Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί «αδειάζουν» την ηγεσία της ΕΛΑΣ: Πολλοί περισσότεροι από 90.000 οι διαδηλωτές

Λάθος η μεθοδολογία υπολογισμού της αστυνομίας λένε τοπογράφοι
Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα

Αντιπρόεδρος ΠΟΑΣΥ στο protothema.gr: H Αστυνομία δεν συνηθίζει να εκδίδει δελτία τύπου για συγκεντρώσεις
Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τους αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης για το πρωτοφανές δελτίο τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης που ενημέρωνε για τον αριθμό των ατόμων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και τα πούλμαν που μετέφεραν τους διαδηλωτές.

Οι συντάκτες του εν λόγω δελτίου όπως φαίνεται έκαναν... έκπτωση στον υπολογισμό του πλήθους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ανερχόταν στις 90.000 ενώ 284, ανέφεραν, ότι ήταν τα πούλμαν που ανέβασαν τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα που οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 500.000 συγκεντρωμένους και περίπου 1.300 πούλμαν.
Ένα ασυνήθιστο δελτίο τύπου που προκαλεί πολλά ερωτηματικά και την έντονη δυσαρέσκεια των συνδικαλιστών αστυνομικών που τονίζουν ότι η Αστυνομία δεν συνηθίζει να εκδίδει δελτία τύπου για κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις ενώ αναφερόμενοι στον συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων κάνουν λόγο για μέγεθος που θυμίζει το συλλαλητήριο του 1992.
«Εμείς οι Έλληνες αστυνομικοί και ειδικά οι εκλεγμένοι στο συνδικαλιστικό κίνημα είμαστε ενταγμένοι μέσα στην κοινωνία και ακούμε καλύτερα και τις φωνές του κόσμου, αλλά προβάλλουμε και τις απόψεις των αστυνομικών. Θέλω να τονίσω πως είμαστε άνθρωποι εργαζόμενοι με κοινά προβλήματα και ανησυχίες και όχι ρομπότ. Παραβρέθηκα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, ως πολίτης της Θεσσαλονίκης και Μακεδόνας και είναι κοινή διαπίστωση πως ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν πολλαπλάσιος από τις 90.000 που δόθηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες» τονίζει στο protothema.gr ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Θεόφιλος Παπαδάκης επισημαίνοντας πως «Αξίζει να σημειωθεί πως σε ανάλογες και αντίστοιχες περιπτώσεις δεν υπήρχε η αναγραφή αριθμού πολιτών που διαμαρτύρονται και δεν εκδίδονταν δελτία τύπου. Θυμάμαι ακόμα και στο Συλλαλητήριο του 1992, που τότε είχα μεταβεί ως μαθητής Γ' τάξης Γυμνασίου και από εικόνες του 1992 που βλέπω τώρα, δεν υπήρχε μεγάλη διαφορά στο πλήθος του κόσμου από το Συλλαλητήριο που έγινε την Κυριακή. Και αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις συνομιλίες μου με αρκετούς συναδέλφους που βρίσκονταν σε υπηρεσία. Ο όγκος ήταν τεράστιος για τα δεδομένα του 2018».

Τοπογράφοι: Λάθος η μέθοδος υπολογισμού της αστυνομίας

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Τοπογράφων Βορείου Ελλάδος Γιώργο Νέστορη που μίλησε στο δελτίο του ΑΝΤ1 «η αστυνομία υπολόγισε με ένα τετραγωνικό το άτομο τον πυρήνα της εκδήλωσης αλλά σε μια τέτοια εκδήλωση πρέπει να υπολογίζονται 2-3 άτομα ανά τετραγωνικό και θα πρέπει να υπολογίσουμε τον κόσμο από το λιμάνι μέχρι το Βασιλικό Θέατρο. Αυτά είναι άλλα 137.000 τ.μ. και αυτή η προσέγγιση μας δίνει 280-400.000 κόσμο».
Σημειώνεται ότι με τη μέθοδο αυτή δεν μπορούν να υπολογιστούν οι διαδηλωτές που ήταν στα στενά.
Από την πλευρά τους επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου μιλούν για 400.000 διαδηλωτές την Κυριακή.

