Ο ανώτατος διοικητής του αμερικανικού στρατού δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας Συνόδου Κορυφής για την ασφάλεια, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, ότι εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, το Πεντάγωνο...
επανεξετάζει όλα τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που παρέμεναν αχρησιμοποίητα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ, επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη στη Σύνοδο για την Ασφάλεια που έλαβε χώρα στο Aspen, ότι εξετάζοντας το βαθμό ετοιμότητάς του, το Υπουργείο Άμυνας «ανασύρει μοντέλα ετοιμότητας, με τα οποία δεν είχε ασχοληθεί για τουλάχιστον 20 χρόνια».
 
Σχολιάζοντας τις τελευταίες καταγγελίες εναντίον της Ρωσίας, ο Στρατηγός δήλωσε ότι το Κρεμλίνο «χρησιμοποιεί συνειδητά τη στρατιωτική του δύναμη, μέσω ενός άλλου κυρίαρχου έθνους, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του».
 
«Προφανώς, προσπαθούν να εδραιώσουν τους εαυτούς τους σε μια διαφορετική θέση όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά προς ολόκληρη την Ευρώπη και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Ντέμπσεϊ, σχολιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης Πούτιν.
 
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Στρατηγός πρόσθεσε ότι αν όντως ισχύουν οι πληροφορίες για επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τότε είναι «η πρώτη φορά από το 1939 που συμβαίνει κάτι ανάλογο». «Το 1939 ο Στάλιν οδήγησε αιφνιδιαστικά τον Κόκκινο Στρατό στην Πολωνία και προσάρτησε τη χώρα, καθώς και τους 13,5 εκατομμύρια πολίτες της για λογαριασμό της ΕΣΣΔ», συμπλήρωσε.
 
«Νομίζω ότι είναι προφανές ότι ο Πούτιν επιβάλλει το δικό του όραμα για την Ευρώπη, πολώνοντας τους ρωσικούς θύλακες σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τη θέση της Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης», τόνισε ο Ντέμπσεϊ.
 
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι προθέσεις του Ρώσου προέδρου, ο Στρατηγός εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι ρωσικές δυνάμεις διστάζουν να συμμετάσχουν στην τρέχουσα «εκστρατεία» του Κρεμλίνου.
 
«Νομίζω ότι ο ρωσικός στρατός είναι μάλλον απρόθυμος—- ξέρετε, είναι επικίνδυνο που το λέω γιατί κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα γκουλάγκ αύριο – αλλά από όσο γνωρίζω ο ρωσικός στρατός και οι ηγέτες του διστάζουν να συμμετέχουν σε αυτή τη μορφή του πολέμου», είπε.
 
«Και πάλι, όμως, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά», πρόσθεσε.
 
«Μπορεί ορισμένοι λαοί να πιστεύουν ότι ο Πούτιν προσπαθεί να αποκλιμακώσει την κατάσταση, όμως στην πραγματικότητα αυτός την κλιμακώνει», συνέχισε ο Ντέμπσεϊ. «Ο Πούτιν μπορεί να ανάψει μια φωτιά, της οποίας θα χάσει τον έλεγχο», συμπλήρωσε.
 
«Υπάρχει ένα αυξανόμενο κύμα εθνικισμού στην Ευρώπη, το οποίο δημιουργήθηκε από αυτές τις ρωσικές δραστηριότητες», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος».

http://www.hellasforce.com