Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Καταρρέει το τραπεζικό σύστημα του διαβόλου (ΗΠΑ)

-Κατέρρευσε και η αμερικανική Signature Bank – Ξεκίνησε «ντόμινο» πτωχεύσεων;
-Μετά την κατάρρευση της SVB η First Republic Bank ζήτησε «χρόνο για να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της»
-Εξαπλώνεται ο «ιός» της πτώχευσης τραπεζών από τις ΗΠΑ: Η Credit Suisse ανέβαλε την δημοσίευση του ισολογισμού της


Οι εξελίξεις από τις ΗΠΑ είναι ραγδαίες καθώς πριν από λίγο κατέρρευσε και δεύτερη αμερικανική τράπεζα, η Signature Bank.

Ο εποπτικός φορέας του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πήρε στην κατοχή του τη Signature Bank.

Διαχειριστής της πτώχευσής της είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία εγγύησης των καταθέσεων (FDIC).

Ως την 31η Δεκεμβρίου 2022, στη Signature Bank ήταν αποταμιευμένο ποσό που αθροιστικά ανερχόταν σε 88,59 δισεκατομμύρια δολάρια, διευκρίνισε ο φορέας.

Πρόκειται για τη δεύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που καταρρέει σε μερικές ημέρες, μετά τη Silicon Valley Bank ενώ όπως ήδη έχει ενημερώσει το pronews.gr υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και με την First Republic Bank, με έδρα την Σάντα Κλάρα, στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια.

Η Signature Bank δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters της ζήτησε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε από κοινού με τους δύο προαναφερθέντες εποπτικούς φορείς ότι όλοι οι καταθέτες της Signature Bank θα λάβουν τα χρήματά τους στο ακέραιο και ότι «δεν θα υποστoύν καμία ζημία οι φορολογούμενοι».

Πάντως παρά τις διαβεβαιώσεις του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, κάτι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.

Σημειώνεται ότι χθες σε δραματικούς τόνους ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman προειδοποίησε για ένα τεράστιο κύμα αναλήψεων που μπορεί να σαρώσει τις αμερικανικές τράπεζες την Δευτέρα εκτός και αν η αμερικανική Διοίκηση πάρει άμεσα μέτρα, στις ελάχιστες ώρες που μεσολαβούν.

Κάτι που ενισχύει μια  περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας συνολικής οικονομικής κατάρρευσης, παγκόσμιας κλίμακας όπως αναφέραμε εχθές.

Σε ένα περίεργο tweet και μίας παραγράφου το Σάββατο, ο δισεκατομμυριούχος προέβλεψε ότι οι ανασφάλιστοι πελάτες τραπεζών (που δεν έχουν ασφαλίσει τα χρήματά τους) θα σπεύσουν   να κάνουν ανάληψη μετρητών τη Δευτέρα, εκτός εάν η αμερικανική κυβέρνηση παρέμβει για να εγγυηθεί τα κεφάλαιά τους και «διορθώσει ένα λάθος στον ελάχιστο δυνατό χρόνο ώστε να μην γίνει  μη αναστρέψιμο.»

Φαίνεται πως το πρόβλημα επεκτείνεται και σε άλλες τράπεζες αφού η First Republic Bank με έδρα την Καλιφόρνια, έστειλε ένα email στους πελάτες της, με την τράπεζα να αναφέρει ότι χρειάζεται λίγο χρόνο «για να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη ισχύ του κεφαλαίου, της ρευστότητας και των λειτουργιών μας».

Το σημείωμα αποδίδεται στον Jim Herbert, ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο της τράπεζας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, και στον Mike Roffler, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο.

Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι οι αγορές χρυσού της Κίνας και το ταχύτατο «ξεφόρτωμα» αμερικανικών ομολόγων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνα «ξεφορτώνει» αμερικανικά ομόλογα σε ταχύτατους ρυθμούς, ενώ αντίστοιχα αγοράζει μεγάλες ποσότητες χρυσού οι οποίες ανέρχονται σχεδόν στους 100 τόνους, μόνο τους τελευταίους 4 μήνες, ενισχύοντας τα αποθέματά της τα οποία έφταναν στο τέλος του 2022 στους 2.011 τόνους, ενώ στα τέλη του Ιανουαρίου 2023 αυτά είχαν ανέλθει  στους 2.025 τόνους.
Οι υπεύθυνοι για την πτώχευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank θα «λογοδοτήσουν», δεσμεύθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

 «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν πλήρως και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων τραπεζών ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση», τόνισε ο κ. Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Δύο πτωχεύσεις αμερικανικών τραπεζών λόγω της αύξησης των επιτοκίων (αφού οι δανειολήπτες δεν μπορούν πλέον να αποπληρώσουν τα δάνειά τους) και μία τρίτη που δείχνει «να μην πηγαίνει καλά», δημιουργούν πανικό στις αγορές και ας προσποιείται το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ ότι όλα πάνε καλά…
Αντίθετα με την αντίληψη που δυστυχώς ακόμα έχουν οι απλοί πολίτες, οι τράπεζες δεν στηρίζονται σε… θησαυροφυλάκια τύπου Σκρουτζ Μακ Ντακ, όπου οι τραπεζίτες κάνουν «μπάνιο» μέσα σε λεφτά.
Τα περισσότερα χρήματα είναι εντελώς «φανταστικά» και απλώς υπάρχουν με μορφή ομολόγων που διαμοιράζονται σε όλες τις τράπεζες του πλανήτη.
Ακόμα και τα δάνεια που έχουν δώσει, τα κάνουν ομόλογα, τα οποία εν συνεχεία τα διακινούν σε όλη την παγκόσμια αγορά.
Αν κάποιες από αυτές δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, η δική τους «φούσκα», «σπάει» και τις «φούσκες» των άλλων τραπεζών και μπορεί να προκαλέσει «bank run» (όλοι τρέχουν να πάρουν τα λεφτά τους που ομως θα ανακαλύψουν πως δεν υπάρχουν) με αποτέλεσμα να διαλύεται ολόκληρη η οικονομική πραγματικότητα που στηρίζεται σε μία βασική αρχή:
Την παραδοχή πως έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτή υπάρχει και είναι όντως πραγματική…

Δραματικές είναι οι εξελίξεις μετά την κατάρρευση της SVB καθώς φαίνεται πως το πρόβλημα επεκτείνεται και σε άλλες τράπεζες αφού η First Republic Bank με έδρα την Καλιφόρνια, έστειλε ένα email στους πελάτες της, με την τράπεζα να αναφέρει ότι χρειάζεται λίγο χρόνο «για να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη ισχύ του κεφαλαίου, της ρευστότητας και των λειτουργιών μας».

Η τράπεζα αναφέρει ότι τα κεφάλαιά της παραμένουν ισχυρά, η ρευστότητά της παραμένει ισχυρή και «είμαστε εδώ για να σας εξυπηρετήσουμε πλήρως», υπογραμμίζοντας μάλιστα την τελευταία λέξη.

Το σημείωμα αποδίδεται στον Jim Herbert, ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο της τράπεζας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, και στον Mike Roffler, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο.

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις και στην υπόθεση της Silicon Valley Bank (SVB), που κατέρρευσε πριν από δύο ημέρες στη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία όλων των εποχών στις ΗΠΑ.

Οι ρυθμιστικές αρχές αναζητούσαν όλο το Σαββατοκύριακο υποψήφιους αγοραστές, προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία η τράπεζα και να σωθούν οι καταθέσεις των πελατών της.

O Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία πλειστηριασμού, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές. Την είδηση επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών σε βουλευτές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Νωρίτερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, είχε ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση για κρατικό σχέδιο διάσωσης (bailout), σαν εκείνα που είδαμε το 2008.

