Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

«Οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 στη Συρία θα γίνουν εφιάλτης για τους Αμερικανούς»

Γ. Μοτσάκος 
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
(Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Σε επιβεβαίωση του προ τεσσάρων ημερών άρθρου μας στο pentapostagma.gr, με τίτλο: Η Ρωσία έχει δημιουργήσει στην Συρία μια αντιαεροπορική "ασπίδα" ανάλογη με το ισραηλινό «Iron Dome», αναφέραμε ότι oι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μία αντιαεροπορική "ασπίδα" αεράμυνας, η οποία έχει ως αποστολή να εξασφαλίσει την προστασία όλων των στρατιωτικών και μη  στρατηγικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρόμιου της Λατάκειας,» ανέφερε ρωσική στρατιωτικο-διπλωματική  πηγή μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».

Ως μέρος της αεράμυνας αυτής έχουν μεταφερθεί επίσης και τοποθετηθεί και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας  S-125 «Pechora-2M», πύραυλοι S-300 αλλά και άλλα συστήματα.

Σύμφωνα λοιπόν με μια σειρά έγκυρων δημοσιευμάτων πολλών μέσων ενημέρωσης  η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Συρία αντιπυραυλικά συστήματα S-300, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Πεντάγωνο. Παρά το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα αυτά δεν έχουν ακόμη ούτε επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε και διαψευσθεί επίσημα, είναι πάρα πολύ καιρός που η Ουάσιγκτον ευρίσκεται σε "κόκκινο συναγερμό".

Η πραγματικότητα της ύπαρξης των ισχυρών αντι-πυραυλικών συστημάτων S-300 εντός του συριακού εδάφους συγκλονίζει τις ΗΠΑ, γράφει ο Dave Majumdar σε ένα άρθρο του για το περιοδικό National Interest. Παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός δεν διευκρινίζει επίτηδες τηντοποθέτησης των πυραύλων στην Συρία, η πιθανότητα αποστολής από τη Μόσχα πυραύλων S-300, ανησυχεί  ήδη σοβαρά τη Δύση. Γεγονός που πιστοποιεί και την ύπαρξη τους.

Στην ουσία σύμφωνα με ττον  ιστότοπο IHS Janes,  η Ρωσία κάνοντας χρήση του βέτο το 2014 στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει την επιβολή εμπάργκο του ΟΗΕ στις αμυντικές εξαγωγές προς τη Δαμασκό, ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ την παράδοση κάποιων συστημάτων S-300 στους Σύρους. Ωστόσο, η συμφωνία τέθηκε σε αναμονή αφού μεσολάβησε η συμφωνία βάσει της οποίας η Δαμασκός παρέδωσε τα χημικά όπλα της. 

Δηλαδή σύμφωνα με την πάγια ρωσική τακτική η Ρωσία ενεργοποιεί παλαιότερη συμφωνία της με την Συρία, έχοντας  ήδη αποστείλει επιπλέον πυραυλικά συστήματα από τα ενδεχομένως ένα με δύο που προϋπήρχαν στην χώρα.  

«Έχουμε υπολογίσει όλες τις πιθανές απειλές. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αναχαιτίζουμε όλους τους τύπους των μαχητικών αεροσκαφών, βομβαρδιστικών, ελικοπτέρων αλλά και άλλων πυραυλικών συστημάτων, επειδή μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά είδη απειλών», αναφέρει σε πρόφατη δήλωση του ο επικεφαλής της ρωσικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Viktor Bondarev. Αυτό θα έπρετα κάθε σώφρων επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας κάθε ΣΟΒΑΡΗΣ χώρας, ειδικά εαν πρόκειται για υπερδυνάμεις όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Στην περίπτωση της Συρίας πραγματικά εμφανίστηκαν ή θα εμφανιστούν στο εγγύς μέλλον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, τα οποία θα περιπλέξουν σοβαρά την ασφάλεια των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό. Σύμφωνα με τον κατάλογο του κατασκευαστή, η ρωσική εταιρεία «Almaz-Antey», διαθέτει  τώρα δύο εκδόσεις αυτών των συστημάτων πυραύλων: την έκδοση S-300PMU-2 (επίσης γνωστή ως «Favorit»), και την έκδοση S-300VM (ή «Antey-2500»), που διαθέτει βεληνεκές περισσότερο από 190 χιλιόμετρα. Ωστόσο, και οι δύο εκδόσεις  μπορούν να χτυπήσουν  αρκετούς στόχους ταυτόχρονα σε ύψος 30 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το άρθρο.

42996321-500x351
Με την παρουσία των S-300 στη Συρία ή στο μέλλον πυραύλων S-400, έχουμε στην πραγματικότητα σε ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της Συρίας  την δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για την ΠΑ των  Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της.

Ένας  ανώτερος αξιωματικός της αεροπορίας του Σώματος των Πεζοναυτών, μιλώντας για τα αντιαεροπορικά συστήματα  S-300, τόνισε ότι αποτελούν  μια θανάσιμη απειλή για τυχόν μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, αλλά και για πιο σύγχρονα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν την τεχνολογία stealth. Σύμφωνα με αυτόν, αλλά και  ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, τα ρωσικά όπλα είναι καλύτερα να "αποφεύγονται", από οποιαδήποτε Αμερικανικό αεροσκάφος τέταρτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των F-15, F-16 και F / A-18.

Σε περιοχές που προστατεύονται από S-300 το μόνα  αεροσκάφη των ΗΠΑ που δύνανται να πετάξουν είναι τα F-22 Raptor (παραγωγή της Lockheed Martin) και το Β-2 Spirit (που παράγει η Northrop Grumman)

Σύμφωνα με Αμερικανούς  ειδικούς, πολλά εξαρτώνται από τον αριθμό των συστοιχιών των πυραύλων αυτών με την κατάσταση να περιπλέκεται από την "κινητικότητα" που διαθέτουν οι S-300, αλλά και την δυνατότητα τους  να αναδιατάσσονται  γρήγορα. «Αν έχουν τοποθετηθεί  S-300 σε μια περιοχή για κάθε τετραγωνική ίντσα στα αεροσκάφη μας θα εξακολουθούν να ανακύπτουν προβλήματα», αναφέρει  Ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ο  οποίος «έχει μεγάλη εμπειρία σε επιχειρήσεις με αεροσκάφη stealth.»

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα νέα αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter, που αναπτύχθηκαν από την Lockheed Martin,  θεωρητικά θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθούν έναντι στα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Όπως και να έχει ο πόλεμος στην Συρία ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις μόλις έχει αρχίσει.


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...