Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Η μεγάλη στρατηγική της Ρωσίας για την Ευρασία λειτουργεί

Η Μόσχα έχει επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τη δυνατότητα σύνδεσης με όλους, ενώ ταυτόχρονα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Μόσχα απομάκρυνε επιτυχώς τις πολιτικές και οικονομικές επιθέσεις της Ουάσιγκτον, αναπτύσσοντας γρήγορα διμερείς σχέσεις με σχεδόν όλους τους μεγάλους περιφερειακούς γείτονές της.

Η στρατηγική γεωγραφική θέση ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία, καθώς το κέντρο της παγκόσμιας δύναμης στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα ανατολικά.

Ο Ντμίτρι Τρένιν, διευθυντής του think tank Carnegie Moscow Center, έγραψε πρόσφατα ένα διορατικό κομμάτι για τα «μεγάλα σχέδια» της Ρωσίας για την Ευρασία. Ενώ έχει μια πιο νηφάλια προσέγγιση στο ζήτημα, οι παρατηρήσεις του για το γιατί η Ρωσία είναι τόσο καλά τοποθετημένη για να επωφεληθεί από μια ολοκληρωμένη Ευρασία, αξίζουν να τις διαβάσετε:

«Η γεωγραφική θέση της Ρωσίας στα βόρεια και το κέντρο της μεγάλης ηπείρου της Ευρασίας της επιτρέπει και την υποχρεώνει να έχει ένα όραμα 360 μοιρών της γιγαντιαίας γειτονιάς της, από τη Νορβηγία στη Βόρεια Κορέα και από το Μουρμάνσκ στη Βομβάη.

Έχει τα δυο υπερ-εργοστάσια της ηπείρου, την ΕΕ και την Κίνα, ως άμεσους γείτονες και δεν χρειάζεται να επιλέξει μεταξύ τους.

Η νέα μεγάλη στρατηγική της Μόσχας εξακολουθεί να κυοφορείται. Επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τη δυνατότητα σύνδεσης με όλους, ενώ ταυτόχρονα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της Ρωσίας. Η διαχείριση μεγάλου αριθμού πολύ διαφορετικών εταίρων είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, όπως δείχνει η πρόσφατη εμπειρία της Μόσχας στη Μέση Ανατολή.

Η διατήρηση των σχέσεων με την Κίνα σε μια σταθερή πορεία θα αποτελέσει σημαντική μακροπρόθεσμη πρόκληση. Δεν θα είναι εύκολη η δημιουργία μιας νέας περιφερειακής τάξης με την Κίνα, την Ινδία, το Ιράν, την Τουρκία και άλλους.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία είναι επίσης μέρος της Μεγάλης Ευρασίας και η αποστολή δεν θα ολοκληρωθεί πριν η Ευρώπη και η Ρωσία φθάσουν σε μια νέα κανονικότητα, βασισμένη στην ενσυναίσθηση της πολυμορφίας».

Η Συρία είναι το σημείο καμπής που δημιουργεί την εποχή αυτή. Η Μόσχα ήταν σε θέση να συντονίσει με επιτυχία ένα ενωμένο διπλωματικό και στρατιωτικό μέτωπο ενάντια στην Ουάσιγκτον και τις χώρες-πελάτες της.

Δεν μπορεί πλέον κανείς να απορρίψει την έκκληση της Ρωσίας για μια πολυπολική παγκόσμια τάξη. Είναι ήδη υπαρκτή.

russia-insider.com

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...