pr
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στα πρόθυρα μιας νέας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών,
που θα αυξήσει τον κίνδυνο πυρηνικής Αποκάλυψης στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου, προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Άμυνας Ουίλιαμ Πέρι.
Ο Perry, ο οποίος από το 1994-1997 υπηρέτησε ως επικεφαλής του Πενταγώνου, υπό τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, διατύπωσε τις παρατηρήσεις του σε μια εκδήλωση της Ομάδας Συγγραφέων Άμυνας.
«Είμαστε τώρα στο χείλος του γκρεμού, ίσως θα έπρεπε να πω στο χείλος, μιας νέας κούρσας πυρηνικών εξοπλισμών», είπε. «Αυτή η κούρσα των εξοπλισμών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο ακριβή. όσο την κούρσα των εξοπλισμών που είχαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η οποία είναι πολυδάπανη.»
Το Πεντάγωνο έχει αρχίσει μια σημαντική εξέταση της πυρηνικής τριάδας του, που αποτελείται από βομβαρδιστικά, υποβρύχια και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) πυρηνικών επιλογών.
Ο Perry ζήτησε την διακοπή της τριάδας με την αποσύνδεση του αποθέματος ICBM.
Οι ICBMs, είπε, «δεν είναι απαραίτητοι … δεν χρειάζονται. Κάθε λογικός ορισμός της αποτροπής δεν απαιτεί το τρίτο μέρος.»
Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου επιδεινώνεται από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. όπως έχει διαμορφωθεί μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Χωρίς σαφή στρατιωτική επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών, ο κίνδυνος τυχαίας σύγκρουσης αυξάνεται, δήλωσε ο Perry.
«Σήμερα – κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το έλεγα αυτό πριν από 10 χρόνια – αλλά σήμερα, είμαστε αντιμέτωποι με το είδος των κινδύνων ενός πυρηνικού συμβάντος, όπως είχαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έναν κατά λάθος πόλεμο», είπε.
«Βλέπω μια επιτακτική ανάγκη: να σταματήσει αυτή η καταραμένη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών από την εκ νέου κλιμάκωσή της.» 

(prisonplanet)