Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μια μοναδική τοιχογραφία, μια συγκλονιστική μαρτυρία


eleftheriosΣτην Ρουμανία, στα τέλη των 50, η κόκκινη κατάρα του κομουνισμού κυνηγούσε με αγριότητα το ελίτ της κοινωνίας – λόγιους, κληρικούς, φοιτητές – υπονοούμενοι ότι εναντιώνονται στο καθεστώτα. Η μεγαλύτερη πνευματική μορφή της ρουμανικής Ορθοδοξίας, ο ιερομόναχος Αρσένιος Μπόκα, πέρασε πολλές φορές τις έρευνες και φυλακίσεις – δυο τρείς φορές για αρκετούς μήνες – και στο τέλος, επειδή οι κομουνιστές τον φοβόντουσαν – οι χιλιάδες πιστοί τον θεωρούσαν άγιο και οι άπιστοι τρόμαζαν μπροστά στα θαύματα που έκανε – διώκεται από το μοναστήρι και μένει αργός από την ιεροσύνη για όλη του την ζωή. Του έκλεισαν το στόμα αλλά ο πάτερ Αρσένιος συνέχιζε το κήρυγμά του με άλλο χάρισμα που είχε: αγιογραφία.

Στο Βουκουρέστι, στο καθεδρικό ναό του Αγίου Ελευθερίου του Νέου, η τοιχογραφία στην μεγάλη αψίδα πάνω από την Αγία Τράπεζα είναι ζωγραφισμένη από τον πάτερ Αρσένιο. Δούλευε εκεί σαν βοηθό του ζωγράφου του ναού, μαζί με άλλους βοηθούς. Η μυστική αστυνομία τον παρακολουθούσε συνέχεια για να βρει αφορμές να τον φυλακίσουν πάλι. Ο ιεροκήρυκας της Αληθείας όμως δεν φοβάται και όπως ο Χριστός ενεργούσε θαύματα, αλλά οι οφθαλμοί εκείνων ήταν κρατημένοι να μην καταλαβαίνουν αυτά που έβλεπαν, έτσι και αυτός ζωγράφισε αλλά κανείς δεν κατάλαβε, μέχρι τις ημέρες μας. Είναι μυστήριο πως για περισσότερο από 50 χρόνια κανείς δεν είδε το μοναδικό αυτής της τοιχογραφίας, η Παναγία με τον Χριστό παιδί. Είναι η πνευματική δύναμη του πατρός Αρσενίου που αποκαλύπτεται στις μέρες μας όλο και περισσότερο. Και είναι ο μόνος που θα τολμούσε να ζωγραφίσει κάτι τέτοιο και μάλιστα σ’ εκείνη την περίοδο.
«Ελάτε σε Μένα και Εγώ θα σας αναπαύσω» σαν να λέει ο Χριστός από την εικόνα, με τα χέρια απλωμένα. «Μαζί σας είμαι όλες τις ημέρες τις ζωής σας» και να, απόδειξη, φοράει ενδυμασία των φυλακισμένων. Τον ζωγράφισε σαν φυλακισμένο! fylakismenosΉξερε ότι είναι και εκεί μαζί τους, αφού και ο ίδιος πέρασε από τις φυλακές. Ακόμα και το κούρεμα των μαλλιών είναι όμοια με εκείνο των φυλακισμένων. Ο Χριστός ήταν μαζί με τους ταλαιπωρημένους και άδικα φυλακισμένους. Οι κομουνιστές στέρησαν στους πιστούς την εξωτερική ελευθερία, αλλά η ψυχή ήταν ελεύθερη να δέχεται τον Χριστό και πίσω από τα κάγκελα. Ο Κύριος πέρασε από τα κάγκελα μέσα στις φυλακές και στο χιτώνα του έμειναν τα σημάδια των…
Ιερομ. Αρσένιος Μπόκα (1910-1989)
Ιερομ. Αρσένιος Μπόκα (1910-1989)

vatopaidi.wordpress

Τα θυμάσαι τα αδέρφια σου;

Έχουμε να γράψουμε ιστορία ακόμη...