Μόνο ως σημάδι πανικού που δεν προμηνύει ευχάριστα πράγματα, μπορεί να εκληφθεί η εξαγορά της βρετανικής μονάδας της αμερικανικής πτωχευμένης τράπεζας SVB από τον βρετανικό κολοσσό HSBC για μία… στερλίνα.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι η HSBC συμφώνησε να εξαγοράσει την SVB UK, βρετανική μονάδα της Silicon Valley Bank  έναντι του συμβολικού ποσού της μίας λίρας-στερλίνας.

Γιατί έγινε αυτό; Επειδή στην Βρετανία φοβούνται και ξέρουν πως η κρίση αυτή δεν θα μείνει στις ΗΠΑ και ήθελαν να προστατέψουν άμεσα τις καταθέσεις των Βρετανών.

Ειδικότερα η κατάρρευση και δεύτερης αμερικανικής τράπεζας, της Signature Bank έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις αγορές.

Συμφώνησε ο βρετανικός κολοσσός να προστατεύσει όλες τις καταθέσεις της SVB UK χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Το Λονδίνο ήθελε να αποτρέψει ισχυρούς κραδασμούς στον τεχνολογικό τομέα- του οποίου η συγκεκριμένη τράπεζα ήταν πιστωτής- και μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν σε διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, αλλά και υποψήφιους μνηστήρες.

«Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν μια ιδιωτική πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC.

Οι καταθέσεις θα προστατευτούν, χωρίς υποστήριξη από τους φορολογούμενους. Είπα χθες ότι θα φροντίσουμε τον τεχνολογικό μας τομέα και εργαστήκαμε επειγόντως για να ανταποκριθούμε σε αυτή την υπόσχεση», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Η SVB UK ήταν ένα από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των τεχνολογικών startups στη Βρετανία. Υπήρχαν έντονοι φόβοι πως εάν οι καταθέσεις αυτών των startups δεσμευτούν, όχι μόνο δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, αλλά κάποιες θα οδηγηθούν και σε κατάρρευση.

Ο Χαντ είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Τράπεζα της Αγγλίας εργάζονταν για να «αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν» πιθανές ζημιές που προκύπτουν από τη βρετανική μονάδα της SVB. Ενδιαφέρον για την εξαγορά της είχε εκδηλώσει και ομάδα επενδυτών υπό την Bank of London.

 

Η Credit Suisse ανέβαλε τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσής της μετά από κλήση της τελευταίας στιγμής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών (SEC), η οποία έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις της!

Φυσικά όλο αυτό γίνεται εν μέσω της συγκυρίας της πτώχευσης δύο αμερικανικών τραπεζών μέσα σε τρεις ημέρες, τις SVB και Signature Bank ενώ η First Republic Bank ανακοίνωσε ότι χρειάζεται λίγο χρόνο «για να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά της, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη ισχύ του κεφαλαίου, της ρευστότητας και των λειτουργιών μας».

Η ασυνήθιστη παρέμβαση της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής είναι το τελευταίο πλήγμα για την πολύπαθη Credit Suisse, καθώς υποφέρει από μια σειρά σκανδάλων και αποτυχιών που έχουν στείλει την τιμή της μετοχής της στα τάρταρα, με μαζικές εκροές.

Η Credit Suisse (η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα) δήλωσε τότε ότι αποφάσισε να αναβάλει τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης.

«Η διοίκηση πιστεύει ότι είναι συνετό να καθυστερήσει για λίγο τη δημοσίευση των λογαριασμών της, προκειμένου να κατανοήσει σε βάθος τα σχόλια που έλαβε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 «δεν επηρεάζονται».

Δεν είναι σαφές πότε θα δημοσιευθεί η ετήσια έκθεση του 2022.

Ο αναλυτής της Vontobel, Andreas Venditti, δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή «δεν βοηθάει το επενδυτικό κλίμα και δεν βοηθάει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης».

Σήμερα η μετοχή της Credit Suisse παρουσίαζε απώλειες της τάξεως του 13% για να σταματήσει στο 7%!

πηγή

 

 

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...