Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Μεσογαίας : "Να συγκεντρωθούμε στη Χάρη της Εκκλησίας και να αφήσουμε την Κρίση"

Στη Βορειοδυτική πλευρά του Ιερού Νησιού της Τήνου, στους πρόποδες του βουνού Προφήτης Ηλίας, σε μικρή απόσταση από το χωριό των μεγάλων γλυπτών, Πύργο, δεσπόζει στη κορυφή, το Ιερόν Ησυχαστήριον της Αγίας Θέκλας. Με την απλή νησιωτική αρχιτεκτονική του, το γαλάζιο φόντο του ουρανού και της θάλασσας και το καφετί της Τηνιακής Γής ηρεμεί τον προσκυνητή και το καλεί πιο κοντά στο Θείο.
Σ’ αυτό το Ησυχαστήριο του πρώην Μεσογαίας Αγαθονίκου, χοροστάτησε χθες το απόγευμα στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, για την γιορτή που τελείτε κάθε χρόνο και η παράδοση συνεχίζεται σ’ αυτήν την γωνιά του Ιερού Νησιού.
Λίγο πριν την Αρτοκλασία αναγνώσθηκε από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτ. Γεώργιο Φανερό, μήνυμα του Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου Δωροθέου που καλωσόριζε θερμά τον Μητροπολίτη Μεσογαίας.
Από την μεριά του ο Μητροπολίτης Νικόλαος, ευχαρίστησε εγκάρδια τον Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου, που τον κάνει μέτοχο στην ιδιαίτερη ευλογία του Νησιού και για τα ευγενικά, αδελφικά του λόγια.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο και είπε: «…όπως λέει ο Μητροπολίτης Σύρου, ήρθα εδώ ως άγγελος για να φέρω ένα μήνυμα, μάλλον δεν ήρθα για να φέρω, αλλά, για να πάρω από την πίστη σας, να μοιραστώ από την χάρη και την ευλογία αυτού εδώ του τόπου…»
Στη συνέχεια, μιλώντας για την εορτή της Αγίας Θέκλας τόνισε, την χαρά που υπάρχει στην πανήγυρη λέγοντας : «…δεν είναι μόνο έθιμο, δεν είναι μόνο κάτι λαογραφικό και όμορφο, είναι η σύναξη των πιστών, το ότι βρισκόμαστε όλοι μαζί, για να αποδώσουμε την τιμή και να δεχθούμε την ευλογία της Αγίας Θέκλας. Ο πρώτος μάρτυρας είναι ο Άγιος Στέφανος, και η πρώτη μάρτυρας είναι η Άγια Θέκλα…»
«…δεν καλούμαστε να μιμούμεθα την Αγία ως προς το μαρτύριο της αλλά ως προς την πίστη της προς τον Χριστό, αυτό μπορούμε να το κάνουμε…» συνέχισε ο Μητροπολίτης.
Έδωσε και μια πτυχή της σημερινής δίψας των ανθρώπων για πίστη και είπε : «…είναι κρίμα να ζεις σήμερα μέσα στην Εκκλησία και να μην τρελαίνεσαι, να μην μεθάς από αυτήν την ευλογία του ποταμού της Χάριτος του Θεού, που πηγάζει σε κάθε Εκκλησία…»
Μιλώντας για τα ιερά λείψανα των Αγίων της Εκκλησίας μας σήμερα πρόσθεσε : «Η Αγία Θέκλα βρίσκετε ανάμεσα μας, μας έχει αφήσει το κομματάκι αυτό του Αγίου λειψάνου της, σε μια ζωντανή απόδειξη της Χάριτος του Θεού για αυτό και η εκκλησία μας τα ονομάζει Χαριτόβρυτα».
Τέλος ο Μητροπολίτης Νικόλαος αναφέρθηκε στον (Παππού) όπως είπε πρώην Μεσογαίας Αγαθόνικο, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί φέτος στην γιορτή και είπε : «…δυστυχώς σήμερα δεν είναι μαζί μας, όσο μπορεί όμως είναι νοερώς εδώ, η σφραγίδα της νοερής παρουσίας του είναι εδώ, εμείς δεν μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε και κανένας δεν μπορεί, αλλά ήρθαμε για να τον τιμήσουμε και να του δώσουμε χαρά και να πάρουμε από αυτήν την ευλογία και να του την μεταφέρουμε» και κατέληξε ευχόμενος για τον πρώην Μητροπολίτη λέγοντας : « εύχομαι ο Θεός να του καθυστερεί όσο το δυνατόν περισσότερο, την εξασθένιση των δυνάμεων του και να του δώσει πολλά έτη ακόμα μαζί μας, γιατί μας είναι αναγκαία η παρουσία του».
Αμέσως μετά τελέστηκε η Ιερά Αρτοκλασία, και ευχήθηκε στον κόσμο να συγκεντρωθούν στην Χάρη της Αγίας ξεχνώντας για λίγο την κρίση και τα βάσανα που μας πολιορκούν καθημερινά.

romfea

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...