Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Έρευνα σοκ: Ακομα και ένα τσιγάρο τη μέρα αυξάνει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας! 25/01/201809:228

Επίσης αυξάνει κατά 30% τις πιθανότητες για εγκεφαλικό, προειδοποιούν οι επιστήμονες


Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο καπνίσματος, καθώς ακόμη κι ένα τσιγάρο τη μέρα αυξάνει κατά περίπου 50% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και κατά 30% για εγκεφαλικό, με βάση μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη εκτιμά ότι ο κίνδυνος από το ένα τσιγάρο ημερησίως είναι μεγαλύτερος από ό,τι νομίζαμε έως τώρα και ισοδυναμεί περίπου με τον μισό κίνδυνο από το κάπνισμα 20 τσιγάρων τη μέρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας και ιατρικής στατιστικής ‘Αλαν Χάκσοου του Ινστιτούτου Καρκίνου του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, μελέτησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα 141 ερευνών της περιόδου 1946-2015 και υπολόγισαν τον κίνδυνο από το κάπνισμα ενός, 5 ή 20 τσιγάρων.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που καπνίζουν ένα τσιγάρο τη μέρα, έχουν το 46% του αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθεια και το 41% του κινδύνου για εγκεφαλικό, που έχουν όσοι καπνίζουν ένα πακέτο τη μέρα. Για τις γυναίκες που καπνίζουν ένα τσιγάρο τη μέρα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 31% και 34%, σε σχέση με τον κίνδυνο από το κάπνισμα 20 τσιγάρων.
Σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν καθόλου, το κάπνισμα ενός τσιγάρου αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στις γυναίκες (119%) από ό,τι στους άνδρες (74%).

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι η μελέτη αμφισβητεί την εσφαλμένη αντίληψη πολλών καπνιστών, αλλά και γιατρών, ότι το κάπνισμα λίγων μόνο τσιγάρων προκαλεί ελάχιστο ή και καθόλου κίνδυνο. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι καπνιστές πρέπει να κόψουν τελείως το τσιγάρο, αν επιθυμούν να ελαττώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία τους.

Τόνισαν επίσης ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και όχι ο καρκίνος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για έναν καπνιστή, προκαλώντας σχεδόν τους μισούς από το συνολικό ποσοστό των πρόωρων θανάτων (48%) μεταξύ των καπνιστών.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...