Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Οικονομικός πόλεμος: Εάν η Δύση κατασχέσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα έχει απώλειες 500 δισ. δολ. - Τι κρατά ενέχυρο ο Putin

Το διάταγμα του Putin που καθιστά «ενέχυρο» ευρωπαϊκές συμμετοχές στη Ρωσία σε περίπτωση που η Δύση αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η Δύση ως γνωστόν πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις πρόσφατες παραδοχές αξιωματούχων της ΕΕ
Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες περιοδικά κάνουν λόγο για πιθανή κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων και τη χρήση τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ή  άλλες αποζημιώσες.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, αυτό παρεμποδίζεται από νομικά προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν αν οδηγήσουν την ακύρωση της οποίας πράξης για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων με στόχο την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Επιπλέον, έτσι ώστε η ΕΕ γενικά ανακοίνωσε ότι αυτά τα κονδύλια θα έπρεπε να επιστραφούν στη Ρωσία μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν κάνουν λόγο για επιστροφή περιουσιακών στοιχείων, αλλά επίσης την ίδια ώρα δεν βιάζονται να επιβάλουν de facto καταστάσεις
Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen επανέλαβε πρόσφατα ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες συζητούν πώς να παρακάμψουν τους υφιστάμενους νομικούς περιορισμούς και να δημεύσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία .
Στη Μόσχα βέβαια δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια.

To διάταγμα Putin

Τις προάλλες, ο Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση, η Ρωσία θα έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται προσωρινά τα περιουσιακά στοιχεία μη φιλικών προς αυτήν χωρών.
Κινητές και ακίνητες αξίες, τίτλοι, μετοχές και συmμετοχή σε funds και δικαιώματα ιδιοκτησίας ενδέχεται να υπάγονται σε καθεστώς προσωρινής διαχείρισης .
Τώρα ο κατάλογος τέτοιων ακινήτων περιλαμβάνει τρία στοιχεία: ένα μερίδιο στην ενεργειακή εταιρεία Unipro (87%, που ανήκει στη γερμανική Uniper) και δύο μερίδια στη φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Fortum (69 και 28 τοις εκατό, ιδιοκτησίας Fortum Ρωσίας και Fortum Holding).
Αλλά ο κατάλογος μπορεί να επεκταθεί εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ προσπαθήσουν να κατάσχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Επιπλέον, οι απώλειες της Δύσης μπορεί να είναι πολύ ευρύτερες.

Η προειδοποίηση

Τον Μάιο του 2022, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε μπλοκάρει κεφάλαια από ξένους επενδυτές στη Ρωσία ύψους περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων .
Με άλλα λόγια, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη κάνουν «κάτι» για τα περιουσιακά στοιχεία των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας στο εξωτερικό, η Ρωσία θα κάνει «κάτι» και για τα περιουσιακά στοιχεία των δυτικών επενδυτών 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Μόσχα όχι μόνο θα επιφέρει οικονομικό πλήγμα στη Δύση, αλλά θα βαθύνει επίσης το διχασμό μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών καθώς οι τελευταίες θα χάσουν υψηλής αξίας συμμετοχές  .
Γεγονός είναι ότι η Ουάσιγκτον κάνει εκστρατεία για να νομιμοποιήσει τη χρήση των ρωσικών αποθεμάτων και έτσι να προκαλέσει τη Ρωσία σε αντίποινα.
Frozen assets of Bank of Russia by country 2022 | Statista
Η απάντηση

Τον Μάιο του 2022, ο Viacheslav Volodin αναφέρθηκε στον νόμο που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο οποίος επέτρεπε τη μεταφορά παγωμένων περιουσιακών στοιχείων ρωσικών εταιρειών και πολιτών στην Ουκρανία.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας σημείωσε ότι ως απάντηση στο πάγωμα 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, η Κεντρική Τράπεζα απαγόρευσε σε ξένους επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μιλάμε για περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια .
Έχουμε τρόπο να απαντήσουμε», είπε τότε ο Volodin.
Να επισημανθεί ότι η Ουάσιγκτον είναι ο εμπνευστής μιας άλλης ιδέας - δηλαδή, η πλήρης απαγόρευση των εξαγωγών στη Ρωσία, με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα φάρμακα.
Ωστόσο, αυτή η ιδέα δεν προκάλεσε ενθουσιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του δυτικού Τύπου σχετικά με αυτό το θέμα.

www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...