Συντονιστική Επιτροπή: Ξεπέρασε τις 500.000 ο κόσμος στο συλλαλητήριο

Βολές κατά της αστυνομίας είχε εξαπολύσει με ανακοίνωσή της την Τρίτη και η Συντονιστική Επιτροπή του συλλαλητηρίου της Κυριακής κάνοντας λόγο για τη «μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου που έχει πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 25 χρόνια».

«Διαδήλωσε πάνω από μισό εκατομμύριο Ελλήνων που αγαπούν την πατρίδα τους και σέβονται την ιστορία τους. Η φωνή του λαού τρόμαξε το Σύστημα. Ο λαός μπορεί να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων» καταλήγει η ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής έχει ως εξής :
Η 21η Ιανουαρίου του 2018 θα μείνει στην Ιστορία ως η ημέρα που ο ελληνικός λαός αγνόησε τις σειρήνες του Συστήματος και έγραψε μια ακόμη λαμπρή σελίδα στο βιβλίο των αγώνων για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Πολλοί από εκείνους που επί είκοσι ημέρες πολέμησαν με πάθος τη διοργάνωση του Συλλαλητηρίου χθες παραδέχτηκαν την ήττα τους και έδωσαν το παρών. Άλλοι πανικοβλήθηκαν. Πολιτικά κόμματα, πιστά στις ιδεοληψίες τους, εξέδωσαν παραληρηματικές ανακοινώσεις. Συγκεκριμένοι δημοσιογραφικοί όμιλοι μετέδιδαν ψευδείς πληροφορίες. Η κρατική τηλεόραση έριξε μαύρο στο Συλλαλητήριο. Τελικά ο λαός θριάμβευσε.

Πόσοι διαδήλωσαν;

Ως Συντονιστική Επιτροπή ζητήσαμε από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας, που είχαν επιφορτιστεί με τα μέτρα τήρησης της τάξης, να μας ενημερώσουν για τον αριθμό του κόσμου που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για το Συλλαλητήριο. Στις 15:00 ακριβώς οι πολύπειροι αστυνομικοί, που έχουν καταμετρήσει τον όγκο εκατοντάδων διαδηλώσεων, μας απάντησαν ότι το συγκεντρωμένο πλήθος ξεπερνούσε τις 500.000.

Αργότερα κυκλοφόρησε ανακοίνωση της Αστυνομίας η οποία μιλούσε για 90.000 κόσμου. Στην αρχή γελάσαμε καθώς γνωρίζαμε ότι περίπου 90.000 κόσμου ήταν αυτοί που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη με τουριστικά λεωφορεία.

Μάθαμε λοιπόν ότι η Αστυνομία της Θεσσαλονίκης δεν είχε καμία σχέση με την συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Πληροφορηθήκαμε ότι η εν λόγω ανακοίνωση εκδόθηκε κατ’ εντολή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από σαφείς υποδείξεις της πολιτικής ηγεσίας της Αστυνομίας.
Απάντηση στην προπαγάνδα περί ακροδεξιών και εθνικιστών

Ανθέλληνες πολιτικάντηδες και μισθωμένοι κονδυλοφόροι επιχείρησαν να σπιλώσουν το Συλλαλητήριο με αναφορές σε ακροδεξιούς και εθνικιστές που συμμετείχαν σε αυτό. Βιάστηκαν να μιλήσουν πριν κυκλοφορήσουν τα δεκάδες βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν Έλληνες πολίτες να απομακρύνουν μαζικά κουκουλοφόρους και ακροδεξιούς, οι οποίοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν το χώρο του Συλλαλητηρίου.

Οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης προσπάθησαν ανεπιτυχώς να συνδέσουν την πυρπόληση της κατάληψης Libertatia με τη διοργάνωση του Συλλαλητηρίου. Δεν τα κατάφεραν. Η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει την πυρπόληση του υπό κατάληψη χώρου. Ο λαός κατέβηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να διαδηλώσει ειρηνικά και όχι για να προκαλέσει μια νέα Marfin. Το παρακράτος ας το ελέγξει η Αστυνομία.

Το Συλλαλητήριο ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση κόσμου που έχει πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 25 χρόνια. Διαδήλωσε πάνω από μισό εκατομμύριο Ελλήνων που αγαπούν την πατρίδα τους και σέβονται την ιστορία τους. Η φωνή του λαού τρόμαξε το Σύστημα. Ο λαός μπορεί να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων.

Για το «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία 21 Ιανουαρίου 2018»

Η Συντονιστική Επιτροπή
Πρώτο Θέμα

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...