«Κατασκευασμένη» η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ …Τί λενε για Θράκη &Τζαμί ! Η Έκθεση των Αμερικανών αναφέρει ότι «τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση τροποποίησε το νόμο για να προσληφθούν 240 θρησκευτικοί ισλαμιστές εκπαιδευτικοί για να διδάξουν το Κοράνι...
στα ελληνικά δημόσια σχολεία της Θράκης, ως εναλλακτική λύση για την ελληνική ορθόδοξη διδασκαλία» και «τον Αύγουστο, η κυβέρνηση ψήφισε ένα νόμο που προβλέπει εξαιρέσεις για τα παράνομα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των οίκων προσευχής και λατρείας στη Θράκη, που στερούνται τίτλους ιδιοκτησίας και δεν είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς, επιτρέποντας έτσι την έκδοση των αδειών για την ανακαίνιση και την ανοικοδόμηση» και «συνεχίστηκε ο σχεδιασμός» για το τζαμί στην Αθήνα.
Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «υπήρξαν αναφορές για κοινωνικές καταχρήσεις ή διακρίσεις με βάση το θρήσκευμα και τις πεποιθήσεις», προσθέτοντας ότι «η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ασκεί σημαντική κοινωνική, πολιτική και οικονομική επιρροή, που συχνά έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση των άλλων θρησκειών» και ότι «ορισμένοι μη Ορθόδοξοι πολίτες εξέφρασαν παράπονα ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή πως δεν ήταν γνήσιοι Έλληνες όταν αποκάλυψαν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις σε άλλους Έλληνες πολίτες» και «μέλη μη ορθόδοξων θρησκευτικών ομάδων ανέφεραν περιστατικά κοινωνικών διακρίσεων».
Επίσης, υποστηρίζεται ότι «υπήρξαν αναφορές για παρενόχληση και για όλο πιο βίαιες σωματικές επιθέσεις εναντίον ατόμων που εκλαμβάνονταν ως μετανάστες και πρόσφυγες, η πλειοψηφία των οποίων ήταν μουσουλμάνοι».
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και σε συνάντηση που είχε ο Αμερικανός πρέσβης και ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη με κυβερνητικούς και θρησκευτικούς ηγέτες «για την προώθηση της θρησκευτικής ανοχής, την ενθάρρυνση του διαθρησκευτικού διαλόγου και τη διερεύνηση καταγγελιών για διακρίσεις».
Όμως η αλήθεια είναι άλλη και τότε άπαντες είχαμε αναφέρει οτι τίποτε καλό δεν θα βγει απο την συνάντηση του DEB με τον Αμερικανό Πρόξενο και κάτι άλλο ήταν πίσω !
Η είδηση όπως δόθηκε τότε ήταν : Η επιτροπή του DEB, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Μουσταφά Αλή Τσαβούς, τον Αντιπρόεδρο και Υπεύθυνο Νομαρχιακής Οργάνωσης Ξάνθης Οζάν Αχμέτογλου, τον υποψήφιο Ευρωβουλευτή Ονούρ Χιντ και την υποψήφια Ευρωβουλευτή και Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Λεϊλά Σαλίχογλου, συναντήθηκε στο προξενείο των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη με τον Γενικό Πρόξενο, Ρόμπερτ Σάντερς.
Στη συνάντηση με τους Αμερικανούς διπλωμάτες συζητήθηκαν τα προβλήματα και τα αιτήματα της μουσουλμανικής «τουρκικής» μειονότητας της δυτικής Θράκης, η επιτυχία του DEB στις ευρωεκλογές και οι δραστηριότητες του κόμματος.