα στελέχη δε βρίσκονται σε άδεια, επιστρέφουν άμεσα στις μονάδες.

Πλήρης ετοιμότητα μέχρι τον Έβρο

Τα στελέχη που υπηρετούν σε αυτές ενημερώθηκαν να μεταβούν άμεσα στις μονάδες τους, ενώ όσοι βρίσκονται σε άδεια ειδοποιήθηκαν να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου μόλις χρειαστεί να επιστρέψουν εκεί που υπηρετούν, αναφέρει το evros-news.gr.

Όλα αυτά προφανώς λόγω της αυξανόμενης προκλητικότητας των Τούρκων στο Αιγαίο. Έχουμε δηλαδή επανάληψη των όσων συνέβησαν και στον Έβρο πριν από λίγο καιρό όταν και πάλι οι ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή λόγω των τουρκικών προκλήσεων στο Καστελόριζο.

Το ελληνικό ΠΝ με τις μονάδες του πάντως προκαλεί φόβο και τρόμο στο τουρκικό που εξήλθε σε ύδατα που δεν γνωρίζει καλά, ενώ πάντα υπάρχει και ο “πέλεκυς” του στυγνού καθεστώτος Ερντογάν προς τα στελέχη των τουρκικών δυνάμεων εφόσον αυτά δεν υλοποιούν τα νεο-οθωμανικά οράματα του ίδιου.

Νέα τουρκική NAVTEX


Συνεχίζει τα παιχνίδια στο Αιγαίο η Τουρκία, καθώς σήμερα το πρωί εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, ως απάντηση στην υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η νέα Navtex αφορά το σημείο όπου η ελληνική υφαλοκρηπίδα συναντάται με την κυπριακή ΑΟΖ στα ανατολικά και με την αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα στα νότια. Η Navtex αφορά έρευνες του Oruc Reis στη συγκεκριμένη περιοχή από σήμερα μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ σήμερα το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά και τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με την έκδοση Navtex για έρευνες στο Καστελόριζο.

Όπως αναφέρει το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού:

Στις 12.00 θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Εκρηκτική η ατμόσφαιρα στο Αρχιπέλαγος

Το επιβεβαίωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις απέπλευσε από την Αττάλεια για την νέα του αποστολή στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «έφτασε στην περιοχή όπου θα ξεκινήσει τις έρευνες».

Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή».

Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Ορούτς Ρέις, 83 εκατομμύρια (Τούρκοι) βρίσκονται μαζί σου».

Νωρίτερα, έγινε γνωστή η νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Ορούτς Ρέις νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης, με ισχύ έως και τις 23 Αυγούστου, ενώ σε ισχύ έχει τεθεί και προηγούμενη Navtex για σήμερα και αύριο 11 Αυγούστου και αφορά άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων κοντά στο Καστελόριζο και τη Ρόδο.

Δεν είναι ωστόσο η συγκεκριμένη αγγελία προς ναυτιλλομένους που ανησυχεί τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο η μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis συνοδεύεται από 7 πολεμικά πλοία, ενώ σε πλήρη παράταξη βρίσκεται τόσο ο ελληνικός στόλος όσο και ο τουρκικός.

Πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...