Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Σε απόγνωση η Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Κινδυνεύουμε με χρεοκοπία – Ετοιμαστείτε για οικονομική καταστροφή και επώδυνα σοκ

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen προειδοποίησε για σοβαρές οικονομικές συνέπειες αν οι ΗΠΑ χρεοκοπήσουν...

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή οικονομική καταστροφή αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο ανάληψης χρέους εκ μέρους της κυβέρνησης, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε χρεοκοπία, έκρουσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να εκδώσει εντολές πληρωμών για εκατομμύρια Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών και των συνταξιούχων, που βασίζονται στην Κοινωνική Ασφάλιση» είπε, συμπληρώνοντας πως «Μακροπρόθεσμα, μια χρεοκοπία θα αύξανε το κόστος του δανεισμού στο διηνεκές».
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Βουλής Kevin McCarthy και οι συνάδελφοί του Ρεπουμπλικάνοι σχεδιάζουν ψηφοφορία για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους με αντάλλαγμα βαθιές περικοπές δαπανών, αλλά η Yellen επανέλαβε ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο χρέους «χωρίς όρους».
Η ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει την Τετάρτη 26 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι ΗΠΑ θέτουν ένα σκληρό όριο στο πόσο μπορούν να δανειστούν. Επειδή η κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από όσα λαμβάνει, οι νομοθέτες πρέπει να αυξάνουν περιοδικά το ανώτατο όριο του χρέους.
Ο Kevin McCarthy, ηγέτης της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλής των Αντιπροσώπων, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο που θα συνδυάζει περικοπές δαπανών ύψους 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, χαρακτηρίζοντάς το ως βάση για διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες.

Επικρίνει η Moody’s Analytics το σχέδιο του Μακάρθι για το αμερικανικό χρέος

Το σχέδιο που πρότεινε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Kevin McCarthy, για την αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ -με αντάλλαγμα τη μείωση των δημοσίων δαπανών-, θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία, προειδοποιεί σημείωμα που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα από τη Moody’s Analytics.
Σύμφωνα με τη διεύθυνση έρευνας του οίκου αξιολόγησης, αν το σχέδιο που πρότεινε ο κ. McCarthy και παρουσιάστηκε τη 17η Απριλίου γινόταν νόμος ως έχει, θα οδηγούσε στη μείωση κατά 0,6% της δυνητικής αμερικανικής οικονομικής ανάπτυξης το 2024 και στην καταστροφή 780.000 θέσεων εργασίας.
Η ανεργία θα έφθανε το 4,6%, από 3,5% τον Μάρτιο του 2023 αν εφαρμοζόταν το σχέδιό του αντί του σεναρίου του νέου ορίου χρέους άνευ όρων.
Αυτή την τελευταία επιλογή προκρίνει ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.
Ο ογδοντάρης Δημοκρατικός επιχειρηματολογεί πως το αμερικανικό χρέος οφείλεται σε πολιτικές που εφαρμόστηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, επομένως δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αντικείμενο πολιτικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων.
Τονίζοντας εξάλλου ότι ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει παρών στις ΗΠΑ, η Moody’s Analytics υπολογίζει πως αν το σχέδιο του κ. McCarthy εφαρμοζόταν, θα «αύξανε σημαντικά» το ενδεχόμενο η οικονομία να πάρει αυτή την τροπή: «οι περικοπές δημοσίων δαπανών» που προβλέπει θα ήταν «ισχυροί αντίθετοι άνεμοι στην ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα», εξηγείται στο κείμενο (σελ. 6).
Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν τις τελευταίες ημέρες εναντίον του κινδύνου οι ΗΠΑ να προσκρούσουν στον τοίχο του χρέους νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται, κυρίως λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων που αναμένονται στα τέλη Απριλίου, παραδοσιακά την περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων στη χώρα.
Η Moody’s αναμένει έτσι ότι θα ενσκήψει κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών «πιθανόν στις αρχές Ιουνίου» και σημειώνει πως οι επενδυτές τον λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, όπως μαρτυρούν τα κόστη ασφάλισης για την κάλυψη έναντι του κινδύνου κήρυξης στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ, που έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.
Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να κηρύξουν στάση πληρωμών, κάτι άνευ προηγουμένου, θα ήταν «καταστροφικό», πληγή που θα προκαλούσε η ίδια η χώρα στον εαυτό της, τονίζει ο Λευκός Οίκος.
Στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Fed), ο Jerome Powell, θύμιζε πως η αύξηση του ορίου του χρέους είναι «η μόνη λύση σε εύθετο χρόνο που μας επιτρέπει να πληρώνουμε όλους τους λογαριασμούς μας», τονίζοντας πως σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα ήταν «δύσκολο να εκτιμηθούν», αλλά θα μπορούσαν να είναι «εξαιρετικά αρνητικές» και να προκαλέσουν «μακροπρόθεσμες ζημιές» στη χώρα.
Οι ΗΠΑ είναι από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου όπου το κοινοβούλιο δεν ψηφίζει μόνο για το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα, που αυξάνει το δημόσιο χρέος, αλλά και για το όριο του χρέους, που ξεπερνιέται συχνά.
Από τις αρχές των χρόνων του 1960, το όριο αυτό έχει ξεπεραστεί 78 φορές, κατά το υπουργείο Οικονομικών. Αν και στη θεωρία επρόκειτο για τυπική διαδικασία, οι ψηφοφορίες για το ζήτημα μετατράπηκαν επί προεδρίας Barack Obama σε μπραντεφέρ μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών.

www.bankingnews.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...