Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Αναδίπλωση του «Ελεύθερου αμερικανοτουρκικού Συριακού Στρατού».

Η αναδίπλωση του FSA αποτελεί πρόσθετη μαρτυρία αποδυνάμωσης της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης στο καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ, μια εξέλιξη η οποία θέτει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ενώπιον σκληρών διλημμάτων.
Ο άμεσος κίνδυνος είναι να αλωθεί το Χαλέπι –εδώ και μήνες, πεδίο μάχης ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και στην κατακερματισμένη αντιπολίτευση– είτε από τις δυνάμεις του Ασαντ είτε από το ISIS ή άλλες ακραίες ισλαμικές οργανώσεις. Δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν συνάντηση, προ ημερών, του ISIS και άλλων ισλαμικών οργανώσεων, όπως το Μέτωπο Νούσρα και το Αχράρ αλ Σαμ, με αντικείμενο τη δημιουργία κοινού μετώπου έναντι της Δύσης και του καθεστώτος Ασαντ. Η συνάντηση έγινε στην πόλη Ράκα, προπύργιο του ISIS στην ανατολική Συρία, αλλά οι πληροφορίες για την έκβασή της παραμένουν αντικρουόμενες.

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του στη Hurriyet, ανώτερος αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο ίδιος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι όπλα και πολεμοφόδια που είχαν σταλεί από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους στον FSA έπεσαν στα χέρια ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, όπως το Μέτωπο Νούσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.
Στρατηγική ήττα υπέστη ο υποστηριζόμενος από τη Δύση «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» (FSA), ο οποίος έχει αποδυθεί σε διμέτωπο αγώνα εναντίον τόσο του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ όσο και του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS). Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο FSA απέσυρε τις δυνάμεις του από το Χαλέπι, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Συρίας, ενώ ο αρχηγός του, Τζαμάλ Μαρούφ, κατέφυγε στην Τουρκία.

Σε πόλη - φάντασμα έχει μετατραπεί το Κομπάνι, στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, όπου οι Κούρδοι μαχητές κερδίζουν, βασανιστικά αλλά σταθερά, έδαφος σε βάρος των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».
Σε πόλη - φάντασμα έχει μετατραπεί το Κομπάνι, στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, όπου οι Κούρδοι μαχητές κερδίζουν, βασανιστικά αλλά σταθερά, έδαφος σε βάρος των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».
Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της συριακής κρίσης, στην πόλη Κομπάνι, οι υποστηριζόμενοι από τη Δύση Κούρδοι υπερασπιστές της ανακατέλαβαν χθες ορισμένες περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν έξι κτίρια σε νευραλγική περιοχή του Κομπάνι, κοντά στο τοπικό στρατηγείο του ISIS, με αποτέλεσμα να πέσουν στα χέρια τους όπλα και πολεμοφόδια των τζιχαντιστών. Αξιόπιστες πηγές ανέφεραν ότι το ISIS ελέγχει τώρα μόλις το 20% του Κομπάνι, έχοντας απολέσει το ήμισυ των εδαφών που είχε καταλάβει τον περασμένο μήνα.

Την ίδια ώρα, στο Ιράκ, ο κυβερνητικός στρατός έμπαινε για πρώτη φορά μετά έξι μήνες στο στρατηγικής σημασίας διυλιστήριο του Μπαϊτζί, μία ημέρα μετά την εκδίωξη του ISIS.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό πολιτών δυτικών χωρών, οι οποίοι εμφανίζονταν σε ρόλο εκτελεστή στο τελευταίο βίντεο με τους αποτρόπαιους αποκεφαλισμούς που διέπραξε το ISIS. Οι διωκτικές αρχές του Βελγίου υποπτεύονται πως ένας εκ των εκτελεστών ήταν ο Βέλγος πολίτης Αμπντελματζίντ Γκαρμάουι, ο οποίος δικάζεται ερήμην για συμμετοχή σε οργάνωση τζιχαντιστών. Σε παράλληλες τροχιές κινούνται οι διωκτικές αρχές Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας, Αυστραλίας και Φιλιππίνων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
πηγή


Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...