Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Τα μοναδικά τανκ τρίτης γενιάς στον κόσμο, μπαίνουν στον πόλεμο

Η είδηση επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά από ρωσικά δίκτυα.
Το τανκ T-14 Armata είναι ένα όχημα μάχης επόμενης γενιάς που διαθέτει μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο πυργίσκο, ενώ το πλήρωμα προστατεύεται από θωρακισμένη κάψουλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, τα T-14 που συμμετέχουν στη ρωσική ειδική επιχείρηση έχουν εφοδιαστεί με «πρόσθετη πλευρική προστασία από αντιαρματικά πυρομαχικά».

Την είδηση επιβεβαιώνει και το ρωσικό πρακτορείο RIA Novotsi γράφοντας:

«Η Ρωσία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα νέα της άρματα μάχης T-14 Armata για να σφυροκοπά τις ουκρανικές θέσεις αλλά δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει σε επιχειρήσεις άμεσης επίθεσης».

Διαφημιζόμενο ως το μοναδικό τανκ τρίτης γενιάς στον κόσμο, το Armata διαθέτει μια μονάδα μάχης που είναι πλήρως τηλεχειριζόμενη, ενώ το πλήρωμα φιλοξενείται με ασφάλεια σε μια θωρακισμένη κάψουλα απομονωμένη τόσο από το τμήμα καυσίμου όσο και από τα πυρομαχικά. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση χτυπήματος του τανκ, το πλήρωμά του είναι πιο πιθανό να επιβιώσει.

Ο οπλισμός του T-14 περιλαμβάνει ένα πυροβόλο λείας οπής των 125 mm και ένα τηλεκατευθυνόμενο πολυβόλο των 7,62 mm.

Τα άρματα μάχης Armata χρησιμοποιούνται για να βομβαρδίσουν θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων.

Ωστόσο, αυτά τα οπλισμένα οχήματα δεν έχουν ακόμη εμπλακεί σε «επιχειρήσεις άμεσης επίθεσης», είπε στο Sputnik μια καλά πληροφορημένη πηγή.

Το Armata T-14 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Παρέλασης της Ημέρας Νίκης τον Μάιο του 2015 στη Μόσχα. Η πραγματική παραγωγή των δεξαμενών καθυστέρησε. Τα πρώτα εννέα t14 Armatas είχαν αρχικά προγραμματιστεί να παραδοθούν στις ρωσικές επίγειες δυνάμεις (RGF) το 2018. Αυτή η ημερομηνία στη συνέχεια προωθήθηκε στο 2019 και μετά το 2021.

πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...