Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Νέα πρόκληση από την Τουρκία για την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Με μια προκλητική κίνηση αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας,
η Τουρκία παρά τα σοβαρά προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει στα νότια σύνορα της, επιμένει είτε με παραβιάσεις και υπερπτήσεις είτε με παράνομες έρευνες όπως αυτή που εξήγγειλε σήμερα να συντηρεί την ένταση με την Ελλάδα και να δοκιμάζει τις ανοχές της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την NAVTEX 1138/15 που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές το ερευνητικό σκάφος CESME που πριν μερικές ημέρες αλώνιζε το Αιγαίο συνοδεία πολεμικού σκάφους, θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές και υδρογραφικές έρευνες από 13-17 Δεκεμβρίου σε «τουρκικά χωρικά ύδατα και σε διεθνή χωρικά ύδατα».

Οι συντεταγμένες που αναφέρει όμως η τουρκική NAVTEX περιλαμβάνουν και δυο σημεία τα οποία εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το ένα σημείο είναι ανατολικά της Λήμνου και το άλλο σημείο μεταξύ του Αη Στράτη και της Λέσβου.

Οι ωκεανογραφικές - υδρογραφικές έρευνες δεν γίνονται βεβαίως επί του βυθού αλλά η Τουρκία εκδίδοντας δική της NAVTEX και χωρίς να ζητήσει όπως θα έπρεπε την έκδοση αναγγελίας από την Ελλάδα, ουσιαστικά «φρεσκάρει» την αμφισβήτηση της για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα.

Η τουρκική πρόκληση εκδηλώνεται λίγες ημέρες μετρά τις μαζικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και τα υπερπτησεις σε τέσσερα ελληνικά νησιά και ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος των ΝΟΤΑΜ με αφορμή το δικαίωμα Έρευνας και Διάσωσης (SAR) στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιήσει έρευνες το CESME περιλαμβάνεται στην ευρύτερη περιοχή την οποία έχει δεσμεύσει παράνομα η Τουρκία από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο για την διεξαγωγή ασκήσεων και αποτελεί διαρκές σημείο τριβής μεταξύ των δυο χωρών, καθώς η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα απαίτησε την τροποποίηση του σχεδιασμού ελληνικής άσκησης γιατί… υπερκάλυπτε τις δεσμευμένες περιοχές, που βρίσκονται στο κέντρο του Αιγαίου.

Η τουρκική προκλητικότητα πάντως δεν μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως «απάντηση» στην Τριμερή με την Αίγυπτο και τις δηλώσεις περί οριοθέτησης των ΑΟΖ που αποτελεί την εύκολη εξήγηση που δεν απαιτεί και την ουσιαστική αντίδραση της Αθήνας στην τουρκική προκλητικότητα ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι εκδηλώνεται και μάλιστα παραμονές του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. στο οποίο έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο τούρκος υπουργός Μ. Τσαβούσογλου με τον οποίο και θα έχει συνάντηση ο Ν. Κοτζιάς για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.

http://kostasxan.blogspot.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...