Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Στραπάτσο για το Φανάρι! Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν υπέγραψε την κοινή δήλωση με Βαρθολομαίο-”Παγωμάρα” στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Άλλαξαν τα δεδομένα μεταξύ του Κιέβου και του Φαναρίου και αυτό διεφάνη από τις ξεκάθαρες αποστάσεις Ζελένσκι από Βαρθολομαίο χθες κατά την συνάντησή τους στο Φανάρι.
»Οι αρχές δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Εκκλησίας» έστειλε μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος στον Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά το στραπάτσο για τους υπερφίαλους Φαναριώτες ήρθε όταν ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους αρνήθηκε να συνυπογράψει κοινή δήλωση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Το Γραφείο του Προέδρου, μάλιστα, δεν έδωσε καμία εξήγηση για την άρνηση του Vladimir Zelensky να υπογράψει κοινή δήλωση που εκπόνησε το Φανάρι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πριν από τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Ουκρανίας Βλάντιμιρ Ζέλενσκι και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, υπήρξαν παρεξηγήσεις μεταξύ των αντιπροσώπων της Κωνσταντινούπολης και του Γραφείου του Ουκρανού Προέδρου, αναφέρει το ουκρανικό BBC News.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, επιβεβαιωμένες από πηγές τόσο στο Κίεβο όσο και στην Κωνσταντινούπολη, στη χθεσινή συνάντηση, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Βλάντιμιρ Ζέλενσκι έπρεπε να υπογράψουν κοινή δήλωση. Υπενθυμίζεται πως με τον προηγούμενο πρόεδρο Ποροσένκο ο κ. Βαρθολομαίος είχε υπογράψει συμφωνία “μετά βαϊων και κλάδων”, αλλά κατά πως φαίνεται αυτά ανήκουν στο παρελθόν!!

Ωστόσο, λοιπόν, την τελευταία στιγμή «τα μέρη δεν κατανόησαν ο ένας τον άλλον» και η ομάδα του προέδρου αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο που συνέταξε το Φανάρι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως ανέφεραν πηγές, η δήλωση αφορούσε κυρίως περιβαλλοντικά ζητήματα και δεν περιείχε πολιτικά προκλητική γλώσσα και επομένως δεν είναι καθόλου σαφές τι ήταν αυτό που δεν άρεσε στην ομάδα του Zelensky.

Το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας αρνήθηκε να σχολιάσει στους δημοσιογράφους την άρνηση υπογραφής της κοινής δήλωσης.

Στο τέλος της συνάντησης με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο Vladimir Zelensky έκανε ένα σύντομο σχόλιο στους δημοσιογράφους.

Στις ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα μίλησαν, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απάντησε: «Σχετικά με όλα.»

«Μιλήσαμε για όλα όσα ανησυχούν όλους. Είμαι πολύ χαρούμενος που έχουμε ισχυρή υποστήριξη εδώ όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο «, δήλωσε ο Ζέλενσκι.

Στο μεταξύ είχαμε και την πρώτη αντίδραση από την κανονική εκκλησία για την συνάντηση των δύο ανδρών. Η Ορθόδοξη Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας θεωρεί πως υφίσταται ένα καλό μήνυμα στις παρατηρήσεις του Zelensky κατά την συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και εξέφρασε την ικανοποίησή της.

«Οι αρχές δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, θα υπερασπιστώ την ανεξαρτησία της εκκλησίας», δήλωσε ο Ζέλενσκι στον πατριάρχη.

«Αυτό θα στείλει ένα καλό μήνυμα στην εκκλησία. Θα επιθυμούσαμε να ελπίζουμε ότι η εποχή της ακατάπαυστης χρήσης του παράγοντα της εκκλησίας και της ακαθάριστης κρατικής παρέμβασης στις εκκλησιαστικές υποθέσεις μένει πίσω», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του UOC, π.Nikolay Danilevich αναφέροντας πως υπάρχει κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Ίσως, στο μέλλον, οι καταλήψεις των εκκλησιών μας θα σταματήσουν και θα επιστραφούν στους πιστούς.» τόνισε.

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...