Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Γιώργος Τράγκας: Δεν έχουμε δει τίποτα από όσα έρχονται στη ζωή μας. Η Δημοκρατία θα υποστεί εκπτώσεις και η ανισότητα θα μεγαλώσει

Όπως έγινε ήδη γνωστό, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρέδωσαν στον κο Τραμπ τα συμπεράσματα εκτεταμένων ερευνών που αποδεικνύουν ότι οι Κινέζοι απέκρυψαν επιμελώς χιλιάδες θανάτους και πολύ περισσότερα κρούσματα από όσα έλεγαν, τόσο στη Γιουχάν, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Μη χάσετε το βράδυ της Κυριακής τον Ελεύθερο Σκοπευτή στο Action 24. Θα δείτε, θα ακούσετε και θα μάθετε πολλά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ανθρωπότητα.
Σήμερα, έχω να σας πω καλά και κακά νέα. Τα καλά νέα αφορούν τις έρευνες που γίνονται για τους συνδυασμούς φαρμάκων που δίνονται σε βαριά περιστατικά, προκειμένου να μην εμφανίσουν αυτοάνοση πνευμονία και καταλήξουν στη διασωλήνωση και σε αρκετές περιπτώσεις στο μοιραίο.
Είναι παγκόσμιος ο ζόφος. Ο εφιάλτης. Ο κορονοιός που δεν είναι ούτε γριπούλα, ούτε ένα απλό κρυολόγημα, όπως τον παρουσίαζε στην αρχή ακόμη και ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας, είναι πραγματικός μακελάρης. Θερίζει χιλιάδες ζωές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα κρούσματα, σύμφωνα με όσα δηλώνονται και καταγράφονται, αγγίζουν τώρα πια το ένα εκατομμύριο. Οι νεκροί είναι 50.000. Και αυτοί που έχουν πάρει εξιτήρια είναι γύρω στους 180.000. έχουμε σταθερά ένα ποσοστό θανάτων 5% και δεν υπάρχει ακόμα καμία επιστημονική προβολή και πρόγνωση για το πόσοι θα νοσήσουν και πόσοι θα πεθάνουν.

Ο ιός που ξεκίνησε από την Κίνα λειτουργεί ως βιολογικό όπλο. Έχει μετατρέψει το δυτικό ημισφαίριο σε έρημες πόλεις και σιωπηλές, απόκοσμες περιοχές. Η παγκόσμια οικονομία διαλύθηκε ως δια μαγείας. Οι μεγάλες επιχειρήσεις παρέλυσαν ή εξαερώθηκαν. Η ανθρωπότητα ζει μέσα σε ατμόσφαιρα ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Βιολογικού πολέμου. Παγκόσμιου πολέμου. Το κοντέρ της ανεργίας τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι κλεισμένοι στο σπίτι. Το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ή δεν μπορεί να τους πει πότε θα τελειώσει αυτό το παγκόσμιο μαρτύριο, αυτός ο εφιάλτης.
Κανένας δεν έχει υπολογίσει ή εκτιμήσει ότι ένας ύπουλος, πονηρός και μεταλλασσόμενος συνεχώς ιός, που μας ήρθε από νυχτερίδα ή από νυχτερίδα στην οποία έβαλε χεράκι εργαστήριο ιολογίας, θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Μέχρι στιγμής είμαστε άοπλοι και ανοχύρωτοι απέναντι στον ιό.
Ούτε μάσκες, ούτε γάντια, ούτε αναπνευστήρες παρήγαγε η πολύ προηγμένη Δύση. Και ακόμη είμαστε στην αρχή. Ούτε καν στο τέλος της αρχής που αισιόδοξα λέει ο κος Μητσοτάκης. Δεν έχουμε δει τίποτα από όσα έρχονται στη ζωή μας.

Όλες οι αναλύσεις, όλες οι προβλέψεις μιλάνε για μια πρωτοφανή παγκόσμια ύφεση. Ουδείς γνωρίζει πότε θα υπάρξει αποτελεσματική και γρήγορη θεραπεία. Κανένας δεν ξέρει πότε θα έχουμε εμβόλιο και πότε αυτό θα είναι ασφαλές και σε ικανή ποσότητα για να διανεμηθεί παγκοσμίως.

Το πιθανότερο είναι ότι θα μπούμε σε μια χειμερία νάρκη.Το βιοτικό επίπεδο δισεκατομμυρίων ανθρώπων θα μειωθεί ή θα καταρρεύσει και εκατομμύρια συνάνθρωποί μας θα περάσουν στην απόλυτη ένδεια και στη φτώχεια.
Μην έχετε καμιά αμφιβολία, η Δημοκρατία θα υποστεί εκπτώσεις. Το ίδιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ανισότητα θα μεγαλώσει σε ένα κόσμο που θα αντιμετωπίσει ελλείψεις στην παραγωγή τροφίμων και εφοδιασμού. Θα υπάρξουν παγκόσμιες εντάσεις και πολύ σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι ο ανταγωνισμός των υπερδυνάμεων θα περάσει σε οξύτερη φάση. Ούτε οι Αμερικανοί, ούτε οι Ρώσοι, ούτε οι Κινέζοι θα θελήσουν να υποχωρήσουν και να χάσουν τη θέση τους στη σημερινή τάξη πραγμάτων. Ορισμένοι δεν αποκλείουν αυτό που ήρθε να είναι περίοδος μεσοπολέμου.
Εδώ στην Ελλάδα, θα υπάρξει βουλγαροποίηση του βιοτικού επιπέδου των περισσοτέρων Ελλήνων. Θεωρώ ότι είναι αφελές και ανόητο να πιστέψει κάποιος ότι η οικονομική δυνατότητα αυτής της χώρας μπορεί να καλύψει τις βιοτικές ανάγκες των κατοίκων της και να θέσει πάλι σε λειτουργία εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές σε όλο αυτό το διάστημα της υγειονομικής κρίσης.

