Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Ροζ παραμυθένια τοπία στην Βέροια

Οι ανθισμένες βερικοκιές της Βέροιας κοντράρουν στα ίσια τις κερασιές της Ιαπωνίας

Είναι μια από τις πλέον προβεβλημένες τουριστικές ατραξιόν της Ιαπωνίας. Ο λόγος για τις ανθισμένες κερασιές, που αποτελούν και ένα εικαστικό στιγμιότυπο προστιθέμενης τουριστικής αξίας για πόλεις όπως το Τόκιο.
Κυρίως, μέσα από τις φωτογραφίες των ανθών των συγκεκριμένων δέντρων, που κατακλύζουν τα social media κάθε χρονιά, τραβηγμένες όχι μόνο από τουρίστες αλλά και από μέσους Ιάπωνες, που παίρνουν άδεια από τη δουλειά για να τα φωτογραφήσουν και να φωτογραφηθούν μπροστά τους, το παγκόσμιο κοινό γνωρίζει μια περιοχή μέσα από τις οθόνες του.

Ενα υπεροχο φυσικό χαλί, 1ο βραβειο φωτογραφίας στον Αλέξανδρο Μαλαπέτσα

Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και δη στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι ξεχωριστό και σπάνιο με παρόμοια εντυπωσιακή πανδαισία χρωμάτων, υπάρχει μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Βέροιας. «Αυτό που βρισκόταν μπροστά μας κάθε Μάρτιο ήταν ένα απέραντο ροζ χαλί, όπως το αποκαλούμε, από ανθισμένες ροδακινιές, που η αλήθεια είναι πως επειδή το έχουμε στα πόδια μας δεν το παρατηρούσαμε», εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Ζήσης Χ.Πατσίκας, πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας (ΤΟΒ), ενώ περιέγραψε το ξεκίνημα και την εξέλιξη της προσπάθειας των Βεροιωτών, ώστε να «προβληθεί αυτή η ομορφιά, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας, αφού εκεί είδαμε τι κάνουν και το έχουν οι άνθρωποι εξελίξει από ένα αγροτικό προϊόν σε ένα τουριστικό», όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας.


φωτογραφάι: Κρίτσας Χρήστος
 

«Είναι η 3η χρονιά που προκηρύσσουμε έναν ανοιχτό φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα την ανθισμένη ροδακινιά, κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες από 300 συμμετοχές, ενώ ερασιτέχνες όπως και επαγγελματίες φωτογράφοι συμμετέχουν», εξήγησε ο κ. Πατσίκας που εξήγησε πως η συμμετοχή είναι από κάθε σημείο της χώρας και χαρακτηριστικά ανέφερε πως το 2018 ο νικητής προερχόταν από την Αθήνα και είχε ταξιδέψει και μείνει στη πόλη και τον κάμπο της Βέροιας ειδικά για αυτόν το σκοπό.
«Με τον διαγωνισμό καλούμε τον κόσμο να έρθει και να αποθανατίσει το θέαμα με φωτογραφικές μηχανές και γιατί όχι, με τα κινητά του αφού η συμμετοχή είναι πάρα πολύ απλή» κατέληξε ο κ.Πατσίκας, που τόνισε πως οι υψηλής αισθητικής εικόνες που έχουν αποτυπωθεί από το κοινό τα προηγούμενα χρόνια είναι και ένα όχημα για το μέλλον σε ότι αφορά παρόμοιες εκδηλώσεις που θα σχεδιαστούν με αγροτουριστικό προσανατολισμό.


Φωτογραφία: Δέσποινα Μιχαηλίδου
Ροδάκινα και γαστρονομία


«Είμαστε ένας σύλλογος που από δημιουργική ανησυχία δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Βέροιας με κύριο στόχο την προβολή της ναυαρχίδας της τοπικής παραγωγής, των ροδάκινων» ανέφερε ο κ.Πατσίκας, που εξήγησε πως ήδη εδώ και μερικά χρόνια διοργανώνεται ένα "Φεστιβάλ Ροδάκινου" που συνδέεται από τους διοργανωτές «με τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και άλλες δράσεις».
Σε αυτή την προσπάθεια των μελών του συλλόγου των πολιτών της περιοχής, που λειτουργεί όπως είπε ο κ.Πατσίκας πάντα και με συμμαχίες με τον δήμο, το επιμελητήριο, τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής έχει προστεθεί λοιπόν και η νέα προσπάθεια, περισσότερο καλλιτεχνική, προσπάθεια που εκμεταλλεύεται την, σύντομη, αλλά εντυπωσιακή ανθοφορία των ροδακινιών. «Η ανθοφορία της ροδακινιάς σε γενικές γραμμές λαμβάνει χώρα μέσα στον μήνα Μάρτιο και διαρκεί περίπου 15 ημέρες, μέσα στις οποίες έχουμε και το απόγειο της σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη αυτή εικόνα με την ακριβή εμφάνιση να έχει να κάνει με το πόσο όψιμη η πρώιμη είναι μια χρονιά» εξήγησε ο κ.Πατσίκας.


φωτογραφία: Βλαχόπουλος Ντίνος
 

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας δεν παρέλειψε δε να προσθέσει πως πέρα από τον συγκεκριμένο ανοιχτό φωτογραφικό διαγωνισμό, ο ΤΟΒ διοργανώνει μέσα στην ίδια περίοδο και ειδικότερα την Κυριακή 17 Μαρτίου μια ποδηλατοδρομία με την ίδια θεματική, «την περίφημη "Ποδηλατάδα στις Ανθισμένες Ροδακινιές"», όπως την αποκάλεσε, μια εκδήλωση που επίσης διοργανώνεται για 3η χρονιά και έχει "...πολιτιστικό, τουριστικό" και όχι διαγωνιστικό χαρακτήρα. "Το 2017 ήμασταν 60, το 2018 οι συμμετοχές έφτασαν τις 280, φέτος οργανωνόμαστε για να υποδεχτούμε πολύ περισσότερο κόσμο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Πατσίκας για το συγκεκριμένο, ανοιχτό για το ευρύ κοινό, event, κατά τη διάρκεια του οποίου θα μπορεί κάποιος και να μάθει με τη βοήθεια γεωπόνων περισσότερα για το ελληνικό ροδάκινο, αλλά και να αθληθεί μέσα από 17 περίπου χιλιόμετρα εύκολης διαδρομής που διαπερνούν τις καλλιέργειες.

 
Τις φωτογραφίες που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...