Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Η ρωσική Αεροπορία βομβάρδισε στόχους ισλαμιστών και στον Λίβανο! - Θα στείλει και Στρατό μετά από συμφωνία με την Βηρυτό!

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη προσέβαλαν για πρώτη φορά στόχους των ισλαμιστών εντός του εδάφους του Λιβάνου στα σύνορα με την Συρία.
Λϊγο πριν είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ και του Λιβανέζου ομόλογό του Γ.Μπαζίλιο να σταλούν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην χώρα των Κέδρων.
Τα ρωσικά μαχητικά έκαναν χρήση βομβών κατευθυνόμενων με λέηζερ KAB-500 και KAB-1500 και χρησιμοποιήθηκαν μαχητικά υποστρατηγικής κρούσης Su-34, συνοδευόμενα από μαχητικά Su-30SM, καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν πολύ κοντά στα ισραηλινά σύνορα.
Τα ρωσικά βομβαρδιστικά χτύπησαν θέσεις των ισλαμιστών στην βόρεια κοιλάδα  Beqaa στο Ras Baalbek 
Διεξήχθη και δεύτερη επίθεση από ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mil-Mi 24 στα συρολιβανέζικα σύνορα στην περιοχή Al-Qaa
Κατά την διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και του Λιβάνου, Γκιμπράν Μπαζίλιο και Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ  επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Ρωσία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όπως έχει ήδη κάνει ο Σύρος Πρόεδρος  Μπασάρ Αλ-Άσαντ.
«Πιστεύω είναι σαφές ότι η Ρωσία και ο Λίβανος γνωρίζουν ότι θα πρόκειται για μια ανεξάρτητη απόφαση που θα ληφθεί από τον Λίβανο.Ο Λίβανος θα ζητήσει την εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης» είπε ο Μπαζίλιο.
Ο Σ.Λαβρόφ απάντησε σε ότι είπε ο Λιβανέζος ΥΠΕΞ λέοντας "μέχρι τώρα δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό να πούμε, σεβόμαστε πλήρως το διακίωμα του Λιβάνου να καθορίσει την ασφάλειά του και με τον πιο αποτεελσματικό τρόπο"
Σημειώνεται ότι στην Συρία, η Μόσχα απέστειλε δυνάμεις αφού πρώτα έλαβε επίσημο αίτημα βοήθειας από τον Σύρο πρόεδρο Μ.Άσαντ. Στην συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν απευθύνθηκε στο ρωσικό κοινοβούλιο για να τον εξουσιοδοτήσει, να αποστείλει δυνάμεις σε ξένη επικράτεια, όπως και τελικά έγινε.
Η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί και στην περίπτωση και του Λιβάνου.
Η συνομιλία μεταξύ των δύο διπλωματών έλαβε χώρα στο πλαίσιο της πρόσφατης τρομοκρατικής επίθεσης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου την Βηρυτό.
Η βομβιστική επίθεση σκότωσε περισσότερους από 40 ανθρώπους στην πόλη αυτή. Σημειώνεται ότι προσφάτως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αιτηθεί στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσική Ομοσπονδία, και ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι.
Η παρουσία των ισλαμιστών στν οροσειρά του Qallamun, με πολλά φιλικά προς αυτούς σουνιτικά λιβανέζικα χωριά να τους προσφέρουν πάσα βοήθεια, στα σύνορα με την Συρία αποτελούν σημαντική απειλή για την Βηρυτό καθώς ο Στρατός της χώρας δεν έχει κάποια αξιόλογη ισχύ.
H ισχυρή Χεζμπολάχ καθώς και η παρουσία ιρανών στελεχών των μυστικών υπηρεσιών , σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, έχουν κρατήσει όρθια την χώρα των Κέδρων. Μαζί με τον σιιτικό πληθυσμό, την Χεζμπολάχ στηρίζουν και οι Ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί, Ρουμ-Ορθοντόξ, ο ίδιος ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα έχει εντάξει στην οργάνωση ως Ελληνορθόδοξους μαχητές.
Για την Ρωσία ο Λίβανος είναι στρατηγικής σημασίας καθώς εκεί θα βρει  νέα ασφαλή αγκυροβόλια αλλά και η ΑΟΖ του Λιβάνου διαθέτει και αυτή ένα πλούσιο μερίδιο από την ενεργειακή "αποθήκη" της Α.Μεσογείου.
Η Μόσχα εξαπλώνεται και εδραιώνεται στον αραβικό κόσμο καθώς μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αίγυπτο αναφορικά με την από κοινού δράση κατά των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στην περιοχή, Κάιρο και Μόσχα υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή – από πλευράς των Ρώσων – πυρηνικού σταθμού ενέργειας στη χώρα της Αφρικής.
Την υπογραφή της συμφωνίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο τελευταίος απέφυγε να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της συμφωνίας. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι θα είναι ένας σταθμός παραγωγής ενέργειας τρίτης γενιάς και θα υποστηρίζεται από τέσσερις αντιδραστήρες. Δεν διευκρινίστηκε πώς θα κατασκευαστεί και πόσο κοστίζει, ωστόσο ο Σισί έκανε αναφορά σε δάνειο, το οποίο θα αποπληρωθεί σε διάστημα 35 ετών.
«Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας, δουλειάς και ειρήνης για την Αίγυπτο και ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, συζήτησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ ντε Βιγιέρ σχετικά με τον συντονισμό των στρατιωτικών ενεργειών της Ρωσίας και της Γαλλίας στον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.
«Είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας περίπου μίας ώρας, συζήτησαν για τον συντονισμό των ενεργειών τους στο έδαφος της Συρίας», ανέφερε το κανάλι.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι δύο αρχηγοί συζητούν μεταξύ τους τον συντονισμό της δράσης των ενόπλων δυνάμεων των χωρών τους στη Συρία.




pronews

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...