Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Οι δυνάμεις του κακού αυτοκαταστρέφονται...

Όλο και περισσότερο βαθαίνει το ρήγμα στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, με αμφότερες τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να καταγγέλλουν ότι πολίτες τους παρενοχλήθηκαν και υπέστησαν εκφοβισμό στα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης και του Τελ Αβίβ τη Δευτέρα.
Αφορμή για τη νέα πυροδότηση στις διμερείς σχέσεις στάθηκε η άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για το αιματηρό ρεσάλτο στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το Μάιο του 2010.



Οι πρώτες καταγγελίες ήρθαν από την Τουρκία με τα μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι Τούρκοι επιβάτες σε πτήση της Turkish Airlines δήλωσαν ότι παρενοχλήθηκαν κατά τον έλεγχο διαβατηρίων στο Τελ Αβίβ πριν αναχωρήσουν για την Κωνσταντινούπολη.

Ένας άνδρας δήλωσε ότι τον εξανάγκασαν να απαγγείλει μία προσευχή από το Κοράνι. Άλλοι ανέφεραν ότι τους έκαναν ταπεινωτικούς σωματικούς ελέγχους.

Λίγο αργότερα δεκάδες Ισραηλινοί επιβάτες πτήσεων μεταξύ Τελ Αβίβ και Κωνσταντινούπολης κατήγγειλαν ότι τέθηκαν προσωρινά υπό κράτηση και ανακρίθηκαν από τις τουρκικές Αρχές στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ».

«Οι επιβάτες που έφθασαν το πρωί της Δευτέρας με πτήση της εταιρείας Turkish Airlines οδηγήθηκαν σε χωριστές αίθουσες για να ανακριθούν ένας-ένας, αφού τους κατέσχεσαν τα διαβατήριά τους» ανέφεραν εκπρόσωποι του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έπειτα από μιάμιση ώρα, μπόρεσαν να πάρουν πίσω τα διαβατήριά τους και τους δόθηκε άδεια να φύγουν. Είναι η πρώτη φορά που μας γίνεται γνωστό τέτοιο επεισόδιο και εξετάζουμε την υπόθεση» δήλωσαν οι εκπρόσωποι.

Ερωτηθέντες από ισραηλινούς ραδιοσταθμούς, ορισμένοι επιβάτες είπαν ότι τους χώρισαν από τους άλλους επιβάτες χωρίς να τους δώσουν εξηγήσεις και ότι υποβλήθηκαν και αυτοί σε ταπεινωτικούς σωματικούς ελέγχους.

Τα περιστατικά αυτά σημειώνονται τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία μιας σειράς αντιποίνων έπειτα από την άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για τη φονική επιδρομή Τούρκων κομάντο στο πλοίο Mavi Marmara (9 νεκροί) στις 31 Μαΐου 2010.

Το οχηματαγωγό ήταν μέλος του διεθνούς Στόλου της Ελευθερίας και μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Η Τουρκία αποφάσισε να απελάσει τον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα και να παγώσει τις στρατιωτικές σχέσεις με τον άλλοτε στρατηγικό σύμμαχό της.
epikaira.gr

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...