Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

«Ζωντανεύει» το Star Wars; Βρήκαν πλανήτη με δυο ήλιους!

Μπορεί ο πλανήτης του Λουκ Σκαϊγουόκερ και υπάρχει και στην πραγματικότητα; Όλα δείχνουν πως ναι!

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν στο Γαλαξία μας έναν πλανήτη με δύο ήλιους, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της αστρονομίας.

Ο εξωπλανήτης αυτός (πλανήτης εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος) περιστρέφεται γύρω από δύο ήλιους και επομένως έχει καθημερινά δύο ανατολές και δύο δύσεις. Απέχει περίπου 200 έτη φωτός από τη Γη και οι επιστήμονες τον βάφτισαν Κέπλερ-16β.


Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη τέτοιων πλανητών παρά μόνο μέσα από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και κυρίως από την εποποιία του Star Wars. Η φαντασία των σεναριογράφων "γέννησε" τον πλανήτη Τατουίν με τις άνυδρες ερήμους όπου κατοικούσαν οι άνθρωποι της άμμου.

Σε αντίθεση με τον Τατουίν όμως, και παρά τους δύο ήλιους, ο Κέπλερ-16β είναι κρύος και αεριώδης. Οι αστρονόμοι απέκλεισαν την πιθανότητα να φιλοξενεί ζωή. Η μάζα του είναι περίπου το ένα τρίτο εκείνης του πλανήτη Δία. Το μέγεθος και η μάζα του είναι παραπλήσια με του πλανήτη Κρόνου.

Κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τους δύο ήλιους του σε 229 γήινες ημέρες. Τα δύο αυτά αστέρια είναι μικρότερα και όχι τόσο θερμά όσο ο δικός μας Ήλιος και για το λόγο αυτό ο Κέπλερ-16β παραμένει παγωμένος, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -73 έως -101 βαθμών Κελσίου.

"Ο Κέπλερ-16β είναι το πρώτο παράδειγμα πλανήτη με δύο ήλιους του οποίου επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη", δήλωσε ο Τζος Κάρτερ, αστρονόμος στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν. "Για άλλη μια φορά, ανακαλύπτουμε ότι το δικό μας ηλιακό σύστημα δεν είναι παρά ένα παράδειγμα μεταξύ της ποικιλίας των πλανητικών συστημάτων που μπορεί να δημιουργήσει η φύση", πρόσθεσε.

Η μελέτη των επιστημόνων δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Science.

 newsit

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...