Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Η Ρωσία «φεύγει» από το Internet!

Η κυκλοφορία μεταξύ Ρώσων χρηστών θα παραμένει εντός της χώρας – Ποιος ο λόγος της αποσύνδεσης

Ρωσία και οι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου σχεδιάζουν να αποσυνδεθούν από το διαδίκτυο ως μέρος ενός σχεδίου για έναν μελλοντικό κυβερνο-πόλεμο.

Η καθολική αποσύνδεση από το internet θα είναι μέρος ενός προγραμματισμένου πειράματος, σύμφωνα με το Ρώσικο πρακτορείο ειδήσεων RosBiznesKonsalting (RBK).

Ο λόγος της καθολικής αποσύνδεσης είναι για να συγκεντρωθούν πληροφορίες και να δοθεί ανατροφοδότηση για τροποποιήσεις σε έναν προτεινόμενο νόμο που εισήχθη στο Ρώσικο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2018.

Το προσχέδιο του νόμου επιτρέπει στις Ρώσικες εταιρείες διανομής internet να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία του Rωσικού διαδικτυακού χώρου (Runet) σε περίπτωση ξένης επίθεσης για να αποσυνδέσουν τη χώρα από το υπόλοιπο διαδίκτυο.
Τοπικό Internet

Επιπλέον, οι Ρώσικες εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να εγκαταστήσουν τα κατάλληλα «τεχνικά μέσα» για να επαναπροσανατολίσουν όλη τη Ρώσικη διαδικτυακή κυκλοφορία σε σημεία ανταλλαγής που έχουν εγκριθεί ή διαχειρίζεται η Roskomnazor, ο μεγαλύτερος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ρωσίας.

Η Roskomnazor θα επιθεωρεί την κυκλοφορία και θα μπλοκάρει το απαγορευμένο περιεχόμενο, εκτός του ότι θα διασφαλίζει ότι η κυκλοφορία μεταξύ Ρώσων χρηστών θα παραμένει εντός της χώρας και ότι δεν μεταφέρεται μέσω εξυπηρετητών από το εξωτερικό, απ’όπου θα μπορούσε να παρεμποδιστεί.

Η ημερομηνία για τη δοκιμή δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από την 1η Απριλίου, πριν την προθεσμία υποβολής τροποποιήσεων στον επερχόμενο νόμο που είναι γνωστός και σαν Digital Economy National Program.

Το πείραμα αποσύνδεσης δοκιμών συμφωνήθηκε σε μια συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για την ασφάλεια πληροφοριών στα τέλη Ιανουαρίου. Η Natalya Kaspersky, διευθύντρια της Ρώσικης εταιρείας InfoWatch και συνιδρυτής της Kaspersky Lab, προεδρεύει της ομάδας, η οποία περιλαμβάνει στελέχη από μεγάλα Ρώσικα telcos όπως τις MegaFon, Beeline, MTS, RosTelecom και άλλους.

Η RBK ανέφερε ότι όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου συμφώνησαν με τους στόχους του επερχόμενου νομοσχεδίου, αλλά διαφώνησαν με την τεχνική υλοποίησή τους, γιατί πιστεύουν ότι θα προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στη Ρώσικη διαδικτυακή κίνηση. Η δοκιμαστική αποσύνδεση θα παρείχε στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδρούσαν τα δίκτυά τους.

Η Ρώσικη κυβέρνηση εργάζεται για αυτό το project εδώ και χρόνια. Το 2017, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοπεύουν να δρομολογήσουν το 95% της συνολικής κίνησης του διαδικτύου σε τοπικά επίπεδα μέχρι το 2020.

Ο προτεινόμενος νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε πλήρως από τον Πρόεδρο Putin, και αναμένεται να περάσει, καθώς η Ρώσικη κυβέρνηση συμφώνησε να καλύψει το κόστος των ISP που τροποποιούν την υποδομή τους για την εγκατάσταση νέων διακομιστών που θα ανακατευθύνουν την κυκλοφορία στην Roskomnazor.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...