Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Με ενέργειες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας το άνοιγμα στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα

Το 2010. στο πρώτο «άνοιγμα» του ιστορικού μοναστηριού για το Πάσχα του καλοκαιριού, μετά από 87 χρόνια, οι περισσότεροι προσκυνητές ήταν από τη Ρωσία

Το γεγονός ότι οι τουρκικές Αρχές έδωσαν πρώτη φορά άδεια το 2010 για την τέλεση Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα χάρη στις ενέργειες της Ρωσικής Εκκλησίας, τονίζει σε συνέντευξή του στο Sputnik ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ.

Όπως λέει, είναι πολύ θετικό που και φέτος θα γίνει η Θεία Λειτουργία, εντούτοις σημειώνει ότι οι Ρώσοι πιστοί θα πάρουν ευλογία για να προσκυνήσουν μόνο μετά την αποκατάσταση της Θείας Κοινωνίας της Ρωσικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωσία συνέβαλαν πολύ στο γεγονός ότι έγινε δυνατή η πραγματοποίηση των Θείων Λειτουργιών εκεί [σ.σ. στην Παναγία Σουμελά] τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Στην πραγματικότητα, όταν αυτό το θέμα τέθηκε το 2009 σε συζήτηση μεταξύ των δύο προκαθήμενων, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τις μεγάλες αμφιβολίες του ότι αυτό μπορεί να γίνει, ότι θα ήταν δυνατή η απόκτηση της άδειας, και μάλιστα μοιράστηκε τις ανησυχίες του ότι και μόνο το να τεθεί ένα τέτοιο ζήτημα θα μπορούσε να φέρει προβλήματα στο Φανάρι από την πλευρά των τουρκικών Αρχών. Ωστόσο, οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους εκπροσώπους πραγματοποιήθηκαν με πολύ προσοχή και λεπτότητα από την πλευρά μας», αναφέρει ο πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι το 2010 –στο πρώτο «άνοιγμα» του ιστορικού μοναστηριού για το Πάσχα του καλοκαιριού, μετά από 87 χρόνια– οι περισσότεροι προσκυνητές ήταν από τη Ρωσία και ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και ο Ιβάν Σαββίδης, τότε βουλευτής της Δούμας.

Προσθέτει δε ότι την επόμενη χρονιά «αποκλείστηκε» από τη Θεία Λειτουργία Ρώσος επίσκοπος, και ως εκ τούτου το Πατριαρχείο Μόσχας αποφάσισε μα σταματήσει να στέλνει εκπρόσωπο. «Η ευγνωμοσύνη προς τους Ρώσους αδελφούς ξεχάστηκε γρήγορα, όπως είχε συμβεί και πριν στην ιστορία», λέει ο κληρικός.


πηγή

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...