Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Οικονομικό Αρμαγεδώνα βλέπει ο Μεντβέντεφ: "Έρχεται κρίση μεγαλύτερη του 2008"!

Η ρωσική πολιτική ηγεσία αναμένει δεύτερο κύμα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στο άμεσο μέλλον, και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε τη δημιουργία αποθεματικού ταμείου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό που έρχεται!

Βασικός στόχος της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας είναι να μην πληγεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας που θα ξεπεράσει τα 600 δισ. δολλάρια τα επόμενα 8 χρόνια, και ειδικά να μην παρεμποδιστούν τα προγράμματα αιχμής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων:


Υπερμαχητικού PAΚ FA T-50 , των νέων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei, της νέας γενιάς βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων εκτοξευόμενων από σταθερές βάσεις, του νέου αρματος μάχης Armata, των τριών νέων αεροπλανοφόρων, κ.λ.π

"Η Ρωσία θα απεξαρτήσει τον προϋπολογισμό της από τα έσοδα της παραγωγής του πετρελαίου", ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Όπως ανέφερε, αυτό είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας της χώρας, ιδιαίτερα ενόψει του δεύτερου κύματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η πιο οδυνηρή στιγμή για τη Ρωσία το 2009, ήταν η μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο των ρυθμών ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και συνεπώς, η μείωση της ζήτησης και των τιμών του πετρελαίου. Γι’ αυτό, όπως δήλωσε ο Ντ.Μεντβέντιεφ, από το επόμενο έτος ο προϋπολογισμός θα «αποσυνδεθεί» όσο είναι δυνατόν από τιμές του μαύρου χρυσού. Ο ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν μια δύσκολη απόφαση, η οποία ωστόσο έχει ληφθεί και υλοποιείται, προσθέτοντας ότι τα κέρδη που θα προέλθουν από πιθανή αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα κατευθύνονται στα αποθεματικά κεφάλαια της χώρας.

"Η παγκόσμια οικονομική κρίση κατέδειξε ότι καμία απολύτως οικονομία, όσο ισχυρή κι αν είναι, όσες προσπάθειες και αν καταβάλει, δεν θα μείνει ανεπηρέαστη σε συνθήκες διεθνών κρίσεων." Τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντιεφ κατά τη διάρκεια του επενδυτικού συνεδρίου στην παραθαλάσσια πόλη του Σότσι. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι μάταιο να πιστεύει κανείς πως τα προβλήματα του γείτονα δεν θα σε επηρεάσουν».

Το μερίδιο των εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το 2012, αποτέλεσε σχεδόν το μισό επί του συνόλου, δηλαδή το 47,3%. Τα έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου είναι εύκολο να προβλεφθούν, καθώς η προμήθειά του γίνεται βάσει συμβολαίων που δεν συνδέονται με τις τιμές στα διεθνή χρηματιστήρια. Από την άλλη, οι ειδικοί μόνο να μαντέψουν μπορούν ποιές θα είναι οι τιμές του πετρελαίου στο χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια του έτους, διότι ακριβείς προγνώσεις είναι αδύνατο να γίνουν.

Στην ομιλία του στο Σότσι, ο Ντμίτρι Μεντβέντιεφ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αυτή την πρακτική. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε με ποιό συγκεκριμένο τρόπο θα υπολογίζεται στο εξής ο προϋπολογισμός. Σύμφωνα με το σχέδιο για το 2013, τα κρατικά έσοδα από το πετρέλαιο και το αέριο θα είναι στο 44%. Είναι λιγότερο από το 2012, όμως αποτελεί ούτως ή άλλως το ήμισυ του προϋπολογισμού.

Όλα αυτά ειπώθηκαν στο 11ο επενδυτικό συνέδριο που διεξάγεται στο Σότσι. Αρχικά, τα συνέδρια στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας, είχαν σκοπό να προσελκύσουν κεφάλαια στην οικονομία της περιφέρειας Κρασνοντάρ. Στη συνέχεια, στα συνέδρια άρχισαν να συμμετέχουν ενεργά και οι γειτονικές περιοχές, και κυρίως οι Δημοκρατίες του Βόρειου Καύκασου. Κατ’ αυτό τον τρόπο, μετατράπηκαν σταδιακά σε ρωσικά συνέδρια και μετά σε διεθνή. Πάντως η βασική ιδέα διατηρήθηκε, και έτσι το φόρουμ του Σότσι είναι πρώτα απ’ όλα ένα συνέδριο που αφορά τις ρωσικές περιοχές. Φέτος στο Σότσι υπογράφηκαν περισσότερες από 300 συμφωνίες αξίας μεγαλύτερης από 10 δις ευρώ. Εκτός από τους Ρώσους, στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 500 σύνεδροι από 38 χώρες του κόσμου.

Είναι προφανές ότι για να μειωθεί η εξάρτηση του προϋπολογισμού από τις τιμές του πετρελαίου, η κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τις δαπάνες κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ακόμη κι αν μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ο προϋπολογισμός να παρουσιάζει πλεόνασμα. Με άλλα λόγια, στο σχέδιο του προϋπολογισμού πρέπει να οριστεί η χαμηλότερη τιμή κόστους του πετρελαίου. Και όλα τα επιπλέον έσοδα, όπως ανέφερε ο κ. Μεντβέντιεφ, να πηγαίνουν στα αποθεματικά κεφάλαια.

Η αναλύτρια του ανεξάρτητου πρακτορείου οικονομικών αναλύσεων «Ιnvestcafe», Ντάρια Πιτσούγκινα, εκτιμά ότι η απαλλαγή του προϋπολογισμού από το «αγκάθι» του πετρελαίου θα συνοδευτεί με περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Όπως αναφέρει, «το 2013 το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έλλειμμα 0,8% επί του ΑΕΠ, ενώ το 2015 ο προϋπολογισμός, θεωρητικά δεν θα πρέπει να παρουσιάζει έλλειμμα. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι οι δημόσιες δαπάνες θα περικοπούν κατά 3%, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση των τιμών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο». Κατά τα άλλα, ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος, οποίος έχει σχεδιαστεί με το παλιό σύστημα (δηλαδή σε εξάρτηση με τις τιμές του πετρελαίου), αναμένεται να παρουσιάσει πλεόνασμα.

Βλέπουμε ότι στη Ρωσία θέλουν πολύ σύντομα να είναι έτοιμοι να ζουν με ότι παράγουν (πλεονασματικοί προυπολογισμοί) καθότι μια καινούρια οικονομική καταστροφή θα παρασύρει και την ευημερούσα πλέον υπερδύναμη σαν τραπουλόχαρτο, όπως θα κάνει και σε όλον τον κόσμο. Αυτό, όμως δείχνει και κάτι άλλο. Όταν περάσει το δεύτερο κύμα της κρίσης η Ρωσία θέλει να στέκεται όρθια, το ερώτημα είναι ποιοι άλλοι θα στέκονται μαζί της, η μήπως θα είναι μόνη στην ευρύτερη περιοχή; 

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...