Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Σε καραντίνα η Κρήτη: Θετικά τα μισά δείγματα στον ιό της γρίπης

Ο ιός της γρίπης βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα. Η περιοχή της Κρήτης φαίνεται να δεινοπαθεί. Τα μισά από τα δείγματα βγήκαν θετικά!

Δεκάδες δείγματα αποστέλλονται καθημερινά στα εργαστήρια κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για εξέταση και σχεδόν για το ένα στα δύο πιστοποιείται η γρίπη H1N1.

Ο καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος, ο οποίος το διευθύνει, είπε στην εφημερίδα «Πατρίς»: «Είναι προφανές ότι έχουμε έξαρση του ιού και πολύ μεγάλο αριθμό δειγμάτων για εργαστηριακή ανάλυση. Το 48,5% των δειγμάτων είναι θετικό, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό των θετικών δειγμάτων δεν ξεπερνούσε το 43%».

Ο κ. Σουρβίνος είπε ότι η έγκαιρη λήψη ταμιφλού από τους ασθενείς έχει σημασία για την καλύτερη πορεία της νόσου. Όσον αφορά στο αντιγριπικό εμβόλιο, υπογράμμισε ότι ενεργοποιείται εβδομάδες μετά τη χορήγησή του.

«Μέχρι το τέλος Μαρτίου η έξαρση της γρίπης»

“Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα σαράντα, την τελευταία εβδομάδα οι θάνατοι ήταν 22, 165 άτομα έχουν νοσηλευτεί στις ΜΕΘ σε όλοι τη χώρα και 60 βρίσκονται στις ΜΕΘ αυτήν τη στιγμή” λέει στο newsit.gr, η Ματίνα Παγώνη, παθολόγος και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

»Ο κόσμος δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε κλειστούς χώρους, να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και οι ευπαθείς ομάδες υψηλοί κινδύνου θα πρέπει, ακόμα και τώρα να εμβολιαστούν. Έως τις 15 Μαρτίου θα έχουμε πρόβλημα, μέχρι τότε θα διαρκέσει η έξαρση της γρίπης, όπως τη βιώνουμε τώρα.

Φέτος ήταν πιο βαριά τα πράγματα και αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι ο κόσμος δεν έχει εμβολιαστεί. Όλοι τελευταία στιγμή έτρεξαν να κάνουν το εμβόλιο. Την περασμένη εβδομάδα δεν υπήρχαν εμβόλια στα φαρμακεία, τώρα υπάρχουν. Τα εμβόλια που παραγγέλθηκαν βασίστηκαν στα περσινά δεδομένα, για αυτό συνέβη αυτό.

Προχθές, η μισή Αθήνα ήρθε στο νοσοκομείο. Στο “Γεώργιος Γεννηματάς” προχθές το απόγευμα η κλινική στην οποία εργάζομαι είχε γεμίσει. Αυτό δεν είναι λύση. Οι μισοί θα κόλλησαν τους άλλους μισούς που είχαν έρθει για άλλους λόγους στο νοσοκομείο, είτε για άλλα θέματα υγείας είτε για να επισκεφτούν κάποιον.

Πρέπει να δούμε τα συμπτώματα την πρώτη μέρα και αν τη δεύτερη μέρα ο πυρετός συνεχίζει θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας, αυτός θα μας καθοδηγήσει. Ξέρετε πόσοι αποφάσισαν και πήραν αντιβίωση από μόνοι τους. Ήρθαν στο νοσοκομείο και μας είπαν ‘ότι ήδη είχαν πάρει αντιβίωση αντί να πάρουν αντιιικά;

Τα θύματα της γρίπης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 22 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 165 άτομα.

Εννέα παιδιά εισήχθησαν σε ΜΕΘ και τα περισσότερα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστα.

Δυστυχώς, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνέντευξη Τύπου η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ (75%) ή κατέληξαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (84%) δεν είχαν εμβολιαστεί, παρόλο που ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...