Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Κούρδοι: Ετοιμάζονται να ανακηρύξουν αυτόνομο το Ντιγιάρμπακιρ (βίντεο)

Κούρδοι: Ετοιμάζονται να ανακηρύξουν αυτόνομο το Ντιγιάρμπακιρ (βίντεο)
Ένα βήμα πριν ανακηρύξουν αυτόνομο το Ντιγιάρμπακιρ είναι οι Κούρδοι της Τουρκίας.

Η ανησυχία που αποτυπώνεται στα ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου είναι έκδηλη μετά και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο και δείχνουν μέλη από το Πατριωτικό Επαναστατικό Κίνημα Νεολαίας YDG-H, την νεολαία του PKK, να σκάβουν ορύγματα στην πόλη ενώ άλλα τους προστατεύουν με τα καλάσνικοφ.

Η πρόδηλη ανησυχία των Τούρκων επιβεβαιώθηκε και από βίντεο που ανέβηκε στο Youtube και δείχνει τα μέλη της νεολαίας των Κούρδων να κάνουν το ίδιο τόσο στην πόλη Τσίζρε που έχει ανακηρυχθεί αυτόνομη αλλά και στην Νίσηβη που ακόμη επίσημα ανήκει στην Τουρκία.
«Ο διάλογος που ξεκίνησε ο Ερντογάν με τους Κούρδους για να λύσει το μεγάλο πρόβλημα με την τρομοκρατία (εννοεί την δράση του PKK) κυρίως εξυπηρετεί το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν PKK, που βρήκε την ευκαιρία να δώσει μια γεύση αυτονομίας στους υποστηρικτές του» σημείωνε την Πέμπτη η εφημερίδα Ζαμάν.

Η ίδια εφημερίδα πριν από λίγες ημέρες φιλοξενούσε δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών που παραδεχόταν ότι η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο πολλών πόλεων κατά την διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων για την Κομπάνι.

Για αυτό τώρα η Ζαμάν κατακεραυνώνει τον Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει δώσει εντολές προς τις κρατικές αρχές να μην επιδεινώσουν το κλίμα με τους Κούρδους.

«Ουσιαστικά το PKK ένα κάνει ένα παράλληλο κράτος μέσα στην Τουρκία» τονίζει στην Ζαμάν ο Ατίλα Σαντικλί, πρόεδρος του Ινστιτούτου Bilgesam και το βίντεο αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους των Τούρκων.

και το Ντιγιάρμπακιρ δεν είναι μια τυχαία πόλη.
Είναι η πρωτεύουσα του κατεχόμενου Κουρδιστάν στην Τουρκία με κοντά στα 2.000.000 πολίτες, που στην συντριπτική πλειοψηφίας τους είναι Κούρδοι.



tribune

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...