Πρέπει να είμεθα ρεαλιστές και καλό είναι η κυβέρνηση να σπεύσει να μιλήσει με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Με βάση τα κρούσματα που έχουμε καθημερινά και την καραντίνα που σε πρώτη φάση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου, πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι δεν μπορεί να επανεκκινήσει η οικονομία και η κοινωνική λειτουργία τον προσεχή Μάιο. Και αν όλα πάνε καλά, αν βαδίσουμε το καλό σενάριο και μας λυπηθεί ο θεός και ο κορονοϊός, η αποκλιμάκωση των μέτρων θα έρθει στην αρχή ή στα μέσα του Ιουνίου και ανάλογα του πως θα είναι ο διεθνής περίγυρος. Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν οι αεροπορικές συγκοινωνίες με την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, εφόσον η κρίση εξακολουθεί να υπάρχει στον ευρωπαϊκό χώρο.

Επομένως, με μαθηματική ακρίβεια και με βάση την οικονομική δυνατότητα του κράτους, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα οδηγηθεί σε μείωση μισθών και συντάξεων. Ποια επιχείρηση θα λειτουργήσει πάλι, ψάχνοντας να βρει πελάτες, προμηθευτές και καταναλωτές. Και πόσο κουράγιο και χρόνο θέλει κάθε επιχείρηση για να ξαναβρεί έστω και το 50% της παλιάς δυναμικότητάς της.

Ο Μητσοτάκης πρέπει να είναι έτοιμος και ειλικρινής. Για αυτά που έρχονται. Ας μην κοροϊδέψει τον κόσμο, όπως προκάτοχοί του. Πρέπει να προειδοποιήσει. Πρέπει να ενημερώσει όλους τους κατοίκους αυτής της μικρής και πολύπαθης χώρας ότι από την ατμόσφαιρα της υγειονομικής κρίσης, πρέπει να περάσουμε σε μία ατμόσφαιρα πανεθνικής αλληλεγγύης.

Αυτό που έρχεται είναι πολύ χειρότερο από τα αποτελέσματα ενός πολυήμερου πολέμου με την Τουρκία. Επίσης, ο κος Μητσοτάκης πρέπει να προστατεύσει τη Δημοκρατία, τα ατομικά δικαιώματα, τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία, έστω και σε κατάσταση ανάγκης δεν μπορούν να καταπατούνται καθημερινά από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

Διάβασα μια συνέντευξη του συνταγματολόγου, του κου Νίκου Αλιβιζάτου, στο siteiefimerida και συμφωνώ απόλυτα στα περισσότερα που λέει. Η γενίκευση μέτρων που ήδη υπάρχουν στην καθημερινότητα και λαμβάνοντα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι βασικός κίνδυνος. Έχω την αίσθηση ότι πρέπει να διαβάσετε όλοι όσα λέει στο iefimeridaο κος Νίκος Αλιβιζάτος. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα και τα ατομικά δικαιώματα. Υπάρχουν πράγματα που λαμβάνονται από την ανάγκη της υγειονομικής κρίσεως αλλά είναι καθαρά αντισυνταγματικά και γενικώς παράνομα.

Και πρέπει να αποφευχθεί η μακράς διάρκειας διακυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ο κος πρωθυπουργός πρέπει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, ότι έρχεται μεγάλη οικονομική ύφεση. Όχι τελευταία στιγμή. Θα είναι πολύ σκληρό για τον κόσμο να του πει μετά από δύο μήνες ότι τελείωσαν τα λεφτά και ότι πάμε σε περικοπές. Δεν πρέπει αυτή τη στιγμή, να συνυπολογίζεται το πολιτικό κόστος αλλά μόνο η ηρεμία και η βαθμιαία προσαρμογή σε άλλες οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις.
Ο κος Μητσοτάκης πρέπει να αντλήσει δύναμη από αυτή τη σύμπνοια, να μην υπολογίσει καθόλου το πολιτικό κόστος και να μιλήσει ανοικτά για τα οικονομικά δεδομένα του τόπου. Αυτή την ώρα, θεωρείται δεδομένο ότι ούτε θα βοηθηθούμε οικονομικά από δήθεν εταίρους και συμμάχους, ούτε είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν τα πουγκιά τους οι ελίτ των Αθηνών για να ενισχύσουν την ελληνική κοινωνία. Καλές είναι οι δωρεές αλλά φαίνεται ότι φτάνουν μέχρι τις μάσκες, τα γάντια και τους αναπνευστήρες. Επίσης, δεν μας είπε ο κος Μητσοτάκης αν θα πληρώσουμε το χρέος Μαρτίου – Απριλίου ή αν το πληρώσαμε ήδη στον ειδικό λογαριασμό που διατηρεί ο κος Στουρνάρας. Μπορεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να αισθάνονται ότι αποδίδει η στρατηγική που χάραξαν οι λοιμωξιολόγοι αλλά μόλις έρθει η ύφεση, η κυβέρνηση θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και ο κος Μητσοτάκης θα έχει την τύχη άλλων ηγετών που έδρασαν καλά σε περιόδους πολέμων και κρίσεων αλλά εξαερώθηκαν από την εικόνα της γενικής καταστροφής της οικονομίας και της λαϊκής κόπωσης.

Τα κρούσματα εδώ στην Ελλάδα θα ακολουθήσουν την ανηφόρα. Όλο τον Απρίλιο. Και αυτό πρέπει να το λάβει υπόψη του.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...