Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

«Παππούλη, δεν πάμε πρώτα στα λείψανα του Αγίου Σεργίου; Και μετά πάμε όπου θέλετε»: όταν ο Γιούρι Γκαγκάριν επισκέφτηκε τη Λαύρα

Ο κ.Βαλεντίν Πετρόβ, απόστρατος συνταγματάρχης, καθηγητής του Κέντρου Προετοιμασίας Αστροναυτών και φίλος του Γιούρι Γκαγκάριν, διηγείται την επίσκεψη που είχαν κάνει μαζί στη Λαύρα της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Σεργίου.

Ο κ.Βαλεντίν Πετρόβ

Τη χρονιά που ο Γιούρι συμπλήρωνε το 30ο έτος της ηλικίας του, με ρώτησε αν είχα επισκεφτεί τη Λαύρα της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Σεργίου. Εγώ του απάντησα ότι την είχα επισκεφτεί και τότε μου πρότεινε να ξαναπάμε. Ξεκινήσαμε το ίδιο απόγευμα και φτάσαμε στη Λαύρα φορώντας πολιτικά ρούχα, επειδή εκείνο τον καιρό εμείς, οι στρατιωτικοί, δεν μπορούσαμε να εμφανιστούμε στην εκκλησία με στρατιωτικά ρούχα. Άλλωστε, ελπίζαμε ότι έτσι θα περνούσαμε απαρατήρητοι.

Όμως, τον Γκαγκάριν, βεβαίως, τον αναγνώρισαν και με πολιτικά ρούχα. Αμέσως μια λαοθάλασσα άρχισε να ρέει προς αυτόν. Ζητούσαν αυτόγραφο, προσπαθούσαν να τον ρωτήσουν κάτι, να τον ακουμπήσουν. Δεν ξέρω άλλον τέτοιο αστροναύτη: ο Γκαγκάριν αντιμετώπιζε τους ανθρώπους με εκπληκτική ζεστασιά και δεν αρνήθηκε κανέναν ποτέ. Αν του απευθυνόσασταν, άσχετα αν δίπλα του στεκόταν ο Α΄ Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος ή ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, ήταν όλος δικός σας.

Ο Καθηγούμενος της Λαύρας, για να σώσει τον αστροναύτη από τη λαοθάλασσα που όλο και αυξανόταν, μας πρότεινε να πάμε στο κελλί του. Ο Γκαγκάριν κοντοστάθηκε για λίγο, ύστερα χαμογέλασε με το δικό του γοητευτικότατο χαμόγελο και είπε: «Παππούλη, δεν πάμε πρώτα στα λείψανα του Αγίου Σεργίου; Και μετά πάμε όπου θέλετε».

Αργότερα, ο Γιούρι με ρώτησε αν ένιωσα κάτι τότε που προσκυνούσαμε τα λείψανα. Εγώ απάντησα: «Ναι, Γιούρα, κάποια χάρη». Και αυτός είπε: «Είδες, άρα, δεν ήταν η ιδέα μου».

Ο Καθηγούμενος μας πρότεινε να επισκεφτούμε και το Εκκλησιαστικό-Αρχαιολογικό Γραφείο. Τώρα λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να πουν με σιγουριά τι σχέση είχε ο Γιούρι με την πίστη. Όμως, όταν μπήκαμε στο Γραφείο, οι ερωτήσεις και τα σχόλιά του με έπεισαν ότι ξέρει πάρα πολλά για την Ορθοδοξία.

Όταν ο Γιούρα είδε το ομοίωμα του Ιερού Ναού του Χριστού Σωτήρα, εντυπωσιάστηκε πολύ και αμέσως ρώτησε: «Πού βρίσκεται αυτή η ομορφιά;» Και ο πατήρ Καθηγούμενος του απάντησε: «Γιούρι Αλεξέεβιτς, είναι εκεί όπου τώρα βρίσκεται η πισίνα “Μόσχα”!»

Αυτό έμεινε στην ψυχή του. Δεν πέρασε πολύς καιρός και στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής που ήταν αφιερωμένη στην πατριωτική ανατροφή της νεολαίας, όντας μέλος της Κουμμουνιστικής Ένωσης Νέων και βουλευτής του Ανώτατου Συμβουλίου, πρώτος αστροναύτης του πλανήτη και Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, ο Γιούρι Γκαγκάριν πρότεινε να αναστηλωθεί ο Ιερός Ναός του Χριστού Σωτήρα και η Αψίδα του Θριάμβου, τονίζοντας ότι αυτά είναι σημαντικότατα μνημεία της πολεμικής δόξας. Τι πράξη ήταν αυτή!

Βέβαια, ήταν ήδη Νοέμβριος του 1965, οπότε, δεν είχαμε πια τον Χρουστσιόβ. Όταν τρομαγμένη η προεδρεία, όντας ακόμα υπό την επήρεια του αθεϊσμού, μετέφερε προς τα πάνω ότι ο Γκαγκάριν εκφράζει απόψεις ανταρσίας στην Ολομέλεια, ο Λεωνίντ Μπρέζνεβ είπε: «Γιατί επιτίθεστε στον Γκαγκάριν; Ως Ρώσος άνθρωπος που είναι πρότεινε αυτά τα πράγματα. Στην Κομμουνιστική Νεολαία εξηγήστε ότι χρήματα δεν υπάρχουν για το ναό. Την αψίδα του Θριάμβου θα την τοποθετήσουμε. Τους χαιρετισμούς μου στον Γιούρι Αλεξέεβιτς».  

Το άρθρο βασίστηκε στην εκπομπή «Ιλαρό απόγευμα» (Ρως: «Светлый вечер») του ραδιοφωνικού σταθμού «Πίστη» (Ρως: «Вера»)

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...