Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Μόσχα: αντιβαλλιστική άμυνα


 
Ο επικεφαλής των στρατηγικών δυνάμεων στην Ρωσία στρατηγός Victor Yechin ανακοίνωσε πρόσφατα την πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας  που καλύπτει την Μόσχα.

Το σύστημα A-135 που αποτελείτο  από ραντάρ μεγάλης εμβέλειας Don-2N και συστοιχίες πυραύλων 51T6 (κατά ΝΑΤΟ SH-11 «Gorgon») είχε ενεργοποιηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 90 σαν αποτέλεσμα συμφωνίας με την Ουάσιγκτον, που επέτρεπε σε κάθε χώρα να διατηρεί μια τέτοια εγκατάσταση. ΟΙ ΗΠΑ δεν άσκησαν ποτέ αυτό το δικαίωμα. Το πυραυλικό κομμάτι όμως απενεργοποιήθηκε το 2007 σαν πεπαλαιωμένο.
Ο Ρώσος στρατηγός άφησε να εννοηθεί ότι θα εξελιχθούν και νέοι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι, κίνηση που προφανώς εντάσσεται στην ρωσική αντίδραση αναφορικά με την αντιπυραυλική ασπίδα που αναπτύσσει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ στην Αλάσκα.
Παρακάτω ακολουθεί μια φωτογραφική περιήγηση στο γιγάντιο ραντάρ Son-2N όπως είναι σήμερα.
Η πυραμίδα του Don-2N («Pill Box» κατά ΝΑΤΟ έχει διαστάσεις 90 μέτρα στην οροφή, 130 μέτρα στην βάση και ύψος 33 μέτρων με κεραία διάταξης φάσης στα πλευρά.
Βλήμα εξω-ατμοσφαιρικής αναχαίτισης 51T6 (κατά ΝΑΤΟ SH-11 «Gorgon»)
Το 1994, στην φάση της επιχειρησιακής αποδοχής του το Don-2N είχε επιδείξει τις δυνατότητές του ιχνηλατώντας μια μικρή μεταλλική σφαίρα διαμέτρου 5 εκατοστών που είχε εκτοξευτεί από δορυφόρο σε τροχιά.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...