Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ: «Η Κίνα πρέπει να είναι έτοιμη για σύγκρουση με τις Η.Π.Α για τις διαφιλονικούμενες νήσους»

Ναύαρχος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας αναζωπύρωσε με δηλώσεις του την ένταση που έχει ήδη δημιουργηθεί μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας σχετικά με τη διεκδίκηση των διαφιλονικούμενων νήσων Diaoyu, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα μπορεί να νικήσει «άνετα» την Ιαπωνία σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο και ότι το Πεκίνο θα πρέπει να προετοιμαστεί για την εμπλοκή των Η.Π.Α στη σύγκρουση. 
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Ναυάρχου Zhang Zhaozhong αναφέρονται σε δημοσίευμα της People Daily – ένα όργανο προπαγάνδας της ηγετικής Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. 

Ο Zhaozhong κατηγορεί τις Η.Π.Α και την Ιαπωνία ότι χρησιμοποιούν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα στη Νήσο Tinian , με τη συμμετοχή Αμερικανών Πεζοναυτών και Ιαπώνων στρατιωτών, για να προετοιμαστούν για την εισβολή στις διαφιλονικούμενες νήσους, προσθέτοντας ότι οι Η.Π.Α συμμετέχουν στις ασκήσεις τόσο για να αποτρέψουν τη Κίνα από μία πιθανή εισβολή όσο και για να ασκήσουν πίεση στο Πεκίνο. 

Το άρθρο αναφέρει τον Zhaozhong να υπογραμμίζει ότι, “Η Κίνα διαθέτει ισχυρότερη πολεμική δυνατότητα από την Ιαπωνία σε έναν πιθανό πόλεμο με την Ιαπωνία για τις Νήσους Diaoyu, καθώς οι παράκτιες περιοχές της Κίνας βρίσκονται πιο κοντά στις νήσους και τα ραντάρ και οι πύραυλοι έχουν την δυνατότητα κάλυψης ολόκληρης της περιοχής των νήσων.”

Ο Ναύαρχος ξεκαθαρίζει πάντως ότι σε περίπτωση που οι Η.Π.Α εμπλακούν στη διαμάχη, οι ισορροπίες θα αλλάξουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και η Κίνα θα πρέπει να προετοιμαστεί για τη νέα κατάσταση και αποτέλεσμα.

“Η εμπλοκή του Αμερικανικού Στρατού θα αλλάξει τη συγκριτική διάσταση ισχύος των στρατιωτικών δυνάμεων Κίνας και Ιαπωνίας, και για αυτό το λόγο η Κίνα θα πρέπει να προετοιμαστεί,” δήλωσε ο Zhaozhong.

Η πολεμική ρητορική του Zhaozhong έρχεται έπειτα από απειλές της Κίνας να επιτεθεί οικονομικά στην αγορά ομολόγων της Ιαπωνίας ώστε να πυροδοτήσει μία κρίση χρηματοδότησης. 

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Υπουργός Αμύνης των Η.Π.Α Leon Panetta προειδοποίησε  ότι οι δύο χώρες κατευθύνονται σε πόλεμο ενώ οι αναταραχές στην Κίνα και το γενικευμένο εμπάργκο των Ιαπωνικών προϊόντων τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν φαίνεται να εξομαλύνουν την ένταση...

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...