Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κερκύρας: "Χρειαζόμαστε Καποδίστριες που θα μας βγάλουν από την μιζέρια"

PDF
kerkirasΣήμερα Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011 συμπληρώνονται 180 χρόνια από την δολοφονία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια.
Στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα, όπου βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου Έλληνα πατριώτη, πολιτικού, οραματιστή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε μνημόσυνο στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνουν διάφοροι φορείς της Κέρκυρας με επικεφαλής την τοπική Εκκλησία και το Παράρτημα της Unesco Κέρκυρας.
Στο μνημόσυνο συμμετείχαν αντιπροσωπείες από σχολεία της Κέρκυρας, καθώς τις εκδηλώσεις στηρίζει η Περιφερειακή Εκπαίδευση Ιονίων Νήσων.
Σε προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε την πίστη στο Θεό του κυβερνήτη, την επιθυμία του ο Ελληνισμός να στηριχτεί στις ρίζες του και το ότι εργάστηκε για να θεμελιωθεί ένα κράτος το οποίο θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες της εποχής, χωρίς όμως να είναι υπόδουλο στα κελεύσματα των ισχυρών.
Δυστυχώς η διχόνοια του γένους μας, αλλά και ο προσανατολισμός προς τους ξένες δυνάμεις δεν άφησαν τον κυβερνήτη να ολοκληρώσει το έργο του
, με συνέπειες για την πατρίδα μας που φτάνουν μέχρι το σήμερα. Χρειαζόμαστε Καποδίστριες που με την αυτοθυσία τους, την ευφυΐα τους, τον ηγετικό προσανατολισμό και χαρακτήρα τους και, πρωτίστως, με την πίστη στο Θεό και την ελευθερία, θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την μιζέρια και θα μας διδάξουν ήθος».
Ο Μητροπολίτης προέτρεψε τα παιδιά να μελετούν την ιστορία και να εμπνέονται από τέτοιες μορφές, ιδίως στην Κέρκυρα όπου υπάρχει το προνόμιο της καταγωγής του κυβερνήτη και της δράσης του για την πρόοδο του τόπου.
Την εκπαιδευτική προσπάθεια του Καποδίστρια παρουσίασε στη συνέχεια ο Διευθυντής του 2ου Λυκείου Κέρκυρας κ. Γεώργιος Ζούμπος, ο οποίος τόνισε ότι ο Καποδίστριας είχε την παιδεία του λαού ως μία από τις κύριες μέριμνες της δράσης του και στην Κέρκυρα, αλλά και ως Κυβερνήτης, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι κανέναν κράτος δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν στηριχθεί στην καλλιέργεια των ανθρώπων και στο άπλωμα της γνώσης για τους πολλούς.
Στο μνημόσυνο παρευρέθησαν , μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος Κέρκυρας κ. Βλάσση και ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Τ. Γαβαλάς.
kerkira-kapodistrias
kerkira-kapodistrias2

romfea

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